sex hikaye

Ne add fel - csak a leckét!

Monoszkópé

2006. május 18. - filmhu
Ne add fel - csak a leckét!
Öngyilkosság nélkül is befejezhető az élet, a szerelem megfér egy kamion alatt, a véletlen pedig sohasem a véletlen műve – ilyen és még ilyenebb tanulságok a vásznon. A klasszikus vonalvezetés pedig az „aranypolgár” Othelloját és Hitchcock Hitchcock-remak-jét hozza.

A magyar palettán Fábri Zoltán. A Plusz-mínusz egy nap (május 23. 20:00, DUNA Televízió). A Bodor Ádám írásából készült film sűrűszövésű dráma, melyben az egykori háborús bűnösök visszatérnek a tett helyszínére. Az elszabaduló indulatok tragédiába torkollnak. Bencze Ferenc ezért az alakításáért elnyerte az 1973-mas Magyar Játékfilmszemle: Színészi díját, illetve a Magyar Filmkritikusok díját színészi alakításért. Ez a harc nem az a harc, hanem már a végső – Béla szerint a szomszédból. Ismerős? Igen-igen, Eperjes Károly meg a szupertitkos munkásőrkommandó a nyolcvanas évek hazai „jószomszédi iszonyában”: Csapd le csacsi! (május 18. 13:35) RTL Klubon. Zenei levezetőnek pedig ott a Molto Vivace - Moyzes Quartet, Szemző Tibor és a Gordiusi Čomó (május 19. 03:05, DUNA Televízió ) Czabán Györgytől. A koncertfilm az A 38 Állóhajó április 7-ei koncertjét rögzíti, melyen Alexander Moyzesről elnevezett, 1975-ben alapított Moyzes Quartet és Szemző-féle Gordiusi Čomó lépett fel.

Ha a véletlen egymás mellé sodor két embert, az tényleg véletlen?
Tom Tykwer: A harcos és a hercegnő
A kortárs külföldi film Kacsaszezonnal (május 18. 22:30, DUNA Televízió) érkezik. A mexikói vígjáték a mexikói lakótelepek csak enyhén fölemelő világából kellemesen-lassan-sehogyan mutatja be két magára hagyott kamaszgyerek egy napját – a’ la Musiv TV. A felnőttkor problémái, közelebbről a szerelem halála elevenedik meg film Sophie Marceau első rendezésében. Az életrajzi motívumokra épülő film egy válás elő- és utóélete. Beszélj a szerelemről! (május 20. 20:35, DUNA Televízió) és ne feledd a múltat! A bepállott érzelmeket felváltó elsöprő erejű, vad, szenvedély csap ki Fatih Akin Arany Medve Díjas alkotásából. A Fallal szemben (május 20. 22:30, DUNA Televízió) abból az alapvetésből indul ki, hogy "Az élet befejezhető anélkül, hogy öngyilkosságot kövess el". A hogyan két bevándorló igazi török vérmérséklettel elmesélt történetéből bontakozik ki. Persze szerelmet akár egy kamion alatt is lehet találni. Ha a véletlen egymás mellé sodor két embert, az tényleg véletlen? Erre keresi a választ Tom Tykwer az egykori Lolával, Franka Potente-vel a főszerepben. A harcos és a hercegnő (május 21. 22:00, DUNA Televízió) természetesen nem egy egyszerű szerelmi történet – ahogy azt már Tykwertől megszokhattuk.

A klasszikus sávban Hitchcock és Az ember, aki túl sokat tudott (május 21. 01:15, TV2). A film érdekessége, hogy Alfred mester kétszer is vászonra vitte a sztorit. 1934-ben készült Peter Lorre-ral a főszerepben, 22 évvel később James Stewart és Doris Day közreműködésével. A politikai merénylet körüli bonyodalmakba belekeveredő házaspár kalandjai ezúttal a remake-változatban kerülnek a televízió nézői elé. Szintén több feldolgozást megért már a filmtörténetben az Othello, ám kétségtelenül az egyik legizgalmasabb feldolgozás Orson Welles-é, aki művével 1952-ben el is nyerte a Fesztivál Nagydíját Cannes-ban. Welles, aki nagy Shakespeare rajongó volt, az Othello, a velencei mór tragédiája (május 21. 22:00, m2) című alkotásában természetesen átértelmezte egy kicsit a drámát. Az „aranypolgár” fekete embere például fehér: maga Orson Welles...Címkék

szakmanka emblema 2012