sex hikaye

Újra fesztivál a Rádayn

Filmesek a pesti Sohóban

2005. szeptember 28. - filmhu
Újra fesztivál a Rádayn
A tavalyi debütálás után idén folytatódik a Ráday Filmes és Folyóirat Fesztivál. A Budapest Sohójává fejleszteni kívánt sétálóutcában idén egy hosszú hétvégén, október 7. és 9. között kerül sor az eseményre, amelynek szervezőit faggatta a filmhu.

A rendezvény egyik szervezője, Szőllős Melinda elmondta, hogy a Ráday Folyóirat és Filmes Fesztivál része annak a helyi, körülbelül négy éve indult kezdeményezésnek, amellyel a kerület vezetése igyekszik az utca nevét a kultúrával minél szorosabban összekötni. A főváros egyik legfontosabb szórakoztató központja, pontosabban utcája kávéházaival, galériáival rengeteg kiállításnak, fesztiválnak, zenés rendezvénynek és még számos más kulturális eseménynek biztosít helyszint (Ferencvárosi búcsú, Költészet napja, Jazz fesztivál, Könyvhét, Papírvarázs, Plein Art, Bárka kikötő). Az utcában üresen álló helyek jórészét csak kulturális céllal, például galériaként hajlandó kiadni az önkormányzat.

Folyóiratból folyóirat és filmes fesztivál

„Az esemény ötlete nem tőlünk származik - a polgármester, Dr. Gegesy Ferenc keresett meg bennünket azzal, hogy hozzunk össze egy filmes fesztivált – kezdte Szőllős Melinda. - A rendezvény filmes része a Dettre Gáborral (Felhő a Gangesz felett, A tekerőlantos naplója) együtt végzett válogatás alapján állt össze, míg a folyóirat-részt a Café Bábel főszerkesztője, Kemény Vagyim és munkatársa, Hajdú Zita vállalta.”

„Először 2003-ban került sor a fesztiválra, akkor még filmes programok nélkül. – folytatta Kemény Vagyim. - Tavaly a helyi önkormányzat ösztönzésére ültünk le beszélgetni Dettre Gáborékkal arról, hogy létrehozzunk egy közös rendezvényt.” A fesztivál megszervezésének okairól a következőket mondta a Café Bábel főszerkesztője: „Ez egy antifesztivál. Egy fesztiváltól azt szoktuk meg, hogy hangos, botrányos, provokatív, hogy kapkodjuk a fejünket a sok látványos eseménytől. A miénk nem ilyen. A miénk csendes-ülős, beszélgetős. Ezért szeretjük. Mert beszélgetni jó. Értelmes dolgokról értelmes emberekkel még jobb.”

Nemcsak a léleknek szóló, hanem kézzel fogható, az érzékeknek, elsősorban az ízlelőbimbóknak dedikált program is lesz a Guszto magazin rendhagyó borkóstolóján, "Nézzünk a pohárnak..., de ne csak a fenekére!" mottóval.

A folyóiratok és mozgóképek világa a filmes havilapok bemutatójával ér össze. Képviselteti magát a Filmvilág és a Metropolis szerkesztősége is, az előbbi filmes újság beszélgetést szervez Hajdu Szabolccsal és Pálfi Györggyel. A fiatal filmesek legfrissebb munkáiból a Fehér tenyérből és a Taxidermiából láthatnak részleteket a program résztvevői. A Metropolis szerkesztőségét képviselő Varga Balázs irányításával Wong Kar-Wai munkáival lehet ismerkedni.

Filmesek és folyóratok költöznek a
Ráday utcába október 7. és 9. között
A filmes szekcióról Szőllős Melinda elmondta, hogy céljuk elsősorban a ritkán vagy egyáltalán nem vetített alkotások bemutatása. „Tavaly csak kisjátékfilmek és dokuk voltak a programban, főként a Duna Műhely és az Inforg Stúdió munkáiból, valamint a Duna Televízió támogatásával készült portrék. Az idei felhozatal rajz és animációs munkákkal egészül ki.”

A fesztivál programjának további bővülése elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezők összefogtak a Busho fesztivál munkatársaival. Az említett animációs rendezvényt a Gombolyag Alapítvány szervezi, Gábeli Tamás vezetésével, aki Szőllős szerint nagy segítséget nyújtott abban, hogy a bushós seregszemle külföldi alkotásai is láthatóak legyenek a Ráday utcában.

Domináló szociográfia

„Megnéztük a Busho fesztiválon vetített alkotásokat, és főként azok tetszettek meg, amelyek a miénktől különböző problémákat mutatnak be. A rendezvény szervezőitől pedig megkapjuk azokat a filmeket, amelyek vetítési jogával