sex hikaye

Kié az utolsó vágás?

Kérdezd a Filmjogászt!

2008. december 15. - filmhu
Kié az utolsó vágás?
A filmhu új rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, hogy ki gyakorolhatja az utolsó vágás jogát. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

A kérdés: Ki gyakorolhatja a végső vágás jogát?

A válasz:

A megfilmesítési szerződés rendelkezéseiről – amennyiben a törvény az eltérést megengedi - a felek szabadon állapodnak meg, ennek megfelelően kiköthető az, hogy a végső vágás jogát csak a filmelőállító vagy csak a rendező önállóan gyakorolhassa.

A szerzői jogi törvény szerint a rendező a szerzők képviseletében jár el, így részvétele a végső vágás során mindenképpen indokolt, hiszen ellenkező esetben a szerzők nem lennének megfelelően képviselve. A filmelőállítói részvétel pedig abból a szempontból szükséges, hogy a forgalmazási, értékesítési szempontok figyelembevételével gyakoroljon felügyeletet a producer. Ez az indoka annak, hogy mindkét fél részvétele elengedhetetlen a film végső vágásakor.


Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

szakma , jótudninka emblema 2012