sex hikaye

Nyilvánosak a Diákzsűri díjai, jön az átadó!

Zöld helló

2009. február 5. - filmhu
Nyilvánosak a Diákzsűri díjai, jön az átadó!
A jubileumi Szemle már véget ért, a Diákzsűri díjai azonban csak most lettek nyilvánosak, s alant olvashatóak kategóriánként és részletes indoklással. A díjátadó szombat este lesz, de a díjnyertes filmeket péntektől láthatja a nagyérdemű. Úgyhogy ha kimaradt egy film, ha elfelejtetted, ki a gyilkos, ha annyira tetszett, hogy muszáj még egyszer megnézni, ha annyira nem tetszett, hogy még egy esélyt kell kapjon, esetleg látni szeretnéd az alkotókat? Irány az Odeon-Lloyd mozi.

Az idén tizenegyedszerre összeülő Diákzsűri nagyon fogadkozott a jubileumi Szemle előtt, aztán a nyilvános értékelésen a minden bíráló fórumnak kihívást jelentő "úgy beszéljünk valamiről, hogy ne is" problematikájával volt elfoglalva. A nem túl hosszú értékelés után most jön el az igazság pillanata, sőt ez a pillanat két egész napig tart majd: február 6-án a kis- és dokumentumfilmek, február 7-én, szombaton pedig a nagyjátékfilmek fölé tárj ki óvó szárnyait a Zöld Holló - azaz a Diákzsűri kiosztja díjait.

Melyek:

Nagyjátékfilm:

Fődíj:
Mátyássy Áron: Utolsó idők

Indoklás:  A vidéki miliő fojtogató mibenlétének pontos dramaturgiával, őszinteséggel, alázatossággal való ábrázolásáért, valamint Vass Teréz lenyűgöző színészi bravúrjáért.

Különdíj:
Szabó Simon: Papírrepülők

Indoklás:  A szimpatikus rendezői attitűdért, amellyel képes hitelesen megjeleníteni egy őszinte és szerethető világot. Külön köszönet a magyar filmtörténet legjobban elsülő zárómondatáért!


Elsőfilmes:

Fődíj:
Pater Sparrow: 1

Indoklás: A merész témaválasztásért, az újszerű megközelítésért, a progresszív és provokatív kivitelezésért, a különleges látványvilágáért és a súlyos mondanivalóért.

Különdíj:
Szajki Péter: Intim fejlövés

Indoklás: A jól kidolgozott forgatókönyvért, az erős színészi jelenlétért, amelyek úgy reflektálnak megváltozott környezetünk egy-egy kiemelt szerelmi történetére, hogy magukban rejtenek egy csipetnyi abszurditást és groteszk humort.


Dokumentumfilm:

Különdíj:
Jeles András: Párhuzamos halálrajzok

Indoklás: Súlyos, megrázó film megrázó emberi sorsokról, amely a szűk képkivágásba zárva korunk képtelen történeteit meséli el. Technikai megoldásai kapcsán az értelmezés több síkját mutatja be egyszerre, míg a következtetések levonását és azok megvilágítását a néző lelkiismeretére bízza. A látvány érdekességét nem sokszínűsége adja, hanem az az intim közelség, ahonnan alanyait szemléli. Száraz, szikár, és telibe talál.

Fődíj:
Kisfaludy András: Az Ormánság senkié se

Indoklás: Az Ormánságban végzett alapos kutatómunkáért, hogy a rendező megismerte és megértette az ott élő embereket, képes volt az ő szemükkel látni a terület mind gazdasági, mind társadalmi problémáit, ugyanakkor külső szemlélőként, elemző dokumentumfilmben tudta ezeket a nézők elé tárni. 


Kisjátékfilm:

Fődíj:
Ujj Mészáros Károly: Alena utazása

Indoklás: Nagyjátékfilmes filmnyelvéért, a dramaturgia, karakter és a viszonyrendszer pontos és meglepő megrajzolásért, illetve a háború utáni atmoszféra finom megteremtéséért.

Különdíj:
M. Tóth Géza: Mama

Indoklás: A film egyedülálló képi és zenei világáért, játékos megvalósításáért, mély, elgondolkodtató üzenetéért.


Legígéretesebb tehetség:

Szeiler Péter: Bevezetés az általános nyelvészetbe

Indoklás: Az egyik legeredetibb megvalósítás és problémakör, az ötletes reflexiók, a filmnyelvvel való játék és a film humora alapján – ez utóbbi két szempontot hiányoltuk a versenyben.


Legjobb filmzene:

Szabó Simon: Papírrepülők

A fővárosi Odeon-Lloyd Moziban (Bp. 1136 Hollán Ernő u. 7.) tartandó egész napos mozizás programja pedig a következőként alakul :

Február 6., péntek:

K1 15:30

Vonat (Can Togay) ’7
The Counterpart (Nemes Jeles László) ’14
Befőtt (Hörcher Gábor) ’6
Apró dolgok (Nagy Anikó Mária) ’34

K2 16:45

Panel (Hájos Zsolt) ’8
Fordítva (Spáh Dávid) ’14
Vacsora (Perlmann Károly) ’26
Ász póker (George Paulson) ’13

Díjnyertes rövidfilmek 18:00

Alena utazása (Ujj Mészáros Károly) ’15
Mama (M. Tóth Géza) ’8
Bevezetés az általános nyelvészetbe (Szeiler Péter) ’20

19:00
Az Ormánság senkié se (Kisfaludy András) ’78

20:30
Párhuzamos halálrajzok (Jeles András) ’132


Február 7., szombat

Díjnyertes játékfilmek

Intim fejlövés (Szajki Péter) ’75 15:00

Papírrepülők (Szabó Simon) ’94 16:30

1 (Pater Sparrow) ’91 18:15

Díjkiosztó Gála 20:00

Utolsó idők (Mátyássy Áron) ’90 21:00

Minden előadásra 700 Ft-os áron lehet jegyet váltani!


nka emblema 2012