sex hikaye

Közös film, rólunk – interjú a BÚÉK rendezőivel

Kálmán Mátyás és Halász Júlia a közös magyar doksiról

2014. december 28. - Konkol Máté
Közös film, rólunk – interjú a BÚÉK rendezőivel

Több mint 300 beküldő és 15 profi stáb lelkesedéséből született meg az első magyar közösségi film, a 2013 és 2014 fordulóját megörökítő BÚÉK. Kálmán Mátyás és Halász Júlia rendezőket kérdeztük a nagy vállalkozásról, aminek eredménye december 30-án lesz először látható országszerte. 

 Filmhu: Ki indította el a projektet, honnan jött a BÚÉK ötlete?

Kálmán Mátyás és Halász Júlia: Az ötlet már régóta a fiókban hevert. Ketten indítottuk el a kezdeményezést, akkor, amikor Berlinben éltünk ösztöndíjjal. Először csak a barátainkat kértük meg, hogy forgassanak, utána a barátaink barátait, végül közzétettünk egy teljesen nyílt felhívást is. A cél kezdettől fogva az volt, hogy a szilvesztert, mint apropót használjuk arra, hogy a különböző társadalmi csoportok, karakterek valamilyen módon egymás mellé tehetővé váljanak.

Filmhu: Milyen más közösségi filmekről tudtatok, amikor nekiálltatok a szervezésnek?

K.M. & H.J.: Régóta igyekszünk nyomon követni az olyan nemzetközi újmédiás projekteket, amelyek valamilyen módon bevonják a közönséget a tartalomgyártásba. Természetesen ismertük a két legnagyobb példát, a Life In A Day-t, a 24h Berlin-t és még több interaktív projektet, amiknek nem lett lineáris végeredménye. Sejtettük, hogy nálunk nem lesz meg az a kritikus tömeg, mint a Life in a Day esetében, ezért adta magát, hogy fiatal filmesekből álló forgató csoportokat szervezzünk, akik egy-egy karaktert követnek végig.

Filmhu: Hány felvétel érkezett be végül?

K.M. & H.J.: 800 file, ami körülbelül 40 óra, több mint 300 résztvevőtől. Ezen kívül a profi stábok még bő 50 óra anyagot hoztak, tehát összesen körülbelül 100 óra anyagból dolgoztunk.

Filmhu: Minden beküldőtől került be részlet?

K.M. & H.J.: Természetesen nem. Rengeteget kísérleteztünk a vágással és nagyon sok olyan jelenetet hagytunk ki, ami közel állt a szívünkhöz. Be kellett látnunk, hogy nem lehet akármilyen töredékes egy mozifilm szerkezete, és bár sok esetben a helyszínek és a karakterek sokfélesége miatt lesz különleges atmoszférája a filmnek, nézőként fontos az is, hogy legyenek visszatérő karakterek, történetszálak is.

 

Filmhu: Mi alapján választottátok ki, hogy a profi stábok hol forgassanak?

K.M. & H.J.: Sok esetben ők hoztak különböző ötleteket témákra és/vagy karakterekre, de nekünk is volt egy nagy listánk elképzelt jelenetekről és emberekről, amit később igyekeztünk helyszínekre és konkrét emberekre cserélni. Fontosnak tartottuk, hogy lehetőleg olyan emberek jelenjenek meg a filmben, akik szerethetőek, de teljesen különbözőek is. Olyanok, akiket nem lehet egyből beskatulyázni, de ami velük történik vagy körülöttük van, az mégis picit túlmutat önmagukon.

Filmhu: Kik fogták össze a munkálatokat? Hány vágó dolgozott rajta?

K.M. & H.J.: Rendezőként mi fogtuk össze a munkát, nagyrészt mi is vágtuk meg a filmet, de segített Grünvalszky Ági és Pap Levi is a befejezésében, ami nagyon jót tett a filmnek. Nagyon sokat tett hozzá Thomas Ernst is a tanácsaival, ötleteivel.

