sex hikaye

Nézünk, mint a moziban

Ezeket a magyar filmeket várjuk 2015-ben

2015. január 8. - filmhu
Nézünk, mint a moziban

Számtalan forgatáson jártunk az elmúlt két évben, és 2014-ben néhányat meg is nézhettünk a moziban. Most összeszedtük, hogy mely filmek azok, amelyek forgatásai már véget értek, amelyeket nagyon várunk, de még nem láthattuk a vásznon.

Dumapárbaj (2015. január 15.)

Mókával és kacagással kezdődik az idei év. Jövő héten csütörtökön kezdik vetíteni a mozik Paczolay Béla legújabb nagyjátékfilmjét, a Dumapárbajt. A két standup sztár vetélkedését bemutató vígjáték két főszerepét Hadházi László és Kiss Ádám alakítják, a további szerepekben pedig neves magyar színészek, például Eszenyi Enikő, Kamarás Iván, vagy Jordán Adél lesznek láthatók. Egyébként Kiss Ádámnak nem ez az első filmszerepe, hiszen két évvel ezelőtt Lafka Dávid a Cinefest és a Daazo pályázata keretein belül leforgatott kisfilm, a Dumatúra főszereplője is ő volt.

A Dumapárbaj megvalósítása két évvel ezelőtt kezdődött. Akkor pattant ki a Café Communications kreatív igazgatójának, Simon Zoltánnak a fejéből az ötlet, hogy érdemes lenne a stand upról, a műfaj sztárjairól nagyjátékfilmet készíteni. Hamar megszületett az első forgatókönyv-változat is, amelyet a szintén a Cafénál dolgozó Sallai Ervin írt meg, aki két rivalizáló humorista, a feltörekvő titán és a kiöregedő showman párharcán keresztül tekintett a stand up világ kulisszái mögé.

 

Parkoló (2015. január 22.)

Miklauzic Bence filmjén Varsóban már októberben is láthatta a fesztiválközönség, ugyanis nemzetközi bemutatójára az A-kategóriás fesztiválon került sor. De nekünk sem kell már sokat várni, hiszen szűk két hét múlva a hazai mozikban is bemutatják a különös párbaj történetét elmesélő alkotást. A főbb szerepekben Szervét Tibor, Lengyel Ferenc, Pokorny Liá és egy 68-as Ford Mustang lesz látható.

A majdnem három évig készülő forgatókönyvet a főszerepet alakító Lengyel Ferenc a rendezővel együtt írta. "Ez a film nagyon jól adja vissza azt a társadalmi feszültséget, amit a mindennapjainkban átélünk, amikor közlekedünk, amikor a metrón utazunk. Azt látjuk, hogy a legkisebb emberi konfliktusokból félelmetes hatások bontakoznak ki, és nagyon durva emberi reakciók keletkeznek. A Parkoló nagyon pontosan mutatja be ezt a jelenséget" - nyilatkozta nekünk Angelusz Iván, a film producere, amikor kilátogattunk a forgatásra.

 

Mancs (2015. január 29.)

A világhírű miskolci mentőkutya és gazdája, Lehóczki László által ihletett alkotást Pejó Róbert már jó pár éve le szerette volna forgatni, hat évvel ezelőtt például arról szóltak a hírek, hogy a film főszerepére Jean Renót szeretnék megnyerni az alkotók, négy éve úgy tűnt, hogy Lahóczki szerepében Nagy Ervin lesz látható, végül a 2013-as nyári forgatáson Trill Zsolt állt a kamerák elé.

Természetesen a forgatásra mi is kilátogattunk. Mancs mentőkutya-vizsgájának jeleneteit rögzítették épp a Hűvösvölgyben megbújó Magyar Szentföld-templomban. Ebben az 1940-es években elkezdett, félkész állapotban maradt, mára sorsára hagyott, különleges hangulatú Bauhaus-épülettorzóban alakítottak ki akadálypályát és lelátót a jelenethez. A viszontagságok után tehát végre elkészült az alkotás és már csupán 3 hetet kell várni arra, hogy az egész családot felpakoljuk és célba vegyük a mozit egy magyar kutyás filmért.

