sex hikaye

Öngyilkos szüzek és zsidó apácák

5 film, amit megnéznénk Szarajevóban

2014. augusztus 13. - filmhu
Öngyilkos szüzek és zsidó apácák

Holnap indul, és egészen augusztus 23-ig tart a 19. szarajevói filmfesztivál, ezért választottunk öt alkotást a programból a görög drámától a szerelmiig. A fesztiválon kilenc magyar filmet vetítenek majd, a Kivégzéstől a Fehér istenig.

A görögök már a 2009-es Dogtooth-szal bebizonyították, hogy drámázni nem csak az ókorban, de még ma is nagyon tudnak. Alexandros Avranas Miss Violence című drámájának címszereplője, Angeliki 11 évesen úgy dönt, elege van az életből, ezért kiugrik házuk erkélyéről. Családja foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy a kislány halála baleset volt, és még azt is megpróbálják elfelejteni, hogy egyáltalán létezett. Angeliki ugyanis magával vitt egy szörnyű titkot, aminek a családon belüli erőszakhoz, képmutatáshoz, és a hallgatáshoz van köze. Az új görög mozi szeret mély nyugtalanságot kelteni a nézőben, nincs ez máshogy Avranas filmjével se, aminek már az előzetesétől szaladgál a hideg a hátunkon.

Miss Violence

Bár a trailer alapján nem ilyesmire számítanánk, de Milko Lazarov első nagyjáték filmje, az Alienation Jorgosról, az ötvenes éveiben járó görög férfiről szól, aki Bulgáriába utazik, hogy vásároljon egy gyereket. Az autója csomagtartójában még egy titkos rejtekhelyet is kialakít a gyerek számára, azt remélve, hogy a határon senki nem talál semmi gyanúsat. Mivel a kiválasztott csecsemő még nem érkezett meg, Jorgos kénytelen egy eldugott hegyi házban megvárni, amíg beindul a szülés, társasága pedig nem csak a terhes lány lesz, hanem annak anyja, és siketnéma testvére is. Lazarov 2008 óta dolgozik a mozin, amit Goethe verse, A tündérkirály inspirált.

Alienation

A 14 éves Beso egy grúz faluban és hatalmas szegénységben él. Apja munkaképtelen, ezért anyja tartja el az egész családot, és ha a magántáncórákból beesik egy kis mellékes, homoszexuális bátyja is beszáll a családi kasszába. Miután testvére elszökök otthonról, Beso  az egyetlen munkaképes férfivé lép elő a családban, az eddig sem gondtalan gyerekkort pedig valami sokkal szörnyűbbre kell cserélnie – a felnőttkorra. A napi betevőért folytatott harc mellett osztálytársai gúnyolódásával is meg kell küzdenie, ezért a zenéhez menekül. Rapdalokat ír, és arról álmodozik, hogy sikeres és főleg gazdag előadó lesz, aki megoldja a család összes gondját. Lasha Tskvitinidze ezzel a filmmel debütál.


I am Beso

Pawel Pawlikowski bármit rendez, azért majdnem feltétlenül tudunk rajongani. Az Idát egy krakkói irodalmi fesztiválon láttuk először tavaly ősszel, és az apácának készülő zsidó lány történetét azonnal a szívünkbe zártuk. Pawlikowski filmjének minden képkockája műalkotás, és minimum Tarkovszkij legerősebb kockáit idézi. A sírásós jelenetet nagyon nehéz elfelejteni, Agata Trzebuchowska a legszebb lengyel színésznő, akit valaha láttunk, Agata Kulesza pedig brillírozik a sokat megélt nagynéni szerepében. Az Idát hamarosan a magyar mozik is műsorra tűzik.

Ida

Mivel a dokumentumfilmes program tele van ún. emberi történetekkel, nyomorral és elnyomással, próbáltunk olyan alkotást választani, aminek a végén senkinek nem esik komoly bántódása - legalább is testileg. Happily Ever After című filmjében Tatjana Božić próbál választ találni arra, hogy miért végződött rosszul az összes eddigi kapcsolata. A válaszokat pedig az illetékesektől várja, vagyis az exeitől. Öt volt barátját keresi fel Moszkvától Hamburgig, Londontól Zágrábig, hogy megtudja, miért nem élt velük boldogan, amíg meg nem halt. Utazásaira magával viszi szenvedélyét, önkritikáját, humorát, és egy jó nagy adag gúnyt, amit ha kell, saját maga ellen használ fel.

Happily Ever After

 

Természetesen nagyon várjuk a magyar alkotásokat is. A Cannesban brillírozó Fehér Istent most gálavetítésen láthatják a nézők, a játékfilmes zsűri elnök Tarr Béla alkotásai közül pedig egy kisfilmet, a Prológust. A Berlinalen bemutatkozott Viharsarok a beválogatott nagyjátékfilmekkel küzd majd meg Szarajevó Szívéért, rövidfilmes kategóriában két Cannes-t megjárt alkotás, Szőcs Petra A kivégzése, és Kárpáti György Mór Provinciája mérettetik majd meg. Három dokumentumfilmünk is részt vesz a versenyben: az Ítélet Magyarországon (Hajdú Eszter), a Szerelempatak (Sós Ágnes) és a Bestence Open (Kovács Kristóf). De animáció is képviseli hazánkat: Vácz Péter Nyuszi és Őz-e a gyerekfilmes válogatást gazdagítja.


nka emblema 2012