sex hikaye

Inkubátor Hét: Gelley Bálint

Pályakézdő filmrendezők bemutatkozása

2015. november 15. - filmhu
Inkubátor Hét: Gelley Bálint

Péntektől péntekig tart Inkubátor Hetünk, ahol bemutatjuk a Filmalap Inkubátor Programjának résztvevőit. November 20-án a program Pitch Fórumán, szakmai közönség előtt versenyez 12 filmterv, amelynek fiatal alkotói közül 5 továbbjutónak nyílik esélye első, egészestés játékfilmjének megrendezésére. A pályakezdő filmrendezők közül most Gelley Bálint mesél Átjáró Másvárosba című filmtervéről.

Filmhu: Miről szeretnél filmet készíteni?
Gelley Bálint: Magyari Andrea Átjáró Másvárosba című ifjúsági könyvéből készítünk rajzfilmet. Ez egy családi kalandfilm lesz, melyben a kilenc éves Kázmérhoz egy borús, és kelkáposzta-főzelékben gazdag napon különös alak érkezik a cserépkályhán keresztül: Közbenjáró, Másváros küldöttje. Segítségre van szüksége, mert a titokzatos városban egy ideje nem történik semmi. Kázmér, és legjobb barátja, Kamilla útrakelnek: a nyomok a bogaras Szkriptumhoz, az alkotói válságban szenvedő íróhoz vezetnek, akit egy ideje nem látott senki. A Másvárost fenyegető vész már a valódi világot fenyegeti, amikor a gyerekek rábukkannak a megoldásra.


Filmhu: Mióta foglalkoztat ez a téma?G.B.: Körülbelül egy éve került a kezembe Magyari Andrea könyve. Rögtön beleszerettem a történetbe, a karakterekbe és az illusztrációkba. Éreztem, hogy ez a mese megfilmesítésért kiált. Szerencsére Andi és  a Kolibri Kiadó is üdvözölte az ötletet, így egy sikeres pályázat után az MTVA is bizalmat szavazott a projektnek.

gelley masvarosiak600

Filmhu: Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?
G.B.: Egy családi kalandfilm lesz, a vizuális világról beszéljenek a csatolt képek: két világban játszódik a cselekmény, a valódi világban főleg a szürkeség és a rossz idő dominál, ezzel szemben Másváros egy színes, vidám hely.


Filmhu: Mi inspirál ennek a történetnek a megfilmesítésére?
G.B.: Egy részről az, hogy jó lenne annyi év után újra egy színvonalas magyar családi animációs filmet látni a mozikban, és hiszek benne, hogy az Átjáró Másvárosba méltó örököse lenne a régi szeretett rajzfilmeknek. Másrészről pedig a könnyed, humoros, gyerekeknek szánt cselekmény mögött egy komoly, felnőttként is átérezhető történet áll, amelynek témája az alkotói válság, elvágyódás, valamint az emberi kapcsolatok borús és napos oldala. Így a film az egész családnak szórakoztató, izgalmas és elgondolkodtató moizélményt nyújt.


gelley konyha600

Filmhu: Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban?  
G.B.: A Filmalap Inkubátor programja nagyon jó lehetőség a Másvárosnak, mert a történet sokkal jobban működik mozifilmként, mint sorozatként. Az Inkubátor program nélkül nem mertem volna belevágni egy egészestés mozifilm előkészítésébe, pedig mindig is erről álmodtam. 


Filmhu: Hogyan készülsz fel a pitch fórumra? Vettél-e már részt ilyesmiben? 
G.B.: Szerencsére diploma után rengeteg szakmai workshopon és fórumon volt szerencsém részt venni, így már volt alkalmam gyakorolni a pitchet. Igyekszünk minél több vizuális anyaggal készülni, illetve gyakorolni az előadást, hogy minél rövidebb idő alatt minél több fontos inforimációt át tudjunk adni a projektről.


Gelley Inkubator600

Gelley Bálint

Filmhu: Mennyire látod magad előtt a „kész filmet”, illetve, mekkora szabadságot hagysz a változtatásokra? 
G.B.: Mivel a film egy könyvadaptáció, valamennyire kötött a történet. Persze számos ponton változtattunk a történeten, mert ami jól működik a regényben, az nem mindig olyan izgalmas filmvásznon. Tehát bizonyos jeleneteket és karaktereket át kellett írni, vagy el kellett túlozni, de kijelenthetjük, hogy összességében hűek maradtunk a könyvhöz. Amennyiben úgy érzem, hogy a további változtatások segítik a történetet, és nem változtatják meg a film  mondanivalóját,  teljesen nyitott vagyok újabb változtatásokra is.


Filmhu: Korábbi animációs tapasztalataid, hogyan kapcsolódnak ehhez a tervedhez?
G.B.: Ugyan a diplomafilmem egészen más atmoszférájú film, de előtte és utána is készítettem gyerekeknek való rövidfilmeket. A MOME gyerekversek sorozatában szerepelt két filmem, illetve jövőre szintén részt veszek ebben a sorozatban két kis pár perces filmmel. Emellett Bognár Éva Katinkával az egyetemen kétszer is dolgoztunk együtt, így már mondhatni összeszokott csapat vagyunk. 


gelley konyha ejszakai600

Filmhu: A MOME Animációs műhely hogyan járult hozzá ehhez a tervhez?  
G.B.: Először is MOME Animáción tanultam meg mindent, amit az animációs filmkészítéshez tudni kell. Ezen kívül májusban megalapítottuk Szederkényi Bellával az animációs stúdiónkat, melynek a kezdő lépéseihez a MOME+ mentorprogram adta a segítséget. Valamint a MOME Animációval megmaradt a szoros és baráti viszonyunk, így gyakran segítenek minket tanácsokkkal.


Filmhu: Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátor Programra?


G.B.: Jelenleg a csapat 6 fős: Czutor György és Szederkényi Bella producerek, Bognár Éva Katinka és Mészely Ilka látványtervezők, és a forgatókönyvet Benedek Ágotával írjuk.


nka emblema 2012