sex hikaye

Kárpáti György Mór: Bármilyen filmet meg lehet csinálni

Az Erdő rendezője a berlini tapasztalatokról

2011. február 23. - Szabó Ági
Kárpáti György Mór: Bármilyen filmet meg lehet csinálni

Hagyományos filmgyártás, klasszikusabb narratíva - Kárpáti György Mór a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezőosztályából érkezett a Berlinale rövidfilmes szekciójába, ahol szélesebb műfaji palettával, könnyed és találékony filmkészítéssel találkozott.

Kárpáti György Mór Erdő című kisfilmje a Berlinale rövidfilmes versenyében huszonhat ország huszonkét filmjével versengett az Arany Medvéért - sokak szerint a kisfilmes mezőny a hivatalos versenyprogramnál erősebb és sokszínűbb volt. „Ezek a filmek új irányvonalakat jelölnek ki a cinematográfia térképen és megmutatják, hogy nincs határ, ami ne lenne átléphető és nincsenek formai egyezmények, amiket ne lehetne áttörni.”- méltatta a díjátadón a Shorts résztvevőit a szekció kurátora Maike Mia Höhne.

erd_5
Jelenet az Erdőből


Kárpáti György Mór már a Berlinale előtt sejtette, hogy sokféle kisfilmes zsánerrel fog találkozni a fesztiválon: kísérleti filmek és animációk mellett dráma, krimi és thriller is volt a rövidfilmek között. „Ennek már előre örültem, mert itthon inkább a hagyományos, klasszikus narratíva szerint készülnek a kisfilmek.”- mondja az Enyedi Ildikó osztályában tanuló végzős rendező szakos hallgató. Az Erdő blokkjában is sajátos életérzésfajták alapján válogatták össze a filmeket, nagyon széles és vegyes volt a spektrum: zombifilmtől a szocioig terjedt a skála. Az EFA a legjobb európai rövidfilmnek járó díját is az ebben a szekcióbann futó svéd zombifilm, az Aterfödelsen kapta meg. Hugo Lilja rendező azzal a morbid ötlettel játszadozik, hogy mi történne, ha Stockholmban egy titokzatos vírus következtében kitörne a zombi járvány, ami elől senki sincs biztonságban, még azok sem, akik a zombikon a lobotómiát végzik. (Kritikánk a szekció filmjeiről)

zombi_500
Jelenet az Aterfödelsen című zombifilmből


„Az Erdő-nél dicsérték, hogy kihagyásokkal operálok, hogy a film kellően távolságtartó és utána kérdések maradnak a nézőben. Ennek nagyon örültem, mert egyszerűen gondolkodom a saját filmemről, nyersen akartam megcsinálni, engem is a homály izgatott és mások is ezt tartották érdekesnek.” - mondta a reakciókról Kárpáti.

A Shorts-partikon a rendezőnek lehetősége volt eszmecserét folytatni a kollegákkal, akik a film erősségeként emelték ki még azt is, hogy a laza szerkezet lehetőséget ad többféle interpretációra is és hogy a köd miatt lehet vele puzzle-ként játszani. „A többségnek tetszett a filmem, Park Chan-Kyong, Park Chan-Wook tesója pedig azt mondta, hogy neki az enyém tetszett a legjobban.” A diplomafilm előtt álló rendező rengeteg új ötletet kapott a rövidfilmes alkotótársaktól: a fent említett Chan-Kyong, Chan-Wook páros Iphone-nal forgatták le nyertes filmjüket, a Paranmanjang-ot.

panmanjam_500
Jelenet az Iphone-nal forgatott Paranmanjang című filmből


„Gondolkodásban sokat jelentett nekem ez a Berlinale és sokat változtatott rajtam. Rájöttem, hogy bármilyen filmet meg lehet csinálni, ha jó az ötlet, ha megtalálod hozzá azokat az eszközöket, amikkel meg tudod oldani, akkor is, ha nagyon kevés a pénzed. Mi a hagyományosabb filmgyártást tanuljuk, de lehet ezt könnyedebben és találékonyan is. Lehet, hogy ez lesz az irány a diplomafilmemben, amihez jelen pillanatban még egy fillér sem áll rendelkezésemre.” – foglalja össze berlini tapasztalatait Kárpáti György Mór. (Interjúnk a rendezővel)
(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2011. február 25. péntek, 14:25#3| Minovics

Miért, a mostani eseményeknek tán semmi kötük a politikához(kormányváltás pl.)?

Amúgy nem "szakmai" fórum, hanem filmes fórum, minden ezzel kapcsolatos témának, véleménynek, szakmainak és nem szakmainak helye van. Természetesen a filmes témákkal összefüggő politikai témáknak is. De ha majd nagyon offnak gondolják, amit írok, beszólnak a moderátorok, és max kimoderálnak.

 
Előzmény: Fekete #2
 
2011. február 25. péntek, 13:43#2| Fekete

„Ha ez így van...”

De nincs így.

Egyébként ez egy szakmai fórum, te meg mindig politikáról írsz. Tanuld meg szétválasztani.

 
Előzmény: Minovics #1
 
2011. február 23. szerda, 15:48#1| Minovics

„Rájöttem, hogy bármilyen filmet meg lehet csinálni, ha jó az ötlet, ha megtalálod hozzá azokat az eszközöket, amikkel meg tudod oldani, akkor is, ha nagyon kevés a pénzed.”

Szuper!

Ha ez így van, akkor már csak az a kérdés, hogy miért sírnak egyesek az állami pénzek megcsappanása miatt. Meg, hogy miért hasonlítják '89 előtti állapotokhoz a helyzetet. Ugyanis Viktor, Géza és Andy – szemben Aczél elvtárssal – nem TILT BE semmit. Csak azt mondják meg – lehet, hogy közvetlenül nem ők -, hogy milyen filmeket TÁMOGASSANAK állami pénzből (azaz az adófizetők pénzéből).

Hogy milyen értékrend szerint döntenek erről? Amilyen értékrendet (nyilvánosan is) képviselnek, és amiért egy DEMOKRATIKUS választásokon a TÖBBSÉG felhatalmazást adott nekik, többek között arra, hogy döntsenek a közpénzek felhasználásának módjáról.

Érted, ef-es???


nka emblema 2012