sex hikaye

Tíz éves a Cirko-Gejzír

Mozijegy tíz forintért

2004. május 19. - filmhu
1-1  /  2
Tíz éves a Cirko-Gejzír
Május 19-én, szerdán ünnepli 10. születésnapját a Cirko-Gejzír Filmszínház. Ebből az alkalomból a jubiláló mozi délután öttől tíz forint árulja a belépőjegyeket. A Cirko és a Gejzír termekben olyan ínyencségek kerülnek a „születésnapi torta” tetejére, mint Lars von Triertől A bűn mélysége vagy Szergej Paradzsanovtól az Asik Kerib.

1993-ban civil kezdeményezésre alakult meg a Másképp Alapítvány, amely 1994-ben barátok segítségével egy új kulturális, kisebbségi, oktatási központot hozott létre Budapesten, a Cirko-Gejzír Filmszínházat.

Fő céljuk alapítványi formában üzemeltetett művész mozi létrehozása volt, amely sajátosan a másság témakörének problémájára koncentrálódik. Ahhoz, hogy egy társadalmon belül az emberek toleránsak legyenek a mássággal szemben, tiszteljék egy másik ember egyediségét, autonómiáját, szükséges, hogy a másságról ismeretük legyen. Adott csoportok (etnikai, vallási, kulturális, stb.) viselkedéskultúráját csak a viselkedésüket motiváló tényezők ismeretében képes rendszerint megérteni, esetleg elfogadni az az ember aki nem feltétlenül altruista vagy empatikus képességekkel megáldott. A kultúra, a művészetek borzasztóan fontosak lehetnek abban is, hogy ilyesfajta pozitív, toleránsabb, megértőbb magatartásformát, viszonyulást alakítsunk ki a környező világgal, a másik emberrel kapcsolatban.

Úgy gondoljuk, hogy egy olyan mozi, mely mindig nyitottan lehetőséget biztosít a mindenkori kisebbségek bemutatkozásának, a másságban rejlő értékek felmutatásának feltétlenül közhasznú tevékenységet lát el több okból is: túl a fentebb említett pozitív nevelő hatáson, ami talán a legfontosabb, mód nyílik a filmterjesztés kiszélesítésére az ilyen jellegű filmek bemutatásával (melyeket azért is nem képviseli senki Magyarországon, mert forgalmazásuk nem számít nyereséges vállalkozásnak.)

A képi információ és a kommunikáció napjainkban tapasztalható ilyen fokú előretörésekor nagyon fontos szempont az is, hogy ne csupán egyoldalú filmes kultúra kerüljön be az országba, s az, hogy ami bekerül, az értéket is képviseljen, s ne csak üzleti szempontok domináljanak a kiválasztás során, akkor, amikor a film ma már világhangulat, a világ tendenciáinak egyik legpopulárisabb mítoszteremtő s erejű megnyilvánulása.
További célunk még filmes blokkokat kiegészíteni a társművészetek kínálta lehetőségekkel, helyet adni a moziban a másságról szóló kiállításoknak, színházi előadásoknak, koncerteknek is.

1-1  /  2

nka emblema 2012