 

Liza, a rókatündér (2015. február 19.)

A rókatündérre sem vártunk kevesebbet. Jobbnál jobb előzetesek jelentek meg a neten és mi már tényleg alig férünk a bőrünkbe, számoljuk vissza a napokat, hogy végre február 19. legyen. 2010-ben a bájos tündér még csak Ujj Mészáros Károly fejében létezett, de már megjárta Cannes-t, amikor abban az évben egyetlen magyar produkcióként meghívást kapott a Cannes-i Filmszemle kísérőprogramjára, az Atelier koprodukciós vásárra, ahol minden évben 10-15 filmterv találhatja meg a megvalósulásához a megfelelő partnert.

Természetesen ki nem hagytuk volna a varázslatos film forgatását sem. “Nagyon régóta készül a történet, és már több változatban olvastam a forgatókönyvet, de májusban több mint egy hónapon át próbáltunk minden szereplővel, hogy aki eddig nem dolgozott együtt, az ne itt a díszletben találkozzon először. Nagyon feszített tempóban dolgozunk itt, sokkal jobb, hogy előre tisztázva van, mit fogunk csinálni, milyen állapotok kellenek” - mesélt nekünk a rendező két felvétel között a próbafolyamatról.

Azóta már meg jelent a plakát is, sőtt IDE kattintva képeket nézgethetsz a plakátfotózásról.

 

Argo 2 (2015. március 13.)

Árpa Attila 11 éve készült akciódús első nagyjátékfilmje után az elmúlt években belevágott a folytatásba. 2013 őszén fejezték be a film forgatását, akkor úgy tűnt, hogy 2014 tavaszán már meg is nézhetjük, hogyan csépelik egyást a rosszfiúk, később olyan hírek jártak, hogy szemptemberben láthatjuk majd az új Árpa-filmet.

Végül az októberben megrendezett Magyar Filmhéten tartott sajtótákékoztatót az Argo 2 stábja, ahol Árpa Attila elmondta, hogy sajnos a forgatás nem ment könnyen, az eredetileg tervezett stábból többen más elfoglaltság miatt nem tudták vállalni a közreműködést, majd az utómunka alatt is (nem részletezett) problémák merültek fel. Ennek ellenére a végleges változattal elégedett, sikerült megvalósítani azt a képi világot és hangulatot, melyet elképzeltek. Most már fix dátuma van a bemutatónak, így reménykedhetünk benne, hogy március közepén végre a mozikba kerül a film.


2011-ben ezt üzente Árpa Attila az Argo rajongóknak

 

Víkend (2015. tavasz)

A fiatal rendező thrillerje szintén az évekig készülő alkotások sorát gyarapítja, hiszen már 2010-ben írtunk erről a Mátyássy Áron-filmről. Aztán 2013 őszén mégis nekiállt a stáb a forgatásnak, mi pedig egy, a film műfajához illő, kalandos forgatási riportot készítettünk, amelyben a rendező a következőket mesélte: "Lassan túl a forgatás egyharmadán úgy érzem, hogy jót tett a filmnek, hogy ez a projekt egyszer már leállt és elölről kellett kezdeni az egészet. Amikor három éve bedőlt a filmterv, az egy nagyon nagy gyomros volt számomra, de aztán úgy gondoltam, hogy talán oka volt, hogy így alakult, és ha egyszer lesz belőle film, biztosan kéne még rajta dolgozni. A Filmalap is ugyanezt gondolta, mikor beadtam hozzájuk a filmtervet, ezért a mostani gyártást megelőzte még majdnem egy teljes év forgatókönyv-fejlesztés, ami alatt nagyon sokat javult a könyv."

Egyébként végigkövethettük a forgatás egész folyamatát, hiszen a stáb végigblogolta a munkálatokat, így megtudhattuk azt is, hogy Indiában is jártak, és amely olyannyira megihletett minket, hogy össze is szedtük, milyen közösségi fórumokon vannak jelen a magyar filmek. Úgy tudjuk, hogy a műfaji filmen az alkotók már az utolsó simításokat végzik, így nagy eséllyel már idén tavasszal retteghetünk magyar filmen is a moziban.

