sex hikaye

Kié a rajzfilmfigura?

Kérdezd a Filmjogászt!

2009. január 5. - filmhu
Kié a rajzfilmfigura?
A filmhu új rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, hogyan lehet rajzfilmfigurákat promóciós célokra felhasználni. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

A kérdés: Milyen módon történhet a rajzfilmfigurák promóciós célú felhasználása?

A válasz:


A rajzfilmfigurák promóciós célú felhasználása a másodlagos felhasználások körébe tartozik, melyre a közös jogkezelés jelenleg nem terjed ki, így mindig egyedileg szükséges a felhasználási engedély megszerzése.

Fontos kérdés azonban, hogy ki rendelkezik ezekkel a jogokkal? Minden esetben a filmelőállító cégnél érdemes kezdeni a kutatást, vagy a film forgalmazójánál, ha az előállító nem ismert. Ha nem kifejezetten filmrészlet kerül felhasználásra csak a rajzok önmagukban, akkor nem ők jogosultak ezen felhasználásokat engedélyezni, de tudnak nyilatkozni arról, hogy mely szerzőkhöz (vagy szerzők örököseihez) érdemes fordulni. Sok esetben azonban nem elég kizárólag a figuratervező engedélyét megszerezni, hiszen előfordulhat, hogy az esetleges alapul szolgáló mű írójának jellemzése, leírása is hozzájárult a figura kialakításához, így bizonyos mértékben ő is jogosult jogdíjra,  a pontos arányt a szerzői jogosultak egymás közti megállapodása dönti el.


Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

szakma , jótudninka emblema 2012