sex hikaye

Hogyan távolíttathatom el az Internetről művemet?

Kérdezd a Filmjogászt!

2009. március 17. - filmhu
Hogyan távolíttathatom el az Internetről művemet?
A filmhu rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, hogyan távolíttatható el az Internetről az engedély nélkül megjelent mű? További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

A kérdés: Hogyan távolíttathatom el az Internetről az engedély nélkül megjelent művemet?

A válasz:

Az Interneten elkövetett szerzői jogsértésekkel szemben sikerrel alkalmazható és a gyakorlatban is bevált az ún. értesítési-eltávolítási eljárás. Az eljárás három szereplője a szerző, a szerzői jogokat sértő személy valamint a tárhely-szolgáltató. Amennyiben a szerzői jogi jogosult észleli a jogsértést, és erre az eljárást szabályozó törvényben pontosan körülírt formában és módon felhívja a tárhely-szolgáltató figyelmét, akkor az azonnal köteles eltávolítani a sérelmezett tartalmat, ellenkező esetben a tárhely-szolgáltató felel a szerző által támasztott igényekkel szemben.

A tárhely-szolgáltató az eltávolítással egyidejűleg értesíti a jogsértőnek titulált személyt, aki tulajdonképpen az ő szolgáltatásainak igénybevevője, és nyilatkozattételre hívja fel, hogy elismeri-e a jogsértést? Ez azt a célt szolgálja, hogy a tárhely-szolgáltató kimaradhasson a jogvitából, hiszen amennyiben az állítólagos jogsértő vállalja az álláspontját, nevét, címét, akkor a jogosult már képes perbe fogni őt, és így az érintettek között intézhető a továbbiakban az ügy.

Természetesen a legtöbb hasonló eset – a tárhely-szolgáltatók óvatosságának köszönhetően – nem jut túl az első fokozaton és a jogsértő tartalom eltávolítása sikerrel zárul.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

jótudni , szakmanka emblema 2012