sex hikaye

Milyen formában érdemes filmelőállítói tevékenységet folytatni?

Kérdezd a Filmjogászt!

2008. november 10. - filmhu
Milyen formában érdemes filmelőállítói tevékenységet folytatni?
A filmhu új rovatában szerzői jogi, filmjogi, médiajogi és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jogi kérdésekkel lehet zaklatni a Cinego ügyvédeit. Heti kérdésünkban arra keressük a választ, milyen formában érdemes filmelőállítói tevékenységet folytatni? További kérdéseidet is szegezd nyugodtan nekünk a filmjogasz@forum.film.hu e-mail címen.

A kérdés:

Milyen társasági formában érdemes filmelőállítói tevékenységet folytatni?

A válasz:

A szerzői jogi törvény szerint mind a természetes mind pedig jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaságok lehetnek filmelőállítók, a Filmtörvény azonban a természetes személyeket kizárja ebből a körből, így mindenképpen ajánlatos társasági formában folytatni.

Betéti társaság bármilyen összegű tőkével alapítható, míg a korlátolt felelősségű társaság minimális törzstőkéje 500.000 Ft.

Ennek ellenére a korlátolt felelősségű társaság forma gyakoribb a filmelőállító cégek körében, mivel itt a tagok a társaság tartozásaiért csak vagyoni betétjükkel felelnek és maximum pótbefizetésre kötelezhetőek, míg a betéti társaság beltagja a társaság tartozásaiért korlátlanul, teljes vagyonával felel.

Az alapításkor felmerülő egyéb költségek az alábbiak lehetnek: ügyvédi munkadíj, amely mindig az egyedi esettől függ; 15.000 Ft illeték, ha az alapítás szerződésminta alkalmazásával történik; egyedi társasági szerződés használata esetén az illeték mértéke ennek többszöröse, így amennyiben a tagoknak különleges kívánságai nincsenek, javasolandó a szerződésminta.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.Címkék

szakma , jótudninka emblema 2012