sex hikaye

Öt nap Izraelé a Művészben

2001. augusztus 23. - filmhu
Izraeli filmnapokat rendeznek a zsidó nyári fesztivál részeként augusztus 27. és 31. között a budapesti Művész moziban. A programban öt film szerepel – közölték a Szindbád moziban tartott tájékoztatón. A megnyitón a Túl az óceánon című filmet vetítik. Ez 1962-ben játszódik Tel-Avivban. Egy tízéves kisfiú, Haim Goldfarb szemével látjuk a világot, amely egyszerre rejt titkokat – például a szomszédban lakó szépség fel-feltáruló bájait – és szól bele az emberek legbensőbb érzelmeibe. A Jacob Goldwasser rendezte tragikomédiát Oscar-díjra jelölték 1991-ben, s ugyanabban az évben az izraeli filmakadémia tizenhét kategóriában kiosztott filmdíjai közül kilencet nyert el.

Hasonlóképpen egy gyermek, a tízesztendős lány, Aviya sorsa áll a következő film, az Aviya nyara című film középpontjában. A történet az életből vétetett: annak a Gila Almagornak a sorsát meséli el, aki a film szereplője is, és a forgatókönyv egyik szerzője. A rendező Eli Cohen.

Bár igen kemény időszakban, az Öböl-háború idején játszódik, a Yana barátai mégis vígjáték. Szereplői orosz emigránsok, akik egy nagy apartmanházban laknak együtt. Noha a külvilágban háború van, ebben a kis, zárt világban másmilyen események történnek: szerelem, féltékenység, civakodás és kibékülés. A rendező Eric Kaplun.

Az Új ország ismét csak egy gyermek, a nyolcéves Anna sorsát tárja elénk. A kislány a második világháborús Európából érkezik Izraelbe, testvérével, Jannal, és reméli, hogy anyjának is sikerült megmenekülnie a koncentrációs tábor elől. egyelőre azonban az új világba való beilleszkedés a testvérek gondja. A rendező Orna Ben Dor.

A fesztivál utolsó bemutatója nem játékfilm, hanem egy élvezetes dokumentumfilm: a Total Eclipse a világhírű Bar Sheva izraeli modern táncműhely és balettegyüttest, munkájukat, műsoraikat mutatja be. A vetítések a Művész moziban esténként fél nyolckor kezdődnek. A program hazai szervezője a Budapest Film.
(Magyar Nemzet)

Címkék

fiesztanka emblema 2012