sex hikaye

Szomjas György 75 éves: Betyárvilág, zene, rock

Boldog születésnapot!

2015. november 25. - Kiss Bori
Szomjas György 75 éves: Betyárvilág, zene, rock

Az ő nevéhez fűződik az első magyar eastern, dokumentumfilmekkel kezdte pályáját majd játékfilmeket, és televíziós filmeket készített. Egyik legkarakteresebb rendezőnk, Szomjas György ma ünnepli 75. születésnapját, 10 legemlékezetesebb filmjével köszöntjük.

Szomjas György 1940-ben Budapesten született, tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdte, majd 1964-től a Színház és Filmművészeti Egyetemre is felvételt nyert. 1969-től öt éven volt a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja, ahol leginkább szociológiai filmprogramokat támogatott. Pályája kezdetét dokumentumfilmjei határozták meg, majd a játékfilmek felé fordult és leforgatta az első magyar easterneket. Szomjas György pályáját mindig is meghatározta a zene, több műve is eköré épül; hol a rockzene, hol pedig a népzene világába invitálta nézőit. Az rendezőt 1986-ban Balázs Béla-díjjal jutalmazták, 1996-ban kiváló művész címet kapott, majd 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Összeállításunkkal kívánunk boldog születésnapot Szomjas Györgynek!

Talpuk alatt fütyül a szél (1976)

Az első magyar easternként írta be magát a filmtörténetbe Szomjas György 1976-os klasszikusa. A Ragályi Elemér fényképezte film az 1830-as évek karcagi pusztáira kalauzol bennünket, ahol a börtönből szabadult betyár, Farkas Csapó Gyurka feladói nyomába ered. Az alkotás a rendező első nagyjátékfilmje volt, amely azóta is előkelő helyet foglal el a rendező életútján és a magyar filmtörténetben egyaránt.

Rosszemberek (1979)

Három évvel a Talpuk alatt fütyül a szél után elkészült a film párja, az 1979-es Rosszemberek, amely az alföldi puszták helyett a dunántúli betyárvilágba kalauzolja nézőit, a bosszútörténet tematika azonban maradt. A történet szerint Gelencsér Jóska, a betyárbanda vezére, egy rablás alkalmával felismeri és megöli az öccsét kivégeztető bírót. A banda alvezére kegyelem fejében segít a rendőrség kezére adni hajdani társát.

Kopaszkutya (1981)

1981-ben a pusztai kalandozás abbamaradt és a rendező a rockzene underground világában merült el. Kopaszkutya című zenés filmje egy zenekar történetét meséli el, a nyolcvanas évek legendás zenészeinek főszereplésével. Hobo Blues Band és a P.Mobil tagjaival dolgozott együtt a rendező: Schuster Lóránt, Földes László Hobo, Deák Bill Gyula és Póka Egon is a film szereplői között volt. A film egyik különlegessége, hogy egy rövid jelenet erejéig a beatkorszak egyik legnagyobb költője, Allen Ginsberg is feltűnik a vásznon.

Roncsfilm (1992)

A Kopaszkutyához hasonlóan Szomjas Roncsfilmje is kultfilmmé vált. A Gólya kocsma esetlen, furcsa és szánnivaló kisembereinek világa, munkanélküliek, alkalmi munkások, zöldségesek és taxisok elevenednek meg a nyolcadik kerületi budapestben. A főszerepekben pedig kultikus színészek és kultikus humoristák, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Szirtes Ági, Szőke András és Blaskó Péter.

Könnyű testi sértés (1993)

A rendező egyik legismertebb filmje az 1983-ban készült Könnyű testi sértés. A történet szerint Csaba börtönbe kerül, mert egy vita hevében megszurkál egy lányokat futtató kisvállalkozót. Büntetése letöltése után szembesül vele, hogy felesége, Éva új férfit hozott a házhoz. Az új barát, Miklós fenyegetéssel, majd rábeszéléssel próbálja eltávolítani Csabát a nő közeléből, de végül bele kell nyugodnia, hogy ezentúl hármasban élnek egy fedél alatt.

Vagabond (2002)

2002-ben Szomjas György a táncházak világába invitálta nézőit, Vagabond című filmje. A filmet az 53. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. „A cselekmény kissé epizodikus. Nem egy főszereplő van, hanem hét figura története fut végig a filmen. Azért is Vagabond a címe a filmnek, mert kallódó emberekről szól. Van köztük csavargó utcagyerek, csángó vendégmunkás, vagy vajdasági katonaszökevény, aki a háború elől menekült át a határon. A városban helyüket nehezen találó emberek ők, akik aztán ráakadnak egy közösségre és egy kultúrára, ami köré odagyűlhetnek - és ez a táncház.” – mesélte a rendező egy nekünk adott interjúban.

Nap utcai fiúk (2007)

Az 1956-os forradalom napjait mutatja be három budapesti fiatal szemszögéből Szomjas 2007-ben készült filmje, a Nap utcai fiúk. Juli, Totya és Gábor fegyvert fognak és bekapcsolódnak a forradalomba. A film a rendező személyes élményeire épül: „Az alap az enyém. Tizenhat éves voltam 1956-ban, számos élményemet beleépítettem abba a novellába, amellyel megkerestem Kertész Ákost, és megkértem, hogy segítsen a forgatókönyv megírásában." - mesélte a rendező, mikor a film forgatásán jártunk. 2008-ban, a 39. Magyar Filmszemlén a film producere, Szekeres Dénes kapta meg a Produceri-díjat.

Dumafilm (2009)

2009-ben a rendező Fábry Sándor főszereplésével készített dokumentumfilmet, amely kisebb botrányba fulladt, mikor a film bemutatója előtt Fábry személyiségi jogokra hivatkozva letiltatta a filmet. A Dumafilmben három régi ismerős (Fábry Sándor humorista, Dettre Gábor rendező és Heller Gábor forgatókönyvíró) ül együtt asztalhoz, hogy különböző politikai nézeteiket vitassák meg.

Kopaszkutya kettő (2011)

Harminc évvel a kultikus rock-film után ismét összejött a banda és elkészült a film második része. A Hobo Blues Band búcsúkoncertjén mesélnek a film egykori szereplői a rock’n’roll létről, zenéről, múltról és harminc évnyi tapasztalatról.

Alföldi rock (2012)

Egy évvel a Kopaszkutya második része után ismét egy zenei témához nyúlt a rendező: dokumentumfilmet forgatott a PG Csoport nevű debreceni zeekarról. "Régi barátom és munkatársam, a népzenész-táncházas Halmos Béla révén kerültem kapcsolatba a PG Csoporttal, vendégzenészként többször fellépett velük. Az együttes tavaly volt 25 éves és Jantyik Csaba zenekarvezető felkért, hogy ebből az alkalomból készítsek róluk egy dokumentumfilmet. Ezt örömmel vettem, mert tetszett, amit csinálnak" - mesélt a filmről az MTI-nek Szomjas György.


nka emblema 2012