sex hikaye

Jihlava a BBS lázában ég

Azok a kedd esték

2009. szeptember 8. - filmhu
Jihlava a BBS lázában ég
Az október végén megrendezésre kerülő Jihlavai Dokumentumfilm-fesztivál retrospektív vetítéssorozattal emlékezik meg az idén 50 éves Balázs Béla Stúdióról.

A fesztivál sajtóközleménye szerint a 2009. október 27-én induló mustra az eddigi legteljesebb, legátfogóbb vetítéssorozat keretében emlékszik meg a legendás, "világszerte elismert", számos kitűnő rendezőt útjára engedő Balázs Béla Stúdióról. A cseh fesztivál 20 filmet tűzött műsorra, többségüket első ízben láthatja a közönség.
 

Huszárik Zoltán: Elégia

Jihlava jelentőségéhez mérten kezeli a BBS-t, kitér arra, hogy az egész keleti blokkban ez a műhely volt képes arra, hogy a beteges-belterjes, gulyáskommunisztikus társadalmi állapotokat  salangmentesen, ironikusan, progresszíven legyen képes bemutatni - s természetes, hogy a cseh fesztivál rámutat a stúdió cseh újhullámhoz kötődő viszonyára.

A fesztivál leginkább a klasszikus dokumentumfilmes BBS-művekre koncentrál, így pl. a BBS-ből kialakult dokumentarista Budapesti Iskola filmjeire nem. A programban a tervek szerint Sára Sándor, Ragályi Elemér, Tóth János, Gazdag Gyula, Szirtes András, Huszárik Zoltán, Bódy Gábor és mások filmjeit láthatja a közönség, amely alkotások az 1961-től 1984-ig tartó időszakot ívelik át - vagyis a BBS aranykorát.

Szabó István: Te

Magyarországon az év decemberében nyílik nagyszabású BBS-kiállítás a Műcsarnokban, míg a stúdióról épp a 40 éves jubileumra jelent meg tanulmánykötet.


nka emblema 2012