2015 vikend 600


Gondolj rám (2015. tavasz)

Egy vérbeli pesti filmnek, hol máshol lehetne az első sajtótájékoztatója, mint az Andrássy úton a Művész cukrázdában. Kern Andárs ott beszélt nekünk nyáron le is forgatott filmjéről, amelynek a Sztracsatellát követően közel 20 év szünet után állt neki. A Vámos Miklós novellájából írt alkotás főhőse egy menő orvosprofesszor, dr. Borlai. Olyasvalaki, akinek hétköznapi rutinfeladat, hogy bizonyos betegeivel közölje valamelyes tapintattal azt a rossz hírt, hogy immár csupán megszámlálható mennyiségű napjuk maradt hátra ezen a Földön. Ő a legjobb férj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos. Egy napon azonban kollégája ővele közli a rossz hírt. Az orvos ördögi tervet eszel ki: szándékosan magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, a feleségét, az anyját, hogy majd ne okozzon fájdalmat nekik, amikor el kell veszíteniük. Kern szavaival élve, III. Richárdhoz hasonlóan ez az orvos is úgy dönt, gazember lesz.

Amikor legközlebb meglátogattuk a stábot, éppen a Városmajor mellett tanyáztak. “Istenáldotta jó dolog filmet csinálni. Akkor szabadultam fel a nyomás alól, amikor elkezdtünk forgatni. Nem forgatni sokkal nagyobb stressz, mint forgatni. Forgatni, az nagyon jó dolog” - summázta a színész-rendező a viszonyát az alkotáshoz.

Fektűnik majd a vásznon Eszenyi Enikőn kívül Majsai-Nyilas Tünde, Szilasi Blanka, Rajhona Ádám, Puskás Tamás, Börcsök Enikő, Liptai Claudia, Zsurzs Kati, Papp János, Fesztbaum Béla, Cserna Antal, Törőcsik Franciska és Elek Ferenc is, de bárki szerepelhetett a produkcióban, hiszen a színészzenekar Tabánban tartott koncertje is bekerül a filmbe. A Gondolj rám alkotói tavaly nyáron 2015 tavaszára ígérték a bemutatót.

kern2 600

(fotó: Gál Bereniké)

Az éjszakám a nappalod (2015. tavasz)

Dési András és Móray Gábor alkotópáros számtalan kisfilmet készített az elmúlt éven, egész estés alkotás forgatására azonban csak 2014 nyarán vállalkoztak. A Fogasházban történő forgatásra egy fülledt nyári napon látogattunk ki, ahol különös neoncső-figurák, egy teremnyi várakozó statiszta, fényeket beállító operatőr (Csukás Sándor) és sürgő világosítócsapat fogadott minket, és ahol megtudtuk, hogy a két rendező közel tíz éve dédelgeti ezt a filmtervet.

A kezdetekben Titkos pizsama munkacímű alkotás főszereplője, Novák (Czukor Balázs), repülőgépek feketedobozait szervizelő, inszomniával küzdő fiatalember. Mivel amúgy sem tud aludni, szürke és egyhangú nappalai után beleveti magát a szürreális éjszakába, ahol egy furcsa társasággal egyre hihetetlenebb kalandokba keveredik. A főbb szerepekben Czukor Balázs, Kovács Krisztián, Anger Zsolt és Pálos Hanna lesznek láthatók.

ejszakam1 600 kantor
(fotó: Kántor László)

Hajnali láz (2015. tavasz)

A Szamárköhögés és A porcelénbaba rendezője először regényként írta meg szülei történetét, 2014-ben pedig film is született belőle. Gárdos Péter Magyarországon és Svédországben is forgatott, ami nem véletlen, hiszen a két fiatal találkozásának és szerelmének megindító történetét meséli el az alkotás, akik csodával határos módon túlélték a németországi haláltábort, majd 1945 nyarán svédországi rehabilitációs kórháztáborokba kerültek.

