sex hikaye

Pálfi György: Megfordítottam a játékfilmkészítés folyamatát

A Nem vagyok a barátod rednezője

2009. január 25. - filmhu
Pálfi György: Megfordítottam a játékfilmkészítés folyamatát
Megfordítottam a játékfilmkészítés folyamatát: nem a szerepre kerestem színészt, hanem a szereplőből építettem a történetet. A módszer hasonló volt, mint egy dokumentumfilm esetében: az egyénnel megesett történeteket és szituációkat kerestünk. Forgatókönyv nem volt: a szereplők életéből, saját élményeikből, hallott vagy megélt történetik újrajátszásából alakult ki a film, legfőképpen kapcsolataikból, egymáshoz fűződő viszonyaikból építkeztünk.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Olyan szereplőket kerestünk, akik a társadalom lehető legszélesebb rétegét hitelesen képviselik, saját, polgári egzisztenciával rendelkeznek és nem a színjátszásból, vagy a világ újrafogalmazásából (művészeti tevékenység – író, képzőművész, színész, stb.) élnek, hanem a közösség mélyrétegeiből tudnak élményeket, élettereket, kapcsolatokat hozni.

A kiválasztott szereplőkkel beszélgetni kezdtünk vágyaikról, élethelyzetükről, emlékeikről, stb. És ezekből a beszélgetésekből kialakítottunk egy viszonyrendszert a szereplők között. Ugyanakkor történeteikből rögtönzésre alkalmas helyzetek, szituációk és izgalmas elágazások lehetőségei fejlődtek ki. A szereplők rögtönzéseit azonnal, próba nélkül rögzítettük a valós helyszíneken. Rögtönzéseik újabb jeleneteket, és újabb rögtönzéseket gerjesztett. És így haladtunk tovább, míg minden elkezdett történet a végére nem ért, és minden szereplő találkozott a másikkal.

Igyekeztünk, hogy a szereplők történetei időrendben nagyjából egymás után készüljenek a forgatáson. Ez arra szolgált, hogy a szereplőknek saját választási esélyük legyen, és ne tudják a másik szereplő merre tart a saját történetében. Így rögtönzésüknek tétje volt, és hitelesebb játékot kaptunk.

Ennek a módszernek egy túlbeszélt, felpörgetet működési elve van, és alapvetően drámai, mély érzelmi tematikája. A videotechnika dokumentarista, főleg kézből vett látványvilága és technikája megadta a szereplőinknek a lehetőséget, hogy akár egy óráig (a kazetta hossza) is fenntartsák a szituációkat. Hibázhattak, és üresjáratokat is rakhattak a jelenetekbe, mert a vágás során csak a legjobb pillanatok és a legerősebb szövegek kerültek a filmbe.

A spontán emberi érdekelt.Címkék

interjú , szemle 40nka emblema 2012