sex hikaye

Macskásember 0, avagy az orosz montázsiskola hatása egy magyar macskára

Szabó Juli, Lehoczky Tamás

2009. január 16. - filmhu
1-1  /  3
Macskásember 0, avagy az orosz montázsiskola hatása egy magyar macskára
Szabó Juli és Lehoczky Tamás macskásember sorozata a negyedik részhez érkezett. Ezúttal a Patyomkin páncélos lépcsős jelenetét forgatták újra négylábúak segítségével. De mit szól mindehez Eisenstein? A rendezőket a szemle előtt a rendezőket e-mailen keresztül kérdeztük.

filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Szabó Juli - Lehoczky Tamás: Évek óta arról beszéltünk, hogy milyen jó lenne a macskatársulattal leforgatni a Patyomkin Páncélos lépcsős jelenetét. Valahogy úgy adta magád, hogy egy ilyen filmtörténeti klasszikus jól állna a társulatnak. Nyilván nem akartuk erőltetni sem a dolgot, mert szerettük volna, ha a maximálisat nyújtják a szereplők minden egyes karakter megformálásában. 


filmhu:Hogyan választottad ki a stábodat?

Sz.J.-L.T.: Viszonylag állandó stábbal dolgozunk, bár mindig megfordulnak vendégművészek a macskatársulat körében. Buksi, a szomszéd kutya szinte tiszteletbeli tagnak számít, ő már kíválló alakítást nyújtott Dr.Watson szerepében is (Macskásember 2. avagy ifjú sherlock a négylábú nyomozó). Minden évben vannak új felfedezettjeink, ilyen például Cirmos Úr ebben a filmben. Kolbász azonban mára a társulat sztárja lett, reméljük ezt a szemlezsűri is értékelni fogja. 


Nézz még több képet a filmből!


filmhu:Hogyan állt össze a költségvetés?

Sz.J.-L.T.: Leemeltük a polcról a 14 éves VHS kamerámat, abba kellett szerezni egy kazettát. A sarki állateledelestől hoztunk egy zsák macskaeledelt a büféasztalra, a szomszéd kutyának meg kiürítettük a hűtőnkből a maradékot. A CGI-ra, a díszletekre, a steadicam operatőrre és a Technocrane-ra már sajnos nem futotta a büdzséből, ezeket a jeleneteket ki kellett húznunk. Szerencsére a film mondandója ettől nem sérült.


filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt? 

Sz.J.-L.T.: Amikor véletlen valamelyik macska azt csinálta, amit szerettünk volna. Bár ilyenre nem nagyon emlékszem.


filmhu:Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt? 

Sz.J.-L.T.: Amikor rájöttünk, hogy a macskák egyetlen jelenetet sem fognak eljátszani nekünk, úgy, ahogy azt mi szeretnék.filmhu:Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Sz.J.-L.T.: Ez a negyedik epizódja a macskásember sorozatunknak, de az első, ami versenybe került. Jó lenne, ha valamelyik színészünket felfedeznék már végre! Nagy örömmel vennénk, ha láthatnánk más filmtörténeti klasszikusokat is állatok előadásában.

filmhu:Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Sz.J.-L.T.: Legszőrősebb színész?


filmhu:Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?
 

Sz.J.-L.T.: Cic.


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

Sz.J.-L.T.: Macskakosár legurul a lépcsőn. Ez volt az egyetlen jelenet, amit egyáltalán meg lehetett ismételni, mivel a macskákat nem lehet rendezni (sic!).filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Sz.J.-L.T.: Cirmos Úr nevű új felfedezettünk sokat emlegi az arany oroszlán díjat…


filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Sz.J.- L.T.: A nézőszám nem fontos, sokkal jobban örülnénk annak, ha a nézőknek feltűnne, hogy milyen jó alanyok voltak a macskák a kulesovi módszer alkalmazásához.


filmhu:40 éves lett a szemle, mi a legmeghatározóbb élményed a magyar filmszemlével kapcsolatban?

Sz.J.-L.T.: Talán ez az első alkalom, hogy egy olyan film van versenyben, ahol állatok játszanak el egy jelenetet egy filmtörténeti klasszikusból. Ez még annál is meghatározóbb, mikor az egyik szemlén két egymást követő filmben két szemkinyomást láthattunk…


A film adatlapja a 40. Magyar Filmszemle hivatalos oldalán.

1-1  /  3

nka emblema 2012