sex hikaye

Kovács Lehel a Kick/Ass magyar változatában

Madarász Isti új kisfilmen dolgozik

2010. december 13. - filmhu
Kovács Lehel a Kick/Ass magyar változatában

Offbeat - avagy az ember, aki tíz másodperccel le volt maradva címmel készíti legújabb kisjátékfilmjét a számos nemzetközi fesztiválon díjazott rendező, Madarász Isti. A főszerepben Kovács Lehel és a Kick/Ass kaszkadőrszakértője, Farkas Balázs.

 Az Offbeat forgatókönyve már jó pár éve készen van - a főszereplő figurája eleve Kovács Lehelre volt írva, és az is biztos volt, hogy a filmet angolul forgatják. A film 85%-a narráció, a színészek összesen 8-10 mondatot szólalnak meg, így nagyon könnyű volt angol nyelvre átültetni a filmet - a gyártó Filmteam vezetője, Major István producer pedig támogatta az ötletet.


A film műfaját a rendező eposzként jelölte meg, pontosabban pedig időkavarásos romantikus komédiaként határozta meg az Offbeat-et. A Kovács Lehel alakította főhős életét egészen csecsemőkorától kezdve követjük majd (akit a tervek szerint a rendező áprilisban születendő második gyermeke fogja alakítani), hiszen kardiocerebrális diszfunckióval született, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tíz másodperccel mindig le van maradva - és ez már a kezdetektől fogva nehézségeket okoz számára, így antiszociális kamasz, majd szorongó felnőtt lesz belőle, amíg el nem érkezik a nagybetűs Szerelem. A hét napos forgatás kb. félév alatt zajlik le, hiszen téli, tavaszi és koranyári jelenetek egyaránt vannak benne.

A filmhu az Offbeat első forgatási napján járt, amikor a film befejezését forgatták le, amikor a felnőtté cseperedett Emerich megtanul bánni a képességeivel, és már tudja használni az erejét - ilyen értelemben tehát az Offbeat a szuperhőssé válás eposza. A Kacsóh Pongrác úti felüljáró alatt az Árpa Attila nevével fémjelzett amerikaifoci-csapat, a Budapest Wolves tagjai molesztálták Kovács Lehelt, és a kaszkadőrét - ha Kovács Lehelből netán akcióhős válna, kaszkadőrének egy életre lenne munkája, a két ember ugyanis a megszólalásig hasonlít egymásra, így Madarászék is jól tudták használni a kaszkadőrt még a közelibb jelenetekben is.


A 12 percbe sűrített filmben fontos szerepet kap a fizikai humor: “Azt szerettem volna, ha valakit pofán vágnak ebben a filmben, akkor repüljön el. Ha valamire emlékeznek majd ebből a filmből, akkor azok remélhetőleg a vicces akciójelenetek lesznek. Egészen rejtőjenői pofonokat osztanak majd ebben a filmben - a Korcsmáros-képregények világa fontos előkép volt.” (Madarász egyik dédelgetett filmterve a Csontbrigád megfilmesítése - a szerk.) A főszereplőt egy Dromedár nevű alak pofozza le, a forgatás hajnalán a focicsapatban könnyedén találtak megfelelő testalkatú férfit, ám az hamar kiderült, hogy nem gyakorlott verekedő, így vele is legalább annyit kellett próbálni a megfelelő ütés technikáját, mint a kaszkadőrrel a repülés ívét - Farkas Balázs kaszkadőrszakértő komoly munkát végzett.

Rejtő mellett a másik fontos előkép a Kick/Ass volt: “De én már hamarabb megírtam, legalább két és fél éve készen volt ez a filmtervem, csak alapvetően elégedetlen voltam a magyar filmekben lévő akciójelenetekkel. Márpedig az Offbeat-ben a meglepetésre, a váratlan aggresszióra nagyon szeretnék építeni, hiszen a főszereplő egész egyszerűen tíz másodperccel arrébb gondolja magát, és ennek nagyon fájdalmas következményei vannak. Így kerültem kapcsolatba Farkas Balázs kaszkadőrszakértővel, akinek amikor elmondtam, hogy mit szeretnék, akkor mutogatott képeket, hogy ilyesmire gondoltam-e, én meg leesett állal mondtam, hogy nem ilyesmire, hanem pontosan erre - kiderült ugyanis, hogy Balázs dolgozott a Kick/Ass-ben is, így tökéletesen értette a koncepciómat.”


A Filmteam gyártásában készülő Offbeat alacsony költségvetését (15 millió forint) a régi múltra visszatekintő baráti kapcsolatok is lehetővé tették. A rendező legszorosabb munkatársa Dyga Zsombor, az operatőr Marosi Gábor, a filmet pedig az oly’ népszerű Canon 5D-vel forgatták. A női főszerepet Varga Gabriella alakítja - “Nekem ő nagy mániám: már vagy jó tíz éve eldöntöttem, hogy egyszer majd forgatok vele: elképesztően tehetséges, szerintem ő a fiatal Törőcsik Mari. Előbb a Bárkában játszott, aztán vidéken, aztán szült, és annyira nem ismerte senki, hogy képet is alig lehetett róla találni az interneten, pedig játszott egy kicsit a Tűzvonalban-ban is. Nagyon örültem, hogy végre tudtam vele dolgozni: annyira jó, hogy borzalom, teljesen odavagyok érte, ő az én Amelie-m. ” - lelkendezett főszereplőnőjéről Madarász.

offbeat14
További képek a forgatásról

A film forgatásából még további hat nap hátra van, amelynek során a pofozkodós zárlat előzményeit forgatják majd. “A kisfilmek igazi terepe az internet” - mondta Madarász Isti, akinek Előbb-utóbb című filmjét a Daazon több mint 217 ezren látták, a Get engaged című Budapest imázsfilmjét pedig 1 millió kétszázezer felhasználó nézte meg a youtube-on. “Régebben én is hittem abban, hogy a kisfilm sorsa a kísérőfilm vagy a fesztiválnevezések, de ma már látom, hogy ez a piac másként működik, a legutóbbi két munkámat egészen biztosan többen látták külföldön mint itthon.” A bájosan idióta főszereplő karaktert egyébként Emerich Pressburgernek hívják - a Miskolcon született angol filmproducer előtt nem minden hátsó szándék nélkül tiszteleg a szintén miskolci Madarász: “Szeretném, ha a Pressburger unokák egyike, Alex vagy Kevin MacDonald felfigyelne erre a filmre és elhívna kajálni egyet meg filmekről dumálni.”


nka emblema 2012