sex hikaye

M. Tóth Géza munkában

Élet a Maestro után

2009. január 30. - filmhu
M. Tóth Géza munkában
M. Tóth Géza Mama című kisfilmje látható a Filmszemle versenyprogramjában, a K1-es blokkban. Az animációs rendező az Oscar-jelölt Maestro óta is fáradhatatlanul dolgozik - Ergo című filozofikus animációs filmje járja a világ fesztiváljait, elkészített időközben egy 30 perces bábanimációt, és készül első egészestés animációjára. A rendezőt elkészült munkáiról és terveiről faggattuk.

A Mama című élőszereplős animáció tartalom-leírása: "Történet a világot körbeérő teregetésről." Bár a film közben óhatatlanul eszébe jut az egyszeri nézőnek a vonatkozó József Attila vers, a rendezőt nem ez ihlette a kisfilm elkészítésekor. M. Tóth Géza Mama című 'egysnittesének' főszereplője ezúttal nem egy rajzolt figura, hanem Török-Illés Orsolya (Tamara, Off Hollywood), aki a háztetőn tereget, miközben eliramlik mögötte... a háttér.

M. Tóth Gézát a film műfaji meghatározásáról kérdeztük, hiszen filmjét beválogatta a 40. Magyar Filmszemle előzsűrije a kisjátékfilmes blokkba: "A műfaji meghatározásoknál mindig bajban vagyok, mert annak vagyok a híve, hogy a formai szempontokat a tartalom alá rendeljem. Nem tudok mit kezdeni a kategóriákkal, ahogy egyébként Berlin vagy Cannes sem - ezeken a fesztiválokon csupán hosszbéli korlátozás van." A rendező azt is elmondta, hogy mindig benevezi aktuális fesztiválfilmjeit a Szemle kisfilmes versenyére - az eddigi években elutasították, ezúttal nem. "Azt gyanítom, ha Török-Illés Orsolya helyett egy rajzolt figura játssza a főszerepet, nem válogatták volna be a filmet." - mondta az alkotó.

Történet a világot körbeérő teregetésről

A rendező nem először került szembe a színész instruálás nehézségeivel, de állítása szerint nincs túl nagy rutinja ebben - ezért is döntött egy egyszerűbb dramaturgiára épülő film elkészítése mellett. "Nagyon élveztem a forgatást, sok tapasztalatot szereztem és nagy élmény volt csapatban dolgozni" - ecsetelte a rendező.

Mint már korábban hírt adtunk róla, az animátort felkérték egy nagyjátékfilm megrendezésére, amely a Tomi harca munkacímet viseli. "Ez a film félúton van az alkalmazott és a személyesen motivált feladatok sorában." - mondta M. Tóth. Elkészült a hat perces teaser az egészestés animációhoz. Az alkotóknak eddig a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy ki kellett fejleszteniük a filmben 'szereplő' videójátékot. A rendező elmondta, hogy nem volt céljuk felvenni a versenyt a profi játékfejlesztőkkel, pusztán egy, a filmhez illő játék kifejlesztése volt a feladat. A film forgatókönyvét több fórumon nagy érdeklődés övezte, M. Tóth Géza ezzel együtt a forgatókönyv átírását javasolta az alkotóknak, a visszajelzések alapján.

A tervezett egészestés animáció: Tomi harca

M. Tóth Géza egyszerre több szálon futtatja a cselekményt, hiszen elkészült időközben egy 30 perces dialógusra épülő bábanimáció is, amelynek címe Ingerelt gazdaság. Ez a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) lesz először látható, de a terv egy 12-részes TV sorozat készítése lenne. "A szinopszisok már készen vannak, és az első rész készítése során kifejlesztettünk egy gyártási innovációt, amely megalapozza a sorozat lehetőségét." - mondta a rendező. Az elkészült bábanimáció egy experimentális jellegű film, az alkotók szociológiailag hiteles környezetbe helyezték a bábfigurákat, ott kell helyt állniuk, hitelesen működniük.

Az animátor elmondta, törekszik arra, hogy készítsen évente egy személyesen motivált filmet. A következő 'saját gyerekről' még nem akart nyilatkozni a rendező, mert egy borzasztóan egyszerű ötleten alapszik. "Azt remélem, hogy a befogadói élményhez hozzá fog járulni a felismerés, hogy ez ennyire szimpla?!" A Mama január 31-én szombaton 10 órakor és 21 órakor, valamint vasárnap 19:30-kor lesz látható a Filmszemlén, a MOM Park mozijában.

 


 


nka emblema 2012