sex hikaye

II. Filmtett – Duna Műhely Alkotótábor

Idén ismét megrendezésre kerül a Filmtett-Duna Műhely alkotótábor. A helyszín ezúttal a Sepsiszentgyörgy melletti Árkos, az Agronómus ház. Az időpont július 17-26. Ezúttal öt csoportba lehet jelentkezni: filmológus, filmalkotó, filmszínész, vágó, hangtechnikus.
- filmológus csoport: filmnézés, filmelméleti, valamint filmtörténeti szemináriumok, filmes lap szerkesztése; jelentkezéshez részletes önéletrajzot, valamint egy vagy több filmes témájú írást (filmkritikát, esszét, szakdolgozatot, stb.) kérünk.
- filmalkotó csoport: kisfilm írása, rendezése, illetve/vagy fényképezése; használható technikák: DV (digitális videó), super8-as fekete-fehér, vagy színes film. Idén az alkotócsoporton belül külön animációs műhely is fog működni, amelyekben lehetőségük nyílik 16mm-es film használatára; jelentkezéshez részletes életrajz, valamint kész film vagy filmterv, vagy a jelentkező által készített fényképek mellékletével.
- filmszínész csoport: filmes színészgyakorlatok, valamint a táborban készülő filmekben való szereplés;
jelentkezhetnek harmad és negyedévet végzett színészhallgatók, valamint fiatal színészek, akik filmes tapasztalatra akarnak szert tenni; a jelentkezéshez portrét és teljes alakos fotót, valamint részletes életrajzot várunk.
- vágó csoport: a digitális vágás alapismereteinek elsajátítása, valamint a táborban készülő dv-filmek vágásában való közreműködés; a jelentkezéshez részletes életrajzot és esetleges szakmai tapasztalat leírását kérjük.
- hangtechnikus csoport: filmes hangrögzítés, hangrendezés, zaj és zörej előállítás alapismereteinek elsajátítása; a jelentkezés részletes életrajz, valamint az eddigi esetleges zenei, hangtechnikai, rádiós tapasztalatok leírását kérjük.

A táborba jelentkezhet bárki, a tavalyi tábor résztvevői is, a fent leírtak alapján. Jelentkezéseket várunk Erdélyből, Magyarországról, és más határon túli régiókból is. Jelentkezési határidő 2003 június 15. A jelentkezéshez szükséges anyagok elküldhetők postán vagy eljuttathatók személyesen a Filmtett kolozsvári irodájába (Asociatia Moebius, 3400 Cluj, str. Horea 24/1).
Túljelentkezés esetén a táborvezetők és az érintett csoport vezetői döntenek a résztvevőket illetően, és erről június 30-ig értesítik a jelentkezőket. A tábor kedvezményes részvételi díja 1.200.000 lej, vagy 10.000 forint magyarországi résztvevőknek, amely tartalmazza a szállás, teljes ellátás, oktatás, valamint a felhasznált film és videó-nyersanyag árát.

Történet:
Az első Filmtett - Duna Műhely alkotótáborra 2002 június 29 – július 6 között került sor a Kolozs megyei Györgyfalván, a Bethlen-házban. Három csoportba lehetett jelentkezni: a filmalkotó csoportba, ahol a rendezés, és az operatőri munka fogásait tanulhatták a résztvevők, a filmszínész csoportba, valamint az úgynevezett  filmológus csoportba, ahol filmtörténettel, filmelmélettel, valamint filmes lapszerkesztéssel foglalkozhattak a résztvevők. Az első és utolsó csoportba pályázni kellett, és 40 jelentkező közül 12-12 résztvevőt választottunk ki. A filmszínész csoportban meghívásos alapon vett részt a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem színész-szakának tizenkét hallgatója.

Az alkotócsoport tagjai összesen 12 filmet készítettek Lakatos Róbert rendező-operatőr, valamint Maciej Kozlowski operatőr vezetésével, Durst György producer konzultációjával. A filmekben a színész csoport tagjai szerepeltek, akiknek munkáját Mészáros Péter filmrendező, és Salat Lehel színész, egyetemi tanár irányították.

A filmológus csoportot Báron György filmkritikus, az SZFE tanára, valamint Margitházi Beja, a Filmtett felelős szerkesztője vezették. A csoport a tábor időtartama alatt kétszer jelentette meg a Forgass! című lapot, melyben a tábori résztvevőkkel készült interjúk, az ott látott filmekről írt  kritikák jelentek meg.

A táborban készült filmeket azóta külön blokkban vetítették a 10. marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilm-fesztiválon, az információs blokkba kerültek a 34. Magyar Filmszemlén, és a kolozsvári közönség is megtekinthette 2003 március 1-én, a Tranzit házban szervezett vetítésen, alkotók és táborvezetők részvételével, továbbá vetítésre kerülnek majd a 3. Filmtettfeszt rendezvényen is, 2003 május 16-18 között.

Címkék

szakma , programnka emblema 2012