sex hikaye

Kiosztották az első diplomákat a HSC Stáb Iskolában

Jövőre új szakokkal indul a képzés

2007. június 15. - filmhu
Kiosztották az első diplomákat a HSC Stáb Iskolában
Lezárult a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) filmes szakember-képzésének első etapja. A tavaly szeptemberben indított első évfolyamon összesen 45 diplomát és 15 ajánlólevelet adott ki a Stáb Iskola. A tavaly elindult négy képzés (kameraman, segédoperatőr, digitális utómunka, világosító) mellett jövőre új szakok indítását és angol filmszakmai nyelv oktatását is tervezi a Stáb – tudtuk meg Novák Emiltől, a HSC képzésének vezetőjétől.

A két nagy stúdió gründolása óta folyamatosan szó van a filmes középkáderek képzéséről, mondván a Korda és a Stern stúdiók beindulásával elképzelhetővé válik, hogy akár 4-5 komolyabb külföldi produkció is forogjon egy időben az országban, ezek kiszolgálásához azonban jelenleg nincs elég hazai szakember. Részben ezt a problémát igyekszik orvosolni a HSC Stáb Iskola, ahol a 2006-2007-es évben világosítókat, kameramanokat, segédoperatőröket, és a digitális
utómunkában járatos szakembereket képeztek. A hat hónapos képzés
végeztével, június 8-án a négy szakon összesen 45 diplomát osztott ki az
intézmény, s mint azt Novák Emiltől, a Stáb Iskola vezetőjétől megtudtuk, a diplomák egyharmadához a HSC speciális referencialevelet is mellékelt, ezzel alátámasztva, hogy egyes hallgatóik nem csupán elvégezték a képzést, s eleget tettek a vizsgakövetelményeknek, de a szervezet érdemesnek tartja őket arra, hogy – a HSC jóhírét is öregbítve egyúttal – munkát vállaljanak a filmszakmában.

A tizenöt, HSC-ajánlólevéllel is támogatott Stáb-hallgató a diplomaosztás után sikeresen elhelyezkedett, de a további harminc növendék közül is sokan megtalálták a helyüket a szakmában – mondta a filmhu-nak Novák Emil. Az
elhelyezkedést segítette, hogy a hallgatókat már a képzés gyakorlati időszaka alatt is foglalkoztatták az iskolával együttműködő cégek. Novák Emil kiemelte, a kameraman szak esetében egyedülálló, hogy a hallgatók a két nagy kereskedelmi csatorna és a Duna Televízió gyártási folyamatába is bepillanthatnak, s ezzel több, eltérő televíziós tapasztalatra tehetnek szert.

A HSC filmes képzésének partnerei között megtalálható a tavaly decemberben beindult pomázi Stern Filmstúdió is, ahol Novák Emil, a stúdió művészeti vezetőjeként szintén filmes iskola elindítását tervezi, ám egyelőre a stúdió először főként a díszletező szakemberek képzéséből veszi ki a részét, a Stáb Iskola keretein belül, s a teljes filmipari szektort átfogó képzés beindítása csak a későbbiekben várható. Novák Emil szerint azért is érdemesebb egyelőre a HSC keretein belül megszervezni egy, több filmes szakágat érintő képzést, mert „a HSC az a szervezet, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett a legnagyobb rálátással bír a filmszakmára, és a filmszakmai oktatásra, és nem csak az egyes stúdiók, de a teljes ipar igényeihez tudja igazítani a képzést, sikeresen együttműködve az ágazat legfontosabb szereplőivel”.

Az együttműködés jegyében, és az igényeket figyelembe véve a Stáb Iskola a meglévő négy szak mellett újabb filmes szakokat indít szeptemberben, így például rendezőasszisztensi, gyártásszervező, díszletépítő és sminkes képzésekkel is bővül a kínálat. Emellett, a bérmunka-igényekhez igazodva, speciális szakmai angol oktatás elindítása is várható ősszel, a tervek szerint olyan, külföldi munkatapasztalattal rendelkező operatőrök részvételével, mint például Pados Gyula, Koltai Lajos, vagy Jancsó Nyika.

A Stáb Iskola a középfokú képzés mellett emelt szinten is továbbképezné hallgatóit: külföldi intézmények, televíziók bevonásával, aktív gyakorlati képzésben mélyítenék tovább a filmes középkáderek ismereteit, hogy, mint Novák Emil mondja, a világ bármely táján megállják a helyüket.

Ugyanakkor az elmúlt képzési év tapasztalatait levonva, és a színvonal emelésének érdekében a képzési díjak (világosítóknál ez 2006/2007-ben 220 ezer, kameramanoknál és segédoperatőröknél 350 ezer forint volt) várhatóan 20 százalékkal emelkedni fognak, így - mondta Novák Emil - nem csak a képzés iránti érdeklődéstől, hanem a potenciális jelentkezők pénztárcájának vastagságától is függ, a tervezett szakok egytől-egyig elindulnak-e.Címkék

hír , szakmanka emblema 2012