sex hikaye

I. Magyar Forgatókönyv Börze a Millenárison

Visegrad Screenwriting Conference, dec. 5-6.

2008. november 28. - filmhu
1-1  /  2
I. Magyar Forgatókönyv Börze a Millenárison
Lehetőség a hazai filmíró tehetségek, valamint a magyar rendezői és produceri társadalom számára: a piacon található legjobb, szabad megfilmesítési jogú forgatókönyvek csodájára lehet járni a Millenárison. A Fade In Script Consulting meghirdette az első Magyar Forgatókönyv Börzét (MFB): olyan magyar nyelvű forgatókönyveket kerestek, amelyekből a szélesebb nézőközönséget minőségi, újszerű módon megszólító nagyjátékfilmek lehetnek.

Pénteken és szombaton nemcsak a legfrissebb hazai forgatókönyvek krémjét ismerheted meg, de sok hasznos dolgot is megtudhatsz a közép-európai forgatókönyv-fejlesztés és koprodukciók helyzetéről a Visegrad Screenwriting Conference keretében.

Az elmúlt évek forgatókönyvírói fórumain többször kiderült: lehetőséget kell biztosítanunk a hazai filmíró tehetségek számára, hogy nagy szakmai nyilvánosság előtt mutatkozhassanak be filmötleteikkel. A magyar rendezői és produceri társadalom felől is több alkalommal megfogalmazódott az igény, hogy megismerjék a piacon található legjobb, szabad megfilmesítési jogú forgatókönyveket. Hogy a kínálatot és keresletet összekösse, a Fade In Script Consulting meghirdette az első Magyar Forgatókönyv Börzét (MFB). Célunk olyan magyar nyelvű forgatókönyvek felkutatása, amelyekből a szélesebb nézőközönséget minőségi, újszerű módon megszólító nagyjátékfilmek készülhetnek.

Az első Magyar Forgatókönyv Börzére nem várt mennyiségben érkeztek a forgatókönyvek: összesen 70 egész estés játékfilm-forgatókönyvet neveztek. A széleskörű érdeklődés mutatja, hogy az MFB hiánypótló jelleget tölt be - egy régóta létező igényt kielégítve nyújt lehetőséget arra, hogy friss vér áramoljon a hazai filméletbe, ily módon segítve a magyar film visszatalálását közönségéhez.

A pályázók között találkoztunk ismert filmrendezőkkel, írókkal és drámaírókkal is, ám még több volt a „szakmán kívülről érkező” reménybeli tehetség. A beérkezett munkák széles műfaji spektrumot ölelnek át a thrillertől kezdve vígjátékon, kalandfilmen, krimin, sci-fin, mesén, animációs filmen keresztül egész a "művészfilmes" drámáig.

A hazai forgatókönyvírás színvonala érezhetően emelkedik – míg négy-öt éve egy hasonló méretű mezőnyből 2-3 minőségi filmötletet lehetett kihalászni, addig biztosak vagyunk abban, hogy az első MFB-re kiválasztott 12 forgatókönyv mindegyike érdekes, életképes, színvonalas filmeket eredményezhet.

A kiválasztott forgatókönyvek alkotói műhelymunkán vehettek részt, ahol személyes konzultációk során fejleszthették tovább forgatókönyvüket – kreatív tanácsadók voltak: Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró, Prekop Gabriella forgatókönyvíró-dramaturg, valamint Hegedüs Bálint és Krigler Gábor forgatókönyvírók.

A 2008. december 5-6-án, a Millenáris – Csodák palotájában megrendezésre kerülő I. Magyar Forgatókönyv Börzén a kiválasztott 12 forgatókönyvíró lehetőséget kap arra, hogy egynapos felkészítés után bemutassa filmötletét a rendezvényen megjelenő magyar rendezőknek és producereknek a forgatókönyv eladásának reményében. Ezt követően a börzén részt vevő alkotók személyes konzultációt folytathatnak az érdeklődő szakmabeliekkel.

Az I. Magyar Forgatókönyv Börze 12 fős mezőnye

Dési András – Móray Gábor: Titkos pizsama - dráma/thriller

Domokos Gábor: Speedy – bűnügyi thriller

Dunaveczky Anikó – Fonyódi Tibor: Torda – A Fekete Vitéz legendája – történelmi kalandfilm/fantasy

Haas Anna: A feleséged vagyok, nem a cseléded – romantikus komédia

Madarász István: A legyőzhetetlenek - kalandfilm/ifjúsági

Matuz János: A Hold túlsó oldalán - thriller/dráma

Nagy Tibor: Real Time - thriller

Odegnál Róbert: A hívó – animációs/film noir/sci-fi/thriller

Sallai Ervin: Pedalománia - vígjáték/dráma

Saufert Ákos: Neon éjszakák - dráma/ifjúsági

Tasnádi István: Memo – dráma

Zakariás László - Hamvas Dániel: A Lada - krimi/vígjáték

Díjak és zsűri

A 12 döntős alkotás közül neves személyiségekből álló szakértői zsűri választja ki az MFB Legjobb Forgatókönyvét, mely 1 millió forintos pénzdíjban részesül a Magyar Televízió fölajánlásából. A pénzdíjon túlmenően az MTV a fődíjas forgatókönyv megvalósításába koprodukciós partnerként is be kíván szállni, gyártási kapacitását felkínálva.

A fődíj mellett a Filmjus Egyesület jóvoltából egy 500.000 forintos különdíjat is kiosztunk.

A zsűri tagjai:

Bereményi Géza forgatókönyvíró-rendező – a zsűri elnöke
Divinyi Réka forgatókönyvíró
Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke
Krigler Gábor forgatókönyvíró a Fade In képviseletében
Dr. Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztője

Visegrad Screenwriting Conference

A rendezvény párhuzamosan ad otthont a Visegrádi Országok Forgatókönyvíró Konferenciájának is. A kétnapos szakmai konferencia keretében a régióbeli országok (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) vitatják meg forgatókönyvíróik és producereik szakmai együttműködésének lehetőségeit.

A Visegrádi Forgatókönyvírói Konferencia keretében igyekszünk erősíteni a régióbeli országok filmíróinak, producereinek, rendezőinek az eszmecseréjét kerekasztalok és szakmai előadások keretében. A szakemberek és érdeklődők a program során a határainkon túl tekintve képet kaphatnak a közép-európai forgatókönyvírás és projektfejlesztés helyzetéről, valamint a regionális koprodukciós lehetőségekről.

kontakt:
Lovas Balázs
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
30/366-0412

Támogatók
Magyar Mozgókép Közalapítvány
International Visegrad Fund
Magyar Televízió
Filmjus

Partnerek
Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete
filmhu

1-1  /  2

nka emblema 2012