sex hikaye

Hogyan használjunk külföldi slágereket játékfilmekben?

Kérdezd a filmjogászt!

2009. augusztus 3. - filmhu
Hogyan használjunk külföldi slágereket játékfilmekben?
A filmhu rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkben arra keressük a választ, hogyan kerülhet sor külföldi slágerek felhasználására játékfilmekben. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen!

A kérdés:

Hogyan kerülhet sor külföldi slágerek felhasználására játékfilmekben?

A válasz:

A megfilmesítési célú  felhasználás mindig egyedi engedélyhez kötött. Az engedélyt a hangfelvétel-előállítók magyarországi képviseletei tudják díjfizetés ellenében biztosítani, vagy ha magyarországi képviseletük nincs, a külföldi kiadó közvetlen megkeresése javasolt.


Természetesen a kiadók jogosultak betekinteni a forgatókönyvbe is, elkerülendő azt, hogy a szerzők jó hírneve esetleg sérüljön a zeneszám megjelenésének a környezete miatt, de ez nem általános eljárás.


A jogdíjak mértéke a felhasznált zene hosszától függ, várhatóan százezer forintos nagyságrendű tétellel érdemes kalkulálni. Későbbiekben a közös jogkezelők is támaszthatnak igényt, de ez a megfilmesítés időpontjában még nem merül fel.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

szakma , jótudninka emblema 2012