"Az első pillanattól kezdve szerelmes vagyok a történetbe, és azóta ebben élek, és ebben gondolkodom. Ez most a minden. Elképesztően fontos állomása az életemnek, és azt gondolom, a pályámnak is, mert abban reménykedem, hogy egy revelatívan gyönyörű filmet csinálunk” - osztotta meg velünk gondolatait az operatőr, Seregi László a forgatáson. Gárdos decemberben készített interjúnkban májusra ígérte a filmet: "A kép már kész van, az végleges, kiküldtük Izraelbe és Svédországba, most várom a koprodukciós partnerek reakcióit. Elindultak a zenefelvételek és a hangi utómunkák, szerintem február végére teljesen készen leszünk. Azt gondolom, hogy a Hajnali láz májusban már a mozikban lehet."


hajnali4 600
(fotó: Valuska Gábor)


A szerdai gyerek (2015)

Csodálatos kisfilmeket köszönhettünk eddig Horváth Lilinek, aki 2013 őszén látott neki, hogy első nagyjátékfilmjét leforgassa, amelyet az európai MEDIA Tanács is támogatott és a Szarajevói Filmfesztivál rangos koprodukciós fóruma, a Cinelink 10 ezer eurós Living Pictures-díjjal is elismerte. A Napszúrás című kisfilmben Maja, az állami gondozásban élő kamaszlány egyszerre küzd a túl korán jött anyasággal és a szabadságvággyal. Egyetlen pártfogója a Péterfy Bori által játszott nevelőnő. A szerdai gyerek szinte folytatása a rendező előző munkájának, hiszen főszereplője az állami gondozásból egy évvel ezelőtt kikerült 19 éves lány, aki egy volt vasutastelepen él az intézetben megismert férjével, Krisszel. Ötéves kisfiukért azonban képtelenek felelősséget vállalni – ő továbbra is abban a gyermekotthonban nevelkedik, ahol szülei is felnőttek.

"Nem titok, Törőcsik Franciskára, a Napszúrás főszereplőjére gondolva írtam a forgatókönyvet, és természetesen vele készítettem az első próbafelvételt a filmhez. Aztán hirtelen egyeztetési problémánk támadt, mert összecsúsztunk a Swing című filmmel, amelyben Franciska szintén főszerepet játszik. Annyi időt kellett volna rá várni, ami az egész film megvalósítását veszélybe sodorta volna – ezt nem engedhettem meg magamnak. Végül hosszú és sokfelé vezető casting-folyamat után döntöttem a teljesen amatőr Vecsei Kinga mellett, aki éppen annyi idős, mint a filmbéli Maja. A gyerek- és a felnőttkor határán van, akárcsak az általa játszott karakter. Úgy látom, nagyon erős a jelenléte a vásznon, és kivételesen jól érti, amit mondok neki, magában jó helyre tudja tenni, tovább tudja építeni a hallottakat. Öröm vele dolgozni" - osztotta meg velünk gondolatait Horváth Lili a forgatáson.

Természetesen fokozottan várjuk mi is A szerdai gyereket, amelynek még nincsen pontos premier dátuma, de 2015-ben biztosan vászonra kerül.

szerdaigyerek szilagyi 600
(fotó: Szilágyi Lenke)


Anyám és más futóbolondok a családból (2015)

Nem csak Gárdost, Fekete Ibolyát is megihlette szülei élete. A szintén évekig készülő nagyjátékfilm egy kerek évszázadon keresztül meséli el egy család életét. A film megszületése hasonlóan kalandos volt, mint a készülő alkotás hőseinek élete a 20. században. A rendező hat éve írta a család száz évét bemutató forgatókönyvét, amelyre először még az MMKA ítélt meg támogatást: "Danuta Szaflarska - aki a főszereplőt utolsó éveiben formálja meg - már akkor 96 éves volt. Erős aggodalom volt bennünk, hogy mikorra áll fel a Filmalap, illetve mikor kapjuk meg a támogatást, ezért az NKA és az akkori NEFMI támogatásával fogtunk neki a film többi részétől kicsit különálló kerettörténet nyolcnapos leforgatásának Danuta Szaflarskával és Básti Julival. Julival aztán a következő szakaszban is folytattuk, kettős szerepben, a saját nagymamáját is ő játssza. Mint valamennyi főszereplő, ő is hetven évet ’megy vissza’ az időben" - osztotta meg velünk Fekete Ibolya, amikor kilátogattunk a Margitszigeten zajló forgatásra.

