sex hikaye

Nagy siker a Delta Cannes-ban

Hova torkollik a Delta?

2008. május 20. - filmhu
Nagy siker a Delta Cannes-ban
Elképesztő, magával ragadó, érzékeny, elbűvölő: ilyen és ehhez hasonló jelzőket kap a keddi vetítés után a cannes-i magyar versenyfilm.

A Cannes-i Filmfesztivál honlapja a napi programok között beszél Mundruczó Kornél Deltájáról, kiemelve a tényt, hogy bár ez a rendező első filmje a versenyprogramban, a fesztiválon már visszatérő vendég, hisz 2004-ben a Kis apokrif No2, 2005-ben pedig a Johanna volt látható.

A történet rövid felvázolása után a rendező saját interpretációját is közreadja a weboldal: "A testvérek közötti szerelem ősi és ellenállhatatlan - jóllehet a természet ellenében jön létre - hisz az önazonosság lehetőségét képezi meg. Vágyunk rá, mégis megborzongunk a gondolatától. Egyszerre vitathatatlanul mély és valós, illetve teljesen reménytelen, halálra ítélt dolog. Engem inkább érdekelt, hogy megpróbáljam megérteni, mit is jelent meghaladni a normát, mint maga a szexuális deviancia.

Lajkó Félix, Tóth Orsi és Mundruczó Kornél


A történet középpontjában nem az incesztus áll, hanem az a bátorság, amely ahhoz kell, hogy a természetes vonzódás utat találjon, még ha ehhez át is kell hágnia a szokásokat. Az érzések igazságának szabadságról van itt szó, és arról hogy ez sokaknak mennyire gyűlöletes lehet. Vannak, akik úgy gondolják, joguk van ítélkezni azok felett, akik nem tagozódnak be - pedig az elfogadás teljes hiánya az elfogadhatatlan."

A fényképezéskor a helyi sajtót nagy kihívások elé állította a közreműködők nevének kiejtése, ám a film méltatása itt is a pozitív jelzők hullámát hozta. A kis interjúk alatt két főszereplő közül Tóth Orsi tűnt elfogódottabnak, Lajkó Félix saját fizikumára vonatkozó önironikus félmondatát pedig nagy nevetés fogadta.

A hivatalos sajtótájékoztatón Mundruczó magyarul beszélt, a technikáról szólva elmondta, hogy 70 éve is le lehetett volna forgatni ezt a filmet, míg Tóth Orsi a kapott rendezői instrukcióról, a játék helyetti kamera előtti létezésről beszélt: "Az ember némán is létezik." Az alkotók elmondták, szándékosan törekedtek a lehető legkevesebb verbális kommunikációra. Petrányi Viktória producer a film tragikus történetét és a gyártás hosszúságát emelte ki, mondván, már négy éve készül a film. Mire Mundruczó oldalról mutatta neki, hogy öt. 

Tóth Orsi, Lajkó Félix és Mundruczó Kornél


A fesztivál hivatalos honlapján a Nap képe szekcióba bekerült (és a bemutató másnapján a fesztivál honlapjának nyitóképe lett - a szerk), amint Mundruczó egy csattanós puszit nyom Tóth Orsi arcára.

A Cineuropa felsőfokokban méltatja a Deltát, megjegyezvén, hogy bár Mundruczó 33 évével a versenyben induló legfiatalabb rendező, nagyon tehetséges, és a harmadik játékfilmje még jobban kiemeli egyéni stílusát, s csillaga igen magasra emelkedhet. A cikk kiemeli, hogy a minimális történés és dialógus ellenére a film elbűvöli a nézőit, s ez a két főszereplő, Tóth Orsi és Lajkó Félix karizmájának köszönhető (utóbbi jegyzi a film szintén kitűnő zenéjét is), no meg a szubtilis rendezői stílusnak.

"A természet szépségét zengő óda", mármint a Delta ihletői között a Hamletet és Euripidész Elektráját is felsorolja a Cineuropa szakírója. A film történetét ismertetve megjegyzi azt is, hogy a nem megszokott boldogság Mundruczónál sohasem nyeri el a társadalom tetszését, hanem drámai feszültséget teremt, majd idéz is a rendezőtől: "Hajlok arra, hogy elfogadjam Rousseau gondolatát, mely szerint az ember a természetben élve, eredetétől fogva jó, csak a társadalom rontja meg."

A Delta teljes stábja


Ez a filozófia vonul végig a filmen, amely Terrence Malick világát idézi meg lírai módon, s a visszafogott érzelmek és érzékeny hangulatvilág "mesteri megidézése", a megrázó és hosszú erőszakjelenet ellenére is. A cikk ismerteti a film elkészülésének fordulatait is, kiemelve, hogy a végeredmény "annyire elképesztő és magával ragadó, amennyire kompromisszummentes".

Februárban a Screen Daily is hasonlóan méltatta a filmet. Dan Fainaru már korábban üdvözölte Mundruczó legújabb alkotását, hiszen negatívumokat egyáltalán nem is említ cikkében, csupán a nemzetközi fogadtatást jósolta meglehetősen vegyesnek, de a Screen kritikusa is kiváló alkotásnak tartja a Deltát.


Címkék

hír , fiesztanka emblema 2012