sex hikaye

Nyári filmes táborok 2004.

Borszéktől Ravazdig

2004. július 6. - filmhu
Nyári filmes táborok 2004.
Idén is több lehetősége van azoknak, akik a nyáron filmes alkotótáborban szeretnének részt venni. Az évek óta hagyományosan megrendezett táborokban egyre inkább igyekeznek különböző társművészetekkel összekapcsolni a mozgóképes gyakorlatokat. Így megjelennek színházi, képzőművészeti és fotós csoportok is, annak reményében, hogy egymás munkáit segíteni, inspirálni tudják.

III. Filmtett-Duna-Műhely alkotótábor (Borszék, július 7-17.)

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Filmtett mozgóképes havilap és a Duna Műhely szervezésében az erdélyi filmes alkotótábor, amelyen immár hét kategóriában lehet résztvenni. A rendezvény támogatói a Duna Televízió és a kolozsvári Video-Pontes Alapítvány. Az idei helyszín az ásványvízéről és a gyönyörű vidékről híres Borszék, július 7. és 17. között.

A filmalkotó csoportban a rendezői és az operatőri munkával ismerkedhetnek meg a táborozók. Idén is lesz filmszínész, vágó és hangmérnök csoport, újdonság viszont a produceri-gyártásvezetői-felvételvezetői szekció, illetve, hogy az animációsok ezúttal már szintén külön dolgozhatnak - és akár számítógépes technikát is használhatnak. A producer-tanoncok a tábor filmjeinek gyártásában való részvétel közben ismerhetik meg a filmelőkészítési, pályázási, valamint forgatásszervezési feladatokat. A csoportok munkáját tizennégy csoportvezető irányítja, köztük olyan ismert filmrendezők, mint Sopsits Árpád, Hajdu Szabolcs, Csáki László és Szilágyi Kornél. A hangműhelyt Kardos József és Mateus Adamczyk hangmérnökök vezetik, a produceri csoportot pedig Lénárt Pál, Kanadában élő magyar producer.

Közel százan jelentkeztek a borszéki programra, melyből áprilisban a szervezők 43 részvevőt választottak ki. A táborban többen lesznek, akik már tavaly vagy tavalyelőtt is részt vettek az alkotómunkában. A tavalyi évhez hasonlóan a filmológus csoport írásai a filmhun is olvashatók lesznek. A táborban készült filmeket pedig többek közt a budapesti Magyar Filmszemlén és a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Filmfesztiválon láthatják majd az érdeklők.


MAFSZ-KVB alkotótábor
(Balatonalmádi, július 11-18., Rábapatona, július 19-26.)

Két tábort is rendez a MAFSZ és a Közgáz Vizuális Brigád július folyamán. A balatonalmádi rendezvényt immár 11. alkalommal tartják meg. Itt elsősorban a filmes oktatásra koncentrálnak, melyet dr. Buglya Sándor vezet, de Pálos György és Czabán György is jelentős szerepet vállal a tanításban. 

A résztvevők filmtörténetet és dramaturgiát tanulhatnak, valamint filmes gyakorlatok során tanulmányozhatják a világosítás, a kamerakezelés és az interjúkészítés sajátosságait. 

Balatonalmádiban is lesznek meghívott előadók, Müllner Dóra és Orosz Csilla a televíziós nyelv változásáról beszélnek majd, az esti filmnézésekhez pedig szintén társul majd egy-egy előadás. Tavaly Kubrick műveit vetítették a táborban, idén viszont nem tematikus vetítések lesznek, hanem a felkért előadók a maguk kedvenc filmjeit hozzák el. A program még nem állt össze teljesen, de azt már lehet tudni Pólik József Pasolinivel érkezik, Pálos György valószínűleg a film noir mélységeibe vezet el, Buglya Zsófia pedig a városfilmek világába kalauzolja el a táborlakókat. 

A balatonalmádi táborban 20 diák vesz részt, akik közül 10-en a MAFSZ és a Népszabadság közös mozgóképtanfolyamának végzősei, 6-an pedig fesztiváldíjként kapták a részvétel lehetőségét. A tábor életébe a filmhu olvasói is bepillanthatnak, hiszen a tavalyihoz hasonlóan Pálos tanár úr on-line naplójára a hírek szerint idén is számíthatunk.

Rábapatonán a nyíregyházi médiatanszék táborát rendezik. Itt inkább a fotózásra és a képi komponálásra hegyezik ki a programot. A MAFSZ kikötéses pályázatának zsűrizését a tábor alatt végzik el, és a pályázatra készült filmek ősbemutatója is itt lesz. A filmvetítések között a KVB munkái, a Kis utazás és az Országalma is szerepelni fog. 

