sex hikaye

Szalay Péter: Mikor csapódik be a zöld trutyi a kamerába

Szekondlájf - interjú a rendezővel

2011. május 2. - filmhu
Szalay Péter: Mikor csapódik be a zöld trutyi a kamerába

Szalay Péter dokumentumfilmje a virtuális játékokban élő fiatalokról. Az alkotás rendezőjét a 42. Magyar Filmszemle előtt e-mailben faggattuk.

filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Szalay Péter: Évek óta foglalkoztatott a mai fiatalok virtuális játékai. Miben különbözik ez a hagyományos közösségépítéstől, hogyan hat a személyiségükre. Izgalmasnak ítéltem a valós-virtuális közeg egymásra hatását.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

Sz.P.: Többnyire összeszokott csapattal dolgozom. Különlegesség az, hogy a filmet három operatőr fényképezte. Ezeket a különböző stílusú felvételeket szándékosan kihangsúlyozom, dramaturgiai elemként is használom.

szekondlajf_02


filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

Sz.P.: Elsőként előkészítési pályázaton kaptunk szerényebb támogatást. Hosszabb előforgatási szakasz után kikristályosodott a koncepció és a leforgatható történet. Ekkorra már biztos voltam a szereplők és a téma erejében. Másodszor befejezésre pályáztunk az MMKA-nál sikeresen, demo-felvétellel is bizonyítva a leírtakat. Így tavaly már komolyabb forgatásokat is megvalósíthattam, mivel rendhagyó módon némi stílusparódiát is tartalmaz ez a dokumentumfilm.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Sz.P.: Minden forgatáson eljön az a pillanat, amikor a szereplők elfogadják a stábot. Innentől egy csapat vagyunk, egy a cél. Ebben a filmben hamar kialakult ez a viszony, könnyű volt hitelesen ábrázolni a fiatalokat. Bár semmit sem tudtak arról, hogy mi is lesz a filmben.

szekondlajf_03


filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

Sz.P.: Az a rémálom, hogy a paintball csatában mikor csapódik be a zöld trutyi a kamerába. Valószínűleg jó snitt lehetet volna...

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

Sz.P.: Minden évben igyekszem megnézni a filmeket, persze ez három nap alatt nehéz ügy. Jó lenne látni magyar filmet moziban, tévében, sőt akár interneten is.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

Sz.P.: Ez nem az én asztalom. Mit mondhatnék, természetesen mindig a legújabbat tartom a legjobb filmemnek.

szekondlajf_04


filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

Sz.P.: Az nagy poén volt számomra is, hogy a jogi kart "ulti-tanszékre" váltó Thor jelenleg kéményseprőként dolgozik. Ezt a ziccert leütöttem a filmben.

filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

Sz.P.: A Szekondlájf valódi dokumentumfilm, csak a látszat csal! Minden szereplő valóságos életet él, a többi az én titkom.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

Sz.P.: Tavasszal nem indítottam külföldi fesztiválon taktikai okokból, most gőzerővel pályázunk. Már angol felirattal vetítjük a filmszemlén is.


filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

Sz.P.: Minden filmem eljuttatom filmtalálkozókra, fesztiválokra, akár iskolákba. A tv-k is vetítik a filmjeim, rajtam nem múlik. A hagyományos mozi mellett, új online forgalmazási lehetőségekben is látok fantáziát.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

Sz.P.: Kabala számomra, hogy aktív részese legyek minden évben. 2003-tól folyamatosan versenyfilmem volt, kivéve tavaly, amikor a zsűriben foglaltam helyet. Most itt a visszatérés ideje.


nka emblema 2012