sex hikaye

Hogyan forgassunk közterületen járókelőkkel filmet?

Kérdezd a Filmjogászt!

2009. június 30. - filmhu
Hogyan forgassunk közterületen járókelőkkel filmet?
A filmhu rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkben arra keressük a választ, hogyan készíthetünk közterületen filmet úgy, hogy járókelőket is megszólítunk. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen!

A kérdés:

Mik a jogi feltételei azon közterületen forgatott filmek készítésének, melyeken a résztvevő járókelőket meg is szólítják és a felvétel később video-megosztó portálra is felkerül?

A válasz:

A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint a képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges. Az utcai járókelők azonban nem minősülnek nyilvános közszereplőnek, ezért esetükben mindig egyedi hozzájáruláshoz kötött bármely nyilvánosságra hozatal. Egy video megosztó oldalon történő megjelenítés mindenképpen nyilvánosságra hozatalnak tekinthető.

Gyakorlati példával élve: egy munkavállaló, aki épp betegszabadságon van, biztos, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy nyilvános helyen készült képmása megjelenjen egy olyan felvételen, amit esetlegesen a munkáltatója is láthat. A bírói gyakorlat szerint nem szükséges a hozzájárulás, ha az emberekről ún. tömegfelvétel készül, vagy abban az esetben, ha az egyéniesített képen szereplő érintett olyan eseményen vesz részt, ahol szokásos film vagy fotó készítése és erről ő a helyszínre történő belépéskor tudott vagy tudnia kellett volna. A törvény azonban nem köti alakisághoz a fenti hozzájárulás megadását, az tehát nemcsak írásban, hanem szóban is megadható, amennyiben a helyzet váratlanságán van a hangsúly, a hozzájárulás az érintettől utólag is beszerezhető, illetve a helyszínen figyelmeztető tábla is elhelyezhető arról, hogy film- illetve fényképfelvétel készül majd.

Továbbá létezik olyan bírósági döntés is, miszerint ha az érintett észleli a filmforgatás tényét, mégsem hagyja el a területet, ebben az esetben ráutaló magatartással hozzájárul a film készítéséhez és nyilvánosságra hozatalához, ezt csak akkor sérelmezheti, ha a későbbi megjelenítés visszaélésszerűen, sértő módon történik.

Viszont minden esetben egyedileg mérlegelendő, hogy a filmelőállító valóban nem végzett-e még előkészítő tevékenységet sem a megfilmesítés tekintetében.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

szakma , jótudninka emblema 2012