sex hikaye

Mátyássy Áron: Amikor Pindroch egy fúróval behatol Karinthy koponyájába

T.Ú.K. – Tanár úr kérem! - interjú a rendezővel

2011. április 27. - filmhu
Mátyássy Áron: Amikor Pindroch egy fúróval behatol Karinthy koponyájába

Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című műve Mátyássy Áron feldolgozásában. A film rendezőjét a 42. Magyar Filmszemle előtt e-mailben faggattuk.

Filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Mátyássy Áron: Tavaly nyáron két héttel a forgatás megkezdése előtt leállították Week-End című filmtervünket. Nyár végén ugyanaz a gyártó cég ajánlotta fel a Tanár úr kérem forgatókönyvét, mert azt a felkért rendező mégsem tudta elvállalni. Elolvastam a könyvet, elmondtam milyen módosításokat javasolnék, s mivel nem volt senkinek ellenvetése, belevágtunk.


Filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

M.Á.: Szerencsére van már sok kedves kollégám a szakmában, akikhez fordulhatok olyan esetben, ha véletlenül filmközelbe kerülök mint rendező. A stáb nagy része dolgozott volna a Week-End-ben, másik részével korábbi munkákban találkoztunk, illetve jó néhány lelkes és elszánt új szakemberrel is találkoztam, akiket az MTV diszponált a forgatásra.

Filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

M.Á.: A filmet támogatta az ORTT, a Magyar Televízió és a Mediaedge:cia Hungary.


Filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

M.Á.: Csak legjobb élményeim voltak. Hóban, fagyban, egy kihűlt, romos épületben jelképes gázsikért eszméletlen lelkesedéssel dolgozott egy kis csapat megszállott színész és filmes szakember. Nagyon megható volt ezt látni azokban a hetekben, amikor kiderült, hogy hosszabb ideig szünetelni fog a magyar filmgyártás.

Filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

M.Á.: Első hét végén úgy tűnt, nem tudunk mindent leforgatni, mert minden nap végére összejött egy kicsi elmaradás, és nem volt túlórakeretünk. Vasárnap felhívtam a producereket, hogy segítsenek, másnap munkavégzéskor már dolgozhattunk tovább egy órával, elintézték, hogy túlórázhassunk.


Filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

M.Á.: Azt remélem, hogy kiderül valami arról, mire számíthat a jövőben a filmszakma. És hogy világossá válik mindenki számára, hogy igenis szükség és igény van magyar filmekre, filmkultúrára, bármilyen anyagi helyzetben legyen is az ország.

Filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

M.Á.: Szeretem, amikor Pindroch Csaba egy fúróval behatol Karinthy koponyájába, és közben kedves, közvetlen hangon megkérdezi németül: Wie fühlen Sie sich jetzt? (Hogy érzi most magát?) Ez a mondat egyébként tényleg szerepel az Utazás a koponyám körül c. regényben.

Extra Info

Szinopszis

1936. május 5-én az ünnepelt írón, Karinthy Frigyesen koponyaműtétet hajtanak végre Stockholmban. Az operáció közben megjelenik a teremben egy 16 éves fiatalember, akiben Karinthy egykori önmagára ismer. A fiatal Frici az élet és halál határmezsgyéjén tanyázó írót elhívja magával egy furcsa világba. Gyermekkori élményei elevenednek meg előtte, melyeket Tanár úr kérem címmel novelláskötetben is megörökített korábban. Ám az elmúlás nyomasztó közelsége új fénytörésben mutatja meg a nosztalgikus emlékeket. Karinthy aggódva téblábol ebben a kifordult világban, miközben Frici szerelmes lesz, konfliktusba keveredik az osztályfőnökével, megbukik magyarból, katonaiskola néz ki neki, de végül kiderül, hogy az Isten is írónak teremtette. Már csak egy kérdés marad nyitva: vajon sikerül-e Karinthy műtéte, és visszatérhet-e az élők világába?


Filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

M.Á.: Nem volt sok nyersanyagunk…Filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

M.Á.: Bármelyiken.Filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

M.Á.: Az, hogy 41 évig mindig sikerült februárban megrendezni egészen mostanáig.

 

Olvasd el a film forgatókönyvét!

T.Ú.K. - Tanár úr kérem! forgatókönyv

A film Facebook oldala


nka emblema 2012