A kikötéses pályázat díjátadója egyébként az A38 hajón lesz augusztus végén, itt láthatók lesznek a táborokban készült, jól sikerült munkák is.   


Szellemkép alkotótábor (Pacsa, augusztus 1-10., 11-19.)

Fotós-filmes-társművészeti alkotótábort tart a Zala megyei Pacsán a Szellemkép Szabadiskola, immár 10. alkalommal. Az 1994-ben alakult művésztelep az iskola tanárainak vezetésével működik.

A tábort két turnus bonyolítják le: augusztus 1-10-ig videóval, filmmmel, kerámiával és festészettel lehet foglalkozni; 11-19-ig pedig a fotózás, a video és a film jut főszerephez. A szervezők célja, hogy a kisplasztikával, képzőművészettel és filmezéssel foglalkozó művészeti csoport között átjárás szülessen, közös alkotások is létrejöjjenek, de egyéni tervek megvalósítására is lehetőség nyílik.

A fotós szekcióban négyféle tevékenységet kínálnak a résztvevőknek: autonóm riport, ősfotográfiai kalandolások (camera obscura), portré és kreatív fotográfiai gyakorlatok. A szekciót Fuchs Lehel, Vancsó Zoltán, Kása Béla és Telek Balázs fotográfusok vezetik. A helyszínen három fotólabor lesz. A tábor egyéni munkára épül, de a kurzusvezetőkkel folyamatosan lehet konzultálni. Kiegészítő programként meghívott előadók tartanak fotótörténeti előadásokat és diavetítéseket.
 
A filmes csoportban S8-as technika áll a résztvevők rendelkezésére, a szervezők nyersanyagot és kamerákat is biztosítanak, valamint Magyarországon egyedülálló módon nemcsak a vágóberendezéssel lesznek felszerelve, de még a laborálást is meg tudják oldani. Így aztán esténként már meg is nézhetik az aznap készült felvételeket. Lesz egy szabadpolcos videótár is, ahol az értékesebb, esetleg nehezebben hozzáférhető filmeket nézhetik meg a táborozók. Filmvetítések, előadások, filmrendezőkkel és esztétákkal való beszélgetés színesíti a pacsai programot. Így például Déri Miklós fotográfus Az autonóm riport és a sajtófotó viszonya címmel tart előadást, míg Bollók Csaba filmrendező A super8 mm-es film virágzása, hanyatlása, és újjászületése témakörbe vezeti be az érdeklődőket.

A tábor révén be lehet jutni az októbertől induló hároméves iskolai képzésre is. A művésztelepet kiállítás és vetítés zárja, ahol a tábor ideje alatt készült alkotásokat mutatják be a hallgatók.


Nemzetközi Mediawave tábor (Ravazd, augusztus 6-14.)

Film, fotó, színház és médiakritika a gyakorlatban alcímmel tart nemzetközi tábort főiskolásoknak és egyetemistáknak 2004. augusztus 6. és 14. között Ravazdon a Mediawave. A tábor a főiskolás és egyetemista réteg filmkészítéssel, fotózással, (film)színházi munkával és kritikaírással kapcsolatos ambícióihoz szándékozik hátteret biztosítani.

A színházi szekciót Bérczes László rendező vezeti. A résztvevők színpadi improvizációkból készítenek etűdöket, majd a végén filmre is adaptálják azokat.

A fotográfusokat Radu Igazság, a bukaresti Szépművészeti Egyetem fotó szakának professzora, nemzetközi hírű animátor, kísérleti filmkészítő irányítja, vendégelőadók lesznek Kassay Róbert és Szabó Péter. Foglalkoznak majd archív fotótechnikákkal, digitális fotófeldolgozással és egyéb specialitásokkal (mint például a tervezett aktfotózás).

A filmesek csoportvezetője Hartyándi Jenő függetlenfilmes lesz, a külön szakmai területekhez pedig szakoktatók segédkeznek a résztvevőknek: hang - Wahl Frigyes (hangmérnök), kép és világítás – Szepesi Gábor (operatőr), 16 mm és S8 technika – Csáki László (operatőr, rendező), animáció -  Radu Igazság és Csáki László.

A táborban médiakritikával foglalkozó csoportba is lehet jelentkezni, ezt Kormos Gyula Krisztián (televíziós szerkesztő-rendező, kommunikációs szakember) fogja vezetni, valamint tervezik meghívni Tóta W. Árpádot az Indextől és Krausz Barnabást (aka Orsós László Jakab) a Népszabadságtól. A téma: a médiához való szakértő, kritikai hozzáállás lehetőségei.

Kiegészítő programként napi rendszerességgel vetít a pajtamozi, valamint aug. 11-14. között a Bakonyalji Vigasságok deríthetik jókedvre a táborozókat.


nka emblema 2012