sex hikaye

Új filmes könyvek a Könyvhéten

A filmidő nyomában

2005. június 2. - filmhu
Új filmes könyvek a Könyvhéten
Az idei könyvhét legnagyobb érdeklődéssel várt filmkönyvei Bíró Yvette tanulmánykötete és Kovács András Bálint filmtörténeti elemzése. A két szerző szombaton dedikál a Szent István téren. A tűnődő elidőzésben rejlő szépség és a modern film fejlődésregénye. A 76. Ünnepi Könyvhét filmes könyvei.

Bíró Yvette: Időformák -  A filmritmus játéka

Bíró Yvette a Filmkultúra hajdani főszerkesztője, a New York University-n forgatókönyvírást tanító jeles filmesztéta, számos népszerű filmes tárgyú könyv szerzője. Most megjelent műve, az Időformák arra irányítja a figyelmünket, hogy az állandósult rohanáskényszerben kissé nehéz átélni az elidőzve tűnődés szépségét. Vagy mégis lehetséges? Bíró Yvette filmes példákon illusztrálja, hogy ingerküszöbünk finomhangolással állítható.

A 248 oldalas könyv a szerző korábbi műveihez hasonlóan az Osiris könyvtár sorozatban jelent meg a Könyvhét alkalmából. A szerző legutóbbi könyvében, A nem tiltott határátlépésekben a film és a társművészetek kapcsolatát vizsgálta, többek között Agnes Varda, Sophie Calle és Peter Greenaway alkotásainak tükrében.

Kovács András Bálint: A modern film irányzatai

Kovács András Bálint egyetemi docens, filmtörténetet és filmelemzést tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és az ELTÉ-n. Számos filmelméleti és filmtörténeti szakkönyv, például a Film és elbeszélés, a Párizs, Metropolis, és A film szerint a világ szerzője. Legújabb kötete, A modern film irányzatai a hatvanas-hetvenes évek európai művészfilmes korszakának összefoglaló áttekintése.

A könyv több mint 500 oldalon vázolja fel a korszak legfontosabb irányzatait, az egyes korszakok fejlődéstörténetét, és feltérképezi a hatvanas-hetvenes évek legjelentősebb európai művészfilmjeit.

Dedikálások a Könyvhéten

Bíró Yvette június 4-én, szombaton délután 1 órakor a Szent István téri, vasárnap 3 órakor pedig a Vörösmarty téri Osiris sátorban dedikálja könyvét.

Kovács András Bálint június 4-én, szombaton délután 2 órakor a Szent István téren, a Palatinus kiadó standjánál dedikálja könyvét.


nka emblema 2012