sex hikaye

Malter

Béres Dániel

2008. január 14. - filmhu
Malter
1989. augusztus. A tízéves Thomas és apja, Erik, Budapestre érkeznek az NDK-ból, hogy Karinnal, Erik nyugatnémet testvérével találkozzanak. Közben Thomas összebarátkozik a szintén tízéves magyar Palival, de a berlini fal leomlása körüli zűrzavaros időkben megszakad a kapcsolat közöttük. Amikor 15 évvel később Pali Berlinbe érkezik Thomashoz látogatóba, furcsa problémája támad a berlini fallal.

Filmhu: Miért ezt a filmtervedet forgattad le?

Béres Dániel: Ott voltam Berlinben, gondoltam kihasználom.

Filmhu: Hogyan állt össze a stáb és a költségvetés?

B. D.: A stáb nagyon nehezen, mert Berlinben ugyan sokkal több a filmes, de kisköltségvetésű rövidfilmben senki nem akar dolgozni Azért valahogy összeállt, Petrik András operatőr sokat segített, ő Berlinben végzett a DFFB-n ezért sok embert ismert.

A filmet Durst György finaszírozta, ehhez jöttek kisebb-nagyobb segítségek a Berlini Magyar Háztól illetve a filmfőiskola (DFFB) és egy alapítvány részéről.

"Néhány helyen bizony úgy forgattunk, hogy nem volt meg minden engedélyünk."

Filmhu: Mi tette emlékezetessé a forgatást? (egy anekdota)

B. D.: Berlinben ha az utcán akarsz forgatni ahhoz 86 féle különböző engedély kell, és persze nem voltunk a helyzet magaslatán, úgyhogy néhány helyen bizony úgy forgattunk, hogy nem volt meg minden engedélyünk. Egyszer meg is jelent a rendőrség, hogy bejelentés érkezett: valakik vandálkodnak. De addigra mi már éppen végeztünk és szerencsére ugyanott forgatott valamivel korábban egy török csapat gengszteres videóklippet, úgyhogy rájuk kentük az egészet.

Filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

B. D.: A Delta meg a Tejút érdekel a legjobban. A rövidfilmek közül szeretnék minél többet megnézni, leginkább az Odaát című film érdekel, mert az is a 89-es NDK-s határátkeléssel foglalkozik, ami kapcsolódik a mi filmünkhöz is.

Filmhu: Milyen könyvből csinálnál filmet?

B. D.: A sakknovellából. 2012-ben jár le a megfilmesítési joga, majd utána. Meg az Avraham Bogatir 7 napját is jó lenne megcsinálni.

Filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

B. D.: Szerencsére már kivágtuk.

Filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

B. D.: Azt is kivágtuk. Egy mozdulatlan totál volt hangya nagyságú szereplőkkel.

"Mivel Berlinről szól, jó lett volna Berlinben bemutatni."

Filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

B. D.: Mivel Berlinről szól, jó lett volna Berlinben bemutatni, de ezt már buktuk, úgyhogy szabad a vásár. Mondjuk Karlovy Vary klasz lenne vagy San Sebastian...

Filmhu: Mi volt az utolsó jó mozifilm élményed?

B. D.: A Legenda vagyok. Még mindig nem hiszem el, hogy így megszopatták a zombik a Will Smith-t.Címkék

filmnévjegy , szemle 39nka emblema 2012