sex hikaye

Meddig vesz részt a forgatókönyvíró az alkotói folyamatban?

Kérdezd a Filmjogászt!

2008. október 27. - filmhu
Meddig vesz részt a forgatókönyvíró az alkotói folyamatban?
A filmhu új rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Október 29-én, szerdán vitatják meg a Rátkai klubban az MFE javaslatcsomagját, olvasónkat is ez izgatta: részt vehet-e a forgatókönyvíró a teljes alkotási folyamatban? További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

A kérdés:

Biztosítja-e a szerzői jogi törvény a forgatókönyvíró számára azt a jogot, hogy a produkció teljes ideje alatt részt vegyen az alkotási folyamatban?


A válasz:

A szerzői jogról szóló törvény az általánosan minden szerző számára biztosított jogokon (névfeltüntetés, mű egységének védelme stb.) túlmenően, nem biztosít külön nevesített jogokat a forgatókönyvírók számára, így a fent említett részvételi jogot sem.

A forgatókönyvírói szerződés tartalmát azonban a felek szabadon állapítják meg, ebben lehet és kell is szabályozni azt, hogy a forgatókönyvíró köteles (és nem pedig jogosult) részt venni a forgatási napokon, ez a készülő film szempontjából mind a filmelőállítónak, mind pedig a forgatókönyvírónak is érdeke.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunkCímkék

szakmanka emblema 2012