sex hikaye

Rotterdam: Európa ideje lejárt

Cinema reloaded

2010. február 12. - Szalkai Réka
3-3  /  3
Rotterdam: Európa ideje lejárt

Rotterdam a filmesek és a nézők fesztiválja: számos programszekcióval, közönségtalálkozóval, világpremierekkel, filmekkel és vendégekkel a világ összes tájáról. Joggal lehet úgy érezni, hogy Európa ideje lejárt: a dicsőséggel és pénzjutalommal is járó Tigris-díjazottak között sem a rövidfilmek, sem a nagyjátékfilmek között nem volt európai alkotás, holott mindkét kategóriában 3-3 díjat osztottak ki.

Pálfi György, Hajdu Szabolcs, Doron Anita

2010-ben két magyar rendező is vendégeskedett Rotterdamban. Pálfi György először hét éve, a Hukklé-val járt a fesztiválon, és azóta is minden filmje meghívást kapott, a következőképp nyilatkozott a hollandiai fesztiválrészvételről: „Nagyon örültem a meghívásnak, szerencsés, hogy itt van a Nem vagyok a barátod, de elsősorban azért vagyunk itt, hogy kapcsolatokat építsünk, partnereket keressünk a jövőre nézve kialakult terveimhez. Mert ugyan vannak a nagy fesztiválok, Cannes, Berlin és Toronto, amelyek szintén filmes koprodukciós piacok, de úgy gondolom, hogy ebből a szempontból Rotterdam a legfontosabb hely. Ide olyan emberek is jönnek, akik valami mást is akarnak csinálni, nem csupán kasszarobbantó sikereket. Itt valóban össze lehet hozni igazi európai projekteket, az ipari-gazdasági tényezőktől függetlenül. Az elmúlt öt év alatt négy forgatókönyvet írtam, amelyre nem kaptam még pénzt. Ugyanakkor mindegyiket görgetem magam előtt. És ha most itt találkozom olyan emberrel, aki potenciális befektető lehet, akkor azt a „kártyát”, tehát azt a könyvet húzom elő, amelyik esetleg a számára is nyerő lesz."
rotterdam_i_am_not_your_friend_film_
Nem vagyok a barátod

Arra a kérdésre, hogyan fogadták a filmjét, Pálfi a következőket mondta: „Örültem, hogy most is, szombat délután teltházzal ment egy hatalmas IMAX-teremben, és, hogy a nézőknek több mint a fele bent maradt a vetítés utáni kérdezz-felelekre is. Tisztában vagyok vele, hogy ennek a filmnek teljesen más a stílusa, mint az előzőeknek, talán sokkal érdekesebb a keletkezés-története: hogyan tudtuk az egészet szinte semmi pénzből, videókamerával, rögtönzéssel és forgatókönyv nélkül leforgatni. Egy holland néző erre nagyon pontosan meg is jegyezte: „nekem tetszett a film, de ha ez rögtönzés, akkor gratulálok."

A friss Szemle-nagydíjas HajdúuSzabolcs nem filmmel érkezett, hanem új filmtervével, a Mirage-zsal kapott meghívást Rotterdamba, a 27. CineMart nemzetközi koprodukciós piacra. Arra a kérdésre, hogy mennyire találta hasznosnak az ittlétet, röviden, de lényegre törően így válaszolt: „Sikeres volt. Közel 60 lehetséges külföldi partnerrel tárgyaltunk, és nagy részüknek tetszett a projekt, sokan érdeklődtek.” A fesztivált Hajdu nagyon dicsérte, ismét őt idézve: „Nagyon jó fesztivál. A filmekről szól, és nem a külsőségekről.”

rotterdam_hajduszabolcs
Hajdu Szabolcs és Nagy András a Bibliotheque Pascal forgatásán

Magyarországról, a fenti rendezők producerei mellett – Kovács Gábor, Erkel András, meghívást kapott az ifjú, feltörekvő producerek négy napos workshopjára Sípos Gábor, a Laokoon Filmtől is. Kántor László pedig az Elveszett Személyek Körzete (Lost Persons Area) című belga-holland-magyar-német koprodukcióval volt jelen (interjú a film rendezőjével), amelyben Hajdu Szabolcs testvére, Hajdu Zoltán Miklós, azaz a Fehér tenyérben megismert Uldi játszotta az egyik főszerepet, Márkos Albert írta a zenéjét. Szintén magyar vonatkozás a Kanadában élő Doron Anita „Éjszaka, hajnal” (Europa, east) című filmje, amely a fesztivál „Fényes jövő” (”Bright Future”) progarmszekciójában kapott helyet.
rotterdam_europa_east_film_still_2
„Éjszaka, hajnal” (Europa, east)

Ahogy a magyar résztvevők is kiemelték, Rotterdam egy praktikus szemléletű filmes fesztivál, amely nem a külsőségekről, hanem a filmekről és a filmkészítésről szól. Mindezt aláhúzza egy teljesen új, kísérleti projekt: a Cinema reloaded is.  A folyamat lényege, hogy bárki koproducerévé válhat egy filmes projektnek, online anyagi hozzájárulással, a fenti internetes oldalon keresztül. Egyelőre három filmterv van fent az oldalon, három különböző rendezőtől (Alexis Dos Santos (Egyesült Királyság/Argentína), Ho Yuhang (Malájzia) és Pipilotti Rist (Svájc).). Ha valakinek megtetszik egyik vagy másik projekt, akkor akármilyen kis összeggel is, de támogathatja a film megvalósulását. A filmeket egy 30 000 eurós minimum költségvetés megléte után kezdik el forgatni, és az összes támogató nyomon követheti az internet segítségével, hogyan halad a projektje. A filmek tervezett bemutatói jövőre lennének, természetesen Rotterdamban. A Cinema reloaded ötlete a fesztiváligazgatótól, Rutger Wolfsontól származik, aki a filmhu-nak a következőképpen nyilatkozott erről:  „Az egyértelmű, hogy a gazdasági válság a művészfilmek gyártására is óriási nyomást gyakorol. Ezért napról napra újra kell gondolni a filmfinanszírozás alapelveit. Így jutottunk arra, hogy a nagy számok törvénye alapján, akár kis adományokkal is el lehet indítani egy filmet, ha viszont sokan adakoznak. Egyelőre mindez még csak kísérlet, és nem is halad olyan gyorsan, mint ahogy számítottunk rá, de talán az embereknek időre van szüksége, hogy belássák: ez lehet a jövő filmgyártásának az útja."

3-3  /  3

nka emblema 2012