sex hikaye

Mi az a minimális tartalmi kellék?

Kérdezd a Filmjogászt!

2009. február 23. - filmhu
Mi az a minimális tartalmi kellék?
A filmhu rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, hogy mik a filmgyártás során kötendő felhasználási szerződés (megfilmesítési szerződés) minimális tartalmi kellékei.
. További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

A kérdés: Mik a filmgyártás során kötendő felhasználási szerződés (megfilmesítési szerződés) minimális tartalmi kellékei?

A válasz:

A szerzői jogról szóló törvény szerint felhasználási jogot csak a szerző és a felhasználó (filmelőállító) között kötött szerződéssel lehet szerezni.

Leglényegesebb elemei a felhasználási engedély, valamint a díjfizetés, melynek a felhasználás jellegével arányosnak kell lennie. Nem szükségképpeni elem, de megjelölendő a területi, időbeli hatály, valamint a felhasználás módja, mértéke. Ezek elmulasztása esetén az engedély a Magyar Köztársaság területére vonatkozik, időtartama a szerződés tárgyát képező műhöz hasonló művek felhasználására kötött szerződések szokásos időtartamához igazodik. Ha a szerződés nem jelöli meg azokat a felhasználási módokat, amelyekre az engedély vonatkozik, illetve nem határozza meg a felhasználás megengedett mértékét, az engedély a szerződés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges felhasználási módra és mértékre korlátozódik.

Ezek természetesen csak a legfontosabb alapkövetelmények ahhoz, hogy a szerződés érvényesen létrejöjjön, azonban minden egyes egyedi esetben ajánlatos jogásszal konzultálni a szerződés tartamának pontos meghatározása érdekében.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

szakma , jótudninka emblema 2012