sex hikaye

Inkubátor Hét: Zsemberi Zsófia

Pályakézdő filmrendezők bemutatkozása

2015. november 15. - filmhu
Inkubátor Hét: Zsemberi Zsófia

Péntektől péntekig tart Inkubátor Hetünk, ahol bemutatjuk a Filmalap Inkubátor Programjának résztvevőit. November 20-án a program Pitch Fórumán, szakmai közönség előtt versenyez 12 filmterv, amelynek fiatal alkotói közül 5 továbbjutónak nyílik esélye első, egészestés játékfilmjének megrendezésére. A pályakezdő filmrendezők közül most Zsemberi Zsófia mesél Artista című filmtervéről.

Filmhu:Miről szeretnél filmet készíteni?

Zsemberi Zsófia: Egy artista képességű intézetis kislány életéről.

Filmhu:Mióta foglalkoztat ez a téma?

Zs.Zs.: Pinkler története azóta foglalkoztat, amióta elolvastam Bódis Kriszta regényét pár évvel ezelőtt.

Filmhu:Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

Zs.Zs.: Ez a történet alapvetően dráma, megspékelve Pinkler belső világát megjelenítő szürreális elemekkel.

zsemberi600

Filmhu: Mi inspirál ennek a történetnek a megfilmesítésére?

Zs.Zs.: Mindig vonzottak az olyan karakterek, akik kicsit máshogy látják a vilagot maguk körül. Kíváncsiak, megkérdőjeleznek, sokszor jogosan és szándékosan nem illeszkednek a számukra kialakított rendszerbe. Ami még izgalmas számomra, amikor egy ilyen karakter belekerül egy tőle teljesen idegen környezetbe ott vajon hogy reagál.

Filmhu:Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban?

Zs.Zs.: Gondolom, amit mindenki más, hogy elkészülhessen az első filmem. Nagyon jó, hogy azoknak, akik lehetőséget kapnak nem kell 2-3 szakaszban bebizonyítani a film jogosultságát, viszont ugyanúgy megkapják végig a szakmai támogatást, ami nem árt egy elsőfilmesnek (sem).

Filmhu:Hogyan készülsz fel a pitch fórumra? Vettél-e már részt ilyesmiben?

Zs.Zs.: Még nem vettem részt ilyenen. Igyekszem a workshopon hallottakat elsajátítani, illetve olyan barátok segítségét kérni, akiknek ez már nem újdonság. Nagyon hasznos volt kipróbálni magunkat és látni az erős illetve a gyenge pontokat.

Filmhu: Mennyire látod magad előtt a „kész filmet”, illetve, mekkora szabadságot hagysz a változtatásokra?

Zs.Zs.: Sok jelenetet látok már készen a fejemben. Az írás azonban nem nekem való. Rendező vagyok, nem forgatókönyvíró és ezért kezdettől fogva tudom, hogy Horváth Eszterrel együtt szeretném írni ezt a könyvet. Szerintem mindketten nyitottak vagyunk a változtatásokra, ha az a film jobbá tételéhez járul hozzá, és mivel adaptációról van szó, ezek szerintem elengedhetetlenek lesznek.

Filmhu:Korábbi filmes tapasztalataid, hogyan kapcsolódnak ehhez a tervedhez?

Zs.Zs.: Készítettem már filmet gyerekekkel, a Rebarbarát, ami a Tel-aviv-i International Student Film Festival-on is versenyzett, illetve a Gift című vírusvideót - amit már megközelítőleg 30 millióan láttak a világon -, és arra jöttem rá, hogy valószínüleg ez az egyik utam. Szeretek gyerekekkel dolgozni, izgalmas az ösztönös rá- és beleérző képességük. Számomra természetes a velük való kommunikálás, jól értjük egymást. Akárcsak az állatokkal. Az a másik utam.

Filmhu: Kisfilmjeidben forgatókönyvíróként és színészként is jelen vagy, most hogy tervezed?  

Zs.Zs.: Hacsak nem akarok copycat lenni és á la Hitchock megjelenni cameo szerepben, nem tervezem egyiket sem.

Filmhu: Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátor Programra?

Zs.Zs.: Egyedül jelentkeztem, de mint említettem írótársként Horváth Esztert, operatőrként Szigethy Mártont jelöltem meg.


nka emblema 2012