Izgalmas momentuma még az alkotásnak, hogy minden szereplőnek a valós koránál fiatalabb és jóval idősebb korú alakokat is meg kellett személyesíteniük, amit a rendező kérésére nem erős maszkokkal, hanem inkább színészi játékkal hangsúlyoztak. Úgy tudjuk, hogy az alkotók már az utómunkálatok végén járnak, így lehetséges, hogy már tavasszal találkozhatunk az Ónodi Eszter és Gáspár Tibor főszereplésével készült alkotással.

anyamesmas 600
(fotó: Valuska Gábor)

Zero

Nemes Gyula Zéró című új filmje, amelyből néhány perc ízelítőt is láthatott 2013-ban a Karlovy Vary Filmfesztivál Works in Progress programjának szakmai közönsége, egy fiatal méhészről szól, aki szembesül a méhek kihalásával, és ezért egy anarchista-terrorista akcióba kezd a fogyasztói társadalom ellen. A négy részből álló, különböző műfajokban elmesélt történet főszereplője Kovács Krisztián, partnere Martina Kratka cseh színésznő. Tóth Orsi és egy világhírű színészlegenda, Udo Kier is szerepel majd Nemes Gyula új játékfilmjében.

A jövőben, 2017-ben játszódó alkotásnak 2013 elején ítélt meg gyártási támogatást a Filmalap, és nem csak Magyarországon, de Afrikában, Burkina Fasóban is forgatott a stáb. A Letűnt világ és az Egyetleneim rendezője régóta dédelgeti ennek a filmnek a gondolatát, már 2009-ben készített interjúnkban is utalt erre a történetre: "Egy olyan figuráról szól a történet, aki önmaga akar maradni, de persze ez lehetetlen ebben a világban. Kívülálló akar maradni, de ez nem megy neki, viszont beépülni sem tud. Nem tudja elfogadtatni magát, és a lázadás sem működik. Ez a baloldaliság elárulásának a filmje lesz. Rettenetesen ironikusan fogja megfogalmazni magát a lázadást, és a forradalmiságot is, mert az én álláspontom az, hogy a lázadás az csak individuális módon lehetséges."

Izgatottan várjuk Nemes Gyula anarchista alkotását, és reméljük, hogy már idén ámulhatunk rajta a moziban.

zero 600

Veszettek

Hat évvel utolsó nagyjátékfilmje, a Kaméleon után Veszettek címmel forgatott újra nyáron Goda Krisztina. Bár Kazincbarcikán is készültek felvételek, a Filmhu a budapesti felvételek alatt látogatta meg a stábot (forgatási riportunk), ahol Goda Kriszta szeretett volna tompítani azon a megítélésen, hogy máris gárdafilmnek hívják legújabb alkotását: "Az a bajom ezzel, hogy még mielőtt egy kockát látott volna belőle bárki, nem érdemes beskatulyázni filmeket. A filmben szereplő ifjúsági szervezet fiktív, ugyanúgy, ahogy a teljes világ és a benne szereplők is. Az egy más kérdés, hogy valószínűleg bele fog találni dolgokba, és lesznek aktuális problémák, amikről ez a film szólni fog."

veszettek1 600

(fotó: Valuska Gábor)

Talán már 2015-ban láthatjuk:

Idén további hat nagyjátékfilmet forgattak filmeseink, amelyek - ha az utómunka fázisában fürgék lesznek - szintén akár már 2015-ben a mozikba kerülhetnek. Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia egy II. világháborús koncentrációs tábor utolsó napjaiban játszódik, Till Attila olyan mozgássérültekről forgatott filmet Tiszta szívvel címmel, akik gengszterek közé keveredtek (forgatási riportunk), Fliegauf Bence először Hímpor majd Liliom ösvény címmel forgatta legújabb nagyjátékfilmjét, amelyben anya és kisfia szembesül élet és halál kérdéseivel, egy mesékkel teleszőtt belső utazás során. Madarász Isti balesetet idézett elő, miközben Hurok című időkavarós thrillerét forgatta az ősszel (forgatási riportunk), de a Buharov testvérek is bőszen tevékenykednek.


nka emblema 2012