sex hikaye

Kétszázan BÚÉKoltak szilveszterkor

Leforgott az első magyar közösségi film

2014. január 7. - Gorácz Anikó
Kétszázan BÚÉKoltak szilveszterkor

2013 szilveszterére hirdették meg a szervezők az első magyar közösségi filmes projektet. Ahogy arról már mi is írtunk, bárki forgathatott az év utolsó napján, az elkészült videókat január 10-ig lehet feltölteni a BÚÉK-film oldalára. Halász Júliát és Kálmán Mátyást, a projekt ötletgazdáit kérdeztük tapasztalataikról.

Filmhu: Van még néhány nap, amíg feltölthetjük filmjeinket a BÚÉK, az első magyar közösségi film oldalára. Hány videót töltöttek fel eddig? Körülbelül mennyi nyersanyag született a filmhez? Milyen hosszúságú filmet akartok összeállítani belőle?

BÚÉK: Körülbelül 150-en töltöttek fel mostanáig (három nap múlva jár le a határidő - a szerk.), ma reggel érkezett meg a 400-adik feltöltött file. A nyersanyag összesen 70-100 óra között lehet, a filmet pedig 70-90 perc körülire tervezzük.

Filmhu: Milyen tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak 2013-2014 fordulóján?

BÚÉK: A legtöbbet abból a fél évből tanultuk, ami megelőzte a forgatást. Sok olyan hibát követtünk el, amit legközelebb már korábban felismerünk majd. Jó lenne, ha találnánk egy nagy csapat embert, akikkel később is szívesen dolgoznánk együtt, most jó néhány ilyen csapattagra találtunk rá.

004 copy


Filmhu: Hány stábról tudtatok már 31-e előtt, akik forgatásra adták a fejüket? Becsléseitek szerint végül körülbelül hányan forgattak?

BÚÉK: 15 olyan csapat volt, akiket valamilyen szinten koordináltunk és akikről biztosan tudtuk, hogy mit fognak forgatni. Ezen kívül volt 5-6, akik teljesen önjáróan forgattak, de még tavaly felvettük velük a kapcsolatot. Összesen közel 200-an forgathattak szilveszterkor, ezeknek persze a túlnyomó többsége teljesen amatőr.

Filmhu: Kiket és mi alapján kértetek fel a forgatásra?

BÚÉK: Fiatalokat, olyan filmeseket és videósokat, akikről azt gondoljuk, hogy kellő érzékenységgel tudnak témákat, karaktereket találni, és jól kezelik a váratlan helyzeteket.

002 copyFilmhu: Személyesen az a forgatás, amiben részt vettetek, hogy sikerült? Ahhoz képest, amit terveztetek, volt valamilyen változás, előre nem várt esemény, érdekesség?

Kálmán Mátyás: Reggel Egerbe utaztam, hogy egy lánnyal forgassak, aki épp aznap költözött el Magyarországról. Délutántól pedig egy igazán exkluzív buli előkészítését kísértem végig, amit a Budai Várban, egy hotelben rendezett egy baráti társaság. Furcsa volt egy család életébe ilyen közelről belelesni, majd hirtelen olyan társaságba csöppenni, ahol nyilvánvalóan kívülálló vagyok. Végül úgy döntöttünk, hogy nem fogunk minden helyzetbe odatolakodni kamerával, hanem inkább távolabbról figyeljük meg, és mikrofonnal hallgatjuk a karakterünket.

Halász Júlia: Egy biatorbágyi hagyományörző szilveszteren voltam, tele volt meglepetéssel. Csak azt sajnálom, hogy a karakter, akit követtem nagyon elfoglalt volt a rendezvény lebonyolításával, ezért kevesebbet tudtunk vele beszélgetni, mint terveztem. De nagyon érdekel a személyisége, szeretnék még vele más projektek kapcsán is forgatni.

001 copy


Filmhu: Más stábok beszámoltak élményeikről? Van olyan közülük, amit kiemelnétek, mert annyira furcsa vagy éppen megkapó?

BÚÉK: A legtöbbekkel már találkoztunk azóta személyesen. Sokaknak maradandó élmény volt az idei szilveszter, előre is sejtettük, de végül be is igazolódott, hogy minden 31-én dőlt el. Sok dolog másképp alakult, mint ahogy elképzeltük, reméljük, hogy a sztorik alakulásának spontaneitása a filmen jó értelemben fog érződni.

Filmhu: Ha a mai, január 7-i tapasztalatok birtokában vágnátok bele a szervezésbe, lenne, amit másképp csinálnátok?

BÚÉK: Egyelőre nem jutott sok idő a tanulságok levonására, de az biztos, hogy sokkal több feladatot kellett volna másokra rábíznunk. Ami persze nagyon nehéz, ha mindenki ingyen, lelkesedésből vesz részt a produkcióban.

005 copyFilmhu: Mikor álltok neki a nyersanyagok átnézésének és a szerkesztésnek?

BÚÉK: Természetesen nem tudtuk megállni, minden nap nézegetjük az anyagokat. Egyelőre a VS.hu stábja készít három rövid videót, ezek január 15-éig jelennek meg náluk. Fontos, hogy legyen valami gyors visszacsatolás. A film elkészítése egy sokkal hosszabb folyamat lesz, az általunk felkért stábok maguk készítenek egy előválogatást, ami segít abban, hogy könnyebben átlássuk, melyik anyagnál mire érdemes figyelni. Ha megvannak az előválogatott anyagok, elkezdjük az igazán izgalmas szerkesztési fázist, de ebbe is bevonjuk az epizódok rendezőit.

Filmhu: Látszik-e már bármilyen szerkesztési elv, vezérfonál, hogy a leforgatott anyagok filmmé álljanak össze?

BÚÉK: Ahhoz még túl keveset láttunk. De természetesen ezen már korábban is sokat gondolkodtunk, bízunk benne, hogy lesz elég sok kapcsolódási pont a történetszálak között.

003 copyFilmhu: Szkeccsfilmet vagy narratív filmet szeretnétek, ahol valamilyen történetív kirajzolódik a különálló epizódokból?

BÚÉK: A történetek párhuzamosan lesznek szerkesztve, tehát semmiképp nem nevezném szkeccsfilmnek. A filmben egyetlen este története lesz sok különböző szemszögből bemutatva, és remélhetőleg ettől válik majd érdekessé. Azoktól a karakterektől, akik egyébként nagyrészt nem találkoznának egymással.

Filmhu: Mikorra akartok elkészülni az anyaggal, s mikorra várható a bemutató?

BÚÉK: A filmet szeretnénk nyárra befejezni, de a bemutatóval megvárjuk 2014 decemberét. Szeretnénk országszerte sok helyen, egy időben, (remélhetőleg) a nézők számára ingyenes vetítéseken bemutatni a filmet a két ünnep közt.


nka emblema 2012