sex hikaye

Katona Zsuzsa: Mi imádjuk ezt csinálni

A Herceg - interjú a rendezővel

2011. április 21. - filmhu
Katona Zsuzsa: Mi imádjuk ezt csinálni

Katona Zsuzsa filmje Dr. Esterházy Pálról, az utolsó hitbizományi hercegről, aki átélte és megszenvedte a XX. század legvéresebb és legfélelmetesebb időszakait. A tudományos - ismeretterjesztő film rendezőjét a 42. Magyar Filmszemle előtt e-mailben faggattuk.

filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Katona Zsuzsa: Mert úgy gondoltam, hogy herceg Esterházy Pál élete olyan szempontokat vihet be a történelemismeretünkbe, amely által a „fekete-fehér” viszonyítások és előítéletek semmivé válnak. A herceg élete felöleli a XX. századot, 1901-től 1989-ig élt és akár a háború alatt, akár az ÁVÓ börtönében volt, mindig ember tudott maradni az embertelenségben. Az Esterházy család története egyébként is különös szegmense a magyar történelemnek, herceg Esterházy Pál liberalizmusa és européer humanizmusa nem egyedülálló a legnagyobb magyar arisztokrata családban. Mégis az ő sorsa volt az egyik legdrámaibb történet. Ezért akartam megfilmesíteni.

aherceg_03


filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

K.Zs.: Évek óta együtt dolgozunk, tv-műsorokban, filmekben. Kipróbált baráti társaságról van szó, ezért nem volt kérdés a számomra, kikkel dolgozom. Leírom a nevüket, mert egytől egyig nagyon fontosak nekem. Technikus: Nánásy Levente, Operatőr: Dala István, Hangmérnök: Belovári Tibor, Vágó: Bartos Bence, Szerkesztő és producer: Nyeste Péter

filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

K.Zs.: Kaptunk egy kis támogatást Hiller Istvántól, a korábbi minisztertől a miniszteri keretből. (Tudni kell, hogy ő az egyik legismertebb Esterházy-kutató történész Magyarországon), a FILMJUS is támogatott bennünket, valamint az Esterházy Privatstiftungtól kaptunk jelentősebb támogatást a film elkészítéséhez.


filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

K.Zs.: Mivel mi imádjuk ezt csinálni és együtt dolgozni, élveztük az egészet, de különös öröm volt megismerni Berényi Lászlót, aki az Esterházy család barátja és történész és akinek a személye és tudása lenyűgözött bennünket. A másik, amikor hosszas nyomozás után megtaláltuk azokat a még élő szemtanúkat, akik Esterházy Pál börtön-ill. cellatársai voltak a nyolc év raboskodás alatt. Itt tényleg minden csodaként történt velünk!

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

K.Zs.: Talán jobban odafigyel egymásra a szakma és nem mindenki a saját kicsi egyéni érdekével lesz végre elfoglalva. A bajban méginkább össze kell fogni, mert csak együtt vagyunk, lehetünk erősek.


A film előzetese


filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

K.Zs.: Nem foglalkozunk a díjakkal. Örülünk hogy bekerült a film, mert így nagyobb sajtó- és médiafigyelmet kap, de ennyi.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

K.Zs.: Bárhol, ahol érdeklődés van rá. Van német verziónk is, úgy gondolom a közép-európai történelemben érintett országokban vetíthetnék.


filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

K.Zs.: Nem mennyiségi kérdés!

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

K.Zs.: Az jó, hogy most már a többedik filmem kerül versenybe és korábban mint forgatókönyvíró és dramaturg is sokszor voltam versenyfilm alkotója. Ez azt jelzi, hogy talán érdekli a szakmát, amit csinálok.


nka emblema 2012