sex hikaye

Mindjárt itt a Cinefest!

Irány Miskolc!

2007. szeptember 10. - filmhu
Mindjárt itt a Cinefest!
Miskolcon immár negyedik alkalommal rendezik meg a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválját. A filmek mellett idén is szakmai műhelyek, közönségtalálkozók és hatalmas bulik is várják a Miskolcra látogatókat. A megszokott kategóriák mellett idén sor kerül a külön kiemelt "ROMA-KÉP" - Romák a kamera előtt és mögött című versenyszekcióra. Úgyhogy vonatra fel, irány Miskolc!

Az idei év szeptember második felében is a borsodi megyeszékhelyre várják a CineFest szervezői a filmes szakma képviselőit, legfőképpen - mint ahogy a rendezvény elnevezéséből kiderül - a fiatal mozgóképeseket, mozikedvelőket. A 2007-es rendezvény is a fiataloknak és a fiatalokról szól.

Mint az eddigi alkalmakkor, ez évben is öt plusz egy kategóriában indulnak a világ minden tájáról beküldött alkotások: nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dolumentumfilm, animációs film, kísérleti film, valamint az idei speciális szekció, a "ROMA-KÉP" - Romák a kamera előtt és mögött. E kategóriákban osztja ki az összesen 1,6 millió forintot érő díjakat a zsűri, melynek tagjai szintén a legkülönbözőbb országok fiatal rendezői és filmkritikusai.

A 2006. év fődíjasa, a norvég Guro Ekornholmen tagja az idei zsűrinek, rajta kívül itt lesz még az olasz fiatal filmes, Massimo Amici, hazánkat Pálfi György filmrendező képviseli. Idén a filmhu szerkesztője, Libor Anita is meghívást kapott a döntnökök közé, a filmhu hasábjain megjelenő blogjában folyamatos betekintést nyerhetünk majd a fesztivál mindennapjaiba. A zsűri elnöke a Dániából érkező Jens Rykær, aki az Europa Cinemas mozi hálózat igazgató tanácsának tagja, a Media Salles elnöke, illetve jelenleg is több filmes iskola tanára.

Külön zsűri bírálja a speciális szekció versenyprogramjába bekerült alkotásokat; valamint az ország minden tájáról érkező diákzsűri tagjai is kinyilvánítják véleményüket a fesztiválon műsorra tűzött művekről.

Vonatra fel, irány Miskolc!

A nagyjátékfilmek programjában indul Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című Szemle-közönségdíjas alkotása, de először láthatjuk Hafner Zsolt Egymásért és Dr. Tamer Dishek A skorpió éve című filmjét. A külföldi rendezők is képviselik magukat a kategóriában: Malajziát Khoo Eng Yow Ninao Wu (The Bird House) című filmjével, Svédországot pedig a magyaros nevű Csaba Bene Perlenberg Väsenpumpen (The Walk) című munkájával. Ez utóbbi alkotás két gyermekkori barát találkozásáról szól, akik ötven év múltán találkoznak újra. Gyermekkoruk közösen átélt eseményeit idézik fel, nosztalgiázásuk közben azonban összefolyik múlt és jelen, s ötven éves bűnökre derül fény.

A kisjátékfilmes kategória Szirmai Márton könnyű és üdítő komédiájával, a Szalontüdő-vel indul; de versenybe került a tavalyi Celluloid Workshopon készült opusz, a Simonyi Balázs - Tóth Barnabás páros Egy szavazat című műve is.
Ebben a szekcióban érvényesül leginkább a fesztivál nemzetközi jellege, hiszen a benevezett művek között van a holland Jelmar Hufen Voor een paar knikkers meer (For a Few Marbles More) című filmje, amiben négy tízéves fiú kalandjait meséli el, akik szeretett játszóterüket akarják visszafoglalni néhány erőszakos csavargótól. A svéd Anneli Gelbard Fansu Nijével közösen készített sci-fi rövidfilmje, a Bad Dreams egy világéletében rémálmokkal küzdő fiatalemberről, Theóról szól, akinek egy új rémálom elleni gyógyszer mellékhatásai miatt az élete még rettenetesebbé válik, mint az éjszaka átélt lidércnyomásai. 

A dokumentumfilmes felhozatalban olyan alkotásokat láthat a közönség, mint Geller-Varga Zsuzsanna Zsinagógát vegyenek!című filmje, mely a beázó, omladozó kőszegi zsinagóga sorsát követi nyomon. Indul még Szalay Péter Drogzarándokcímű munkája is, ami kábítószer-függő fiatalok leszokásért való küzdelmét mutatja be.

Az animációs filmek kategóriájában többségben vannak a külföldi nevezők: Spanyolországot egyebek mellett Andy Garnica ZinQüenta, Marc Riba és Anna Solanes La Lupe i en Bruno (Lupe & Bruno), illetve Alberto González Cirurgía című alkotása képviseli; a nagy múltú szlovák rajzfilmgyártás hagyományait pedig Martin Snopek Pik a Nik (Pik and Nik), Juraj Kubinec Woolf és Marián Stano Bájka o Klinci (The Fable about Nail) című rajzfilmjei. Ezen kívül tiszteletüket teszik Miskolcon német, román, amerikai és természetesen magyar animációsok is.

tavalyi sikereken felbuzdulva  Friss Levegő kerekasztal

Kísérleti filmekben sem lesz hiány a CineFesten, hiszen magyar, német, orosz, francia és brazil munkákat is láthat a közönség. A speciális kategória, a "ROMA-KÉP" - Romák a kamera előtt és mögött szekció filmjei között egyebek mellett Gát Balázs Gipsy Side, a bolgár Petar Stefanov Loneliness Kills, vagy Baróti Éva Aves Roma Road Movie című alkotását lehet megnézni.

A versenyprogramban szerplő filmeken kívül a 3. Fesztiválok Találkozója című információs szekció keretén belül a különböző korábbi fesztiválok anyagaiból nyújtanak a szervezők válogatást; valamint a Tisztelgés a klasszikusoknak - Retrospektív blokkban olyan remekműveket nézhetnek újra a látogatók, mint A hetedik pecsét Bergmantól, vagy Vertov Ember a felvevőgéppel című filmje. 

A tavalyi sikereken felbuzdulva megrendezik a Friss Levegő névre keresztelt kerekasztalt, amelyen továbbra is a fiatal magyar film tendenciáit igyekeznek feltérképezni. A Celluloid Workshop során a bátor résztvevők a fesztivál egy hete alatt megcsinálhatják saját filmjüket. Lesznek továbbá közönségtalálkozók, turisztikai programok, bulik, kiállítás, úgyhogy vonatra fel, irány Miskolc!


nka emblema 2012