Filmhu: A producerek milyen stádiumban kapcsolódtak be a munkálatokba?

K.M. & H.J.: Ágival (Horváth Szabó Ágnes) már a forgatás előtt felvettük a kapcsolatot, és többször találkoztunk a forgatás után is. Végül viszonylag későn, de az ő segítségével tudtuk bevonni a többieket is, Fliegauf Bencét, Mécs Mónikát, Mesterházi Ernőt. Ez a Fraktál Film és a COLLOC közti koprodukció tette lehetővé, hogy profi körülmények közt történjen az utómunka.

Filmhu: Milyen témák szerint válogattátok össze a beérkezett felvételeket?

K.M. & H.J.: A film a nap kronológiáját követi, igyekeztünk ezek szerint leválogatni mindent, de volt még rengeteg előválogatott szekvencia, amiknek különböző fantázianeveket adtunk. Utcai hangulat, tűzijáték, házibuli, ilyesmik.

Filmhu: Volt különösen meglepő videó köztük? Megható? Sokkoló-felháborító?

K.M. & H.J.: Elképesztően széles skálán mozogtak az anyagok. Voltak nagyon profi, általunk ismeretlen stábok által készített felvételek, és vállalhatatlan felbontású képsorok tűzijátékokról. Családon belüli zenei produkciókat, látványos házibuli-dokumentációkat és évértékeléseket is kaptunk.

 

Filmhu: Milyen tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak? Mi volt az, amire nem voltatok felkészülve?

K.M. & H.J.: Az elején elég naivan álltunk neki az egésznek. Amikor Berlinben a szobánkban tervezgettük a filmet, onnan indult az ötlet, hogy ha nincs más, a diákhitelünkből megcsináljuk az egészet, de egyébként ez annyira eladható, hogy úgyis lesz szponzor. Ehhez képest azzal szembesültünk, hogy nehéz két mondatban elmagyarázni a marketingeseknek, hogy mit szeretnénk csinálni, és a dokumentumfilm mégsem annyira szexi műfaj. A főszponzorunk (VS.hu) és a producereink (Fraktál Film) nélkül lehetetlen lett volna elkészíteni a filmet. Nem beszélve arról a több tucat emberről, akik közül néhányan hónapokon át dolgoztak ingyen, és arról a több százról, akik felvételeket küldtek be. Nagyon sokat tanultunk a nyersanyagok nézésekor,a szerkesztéskor és a különböző tesztvetítéseken is.

Filmhu: Felkerül majd a netre is a film?

K.M. & H.J.: A VS.hu az online forgalmazónk, így náluk lesz a netes premier. Illetve szintén velük együttműködve készítünk egy online platformot, ahol számos kimaradt jelenet is helyet kap, ez már december 31-én elérhető lesz.

Filmhu: Van hasonló tervetek a jövőre nézve?

K.M. & H.J.: Egyelőre rápihenünk a szilveszterre egy picit, de természetesen tele vagyunk ötletekkel! Jelenleg két különböző, klasszikusabb dokumentumfilmen dolgozunk.

poster

 

A BÚÉK epizódjainak rendezői: Böszörményi Péter, Eskulits Fruzsina, Fila Zsófi, Grosan Cristina, Hatala Noémi, Kerékgyártó Yvonne, Kovács Zsófi Lili, Lakos Nóra, Muhi Zsófia, Nagy Borbála, Néder Panni, Rubi Anna, Szakonyi Noémi, Szentpéteri Áron, Vincze Máté.
És operatőrei: Bálint Dániel, Becsey Kristóf, Benkő Tamás, Besnyő Dániel, Budai Balázs, David Schittek, Juhász Péter, Kiss Marcell, Mecseki Csaba, Nagy Zágon, Nikléczy Attila, Nyoszoli Ákos, Szemerey Bence, Tarcsay Gábor, Vargha Máté.


nka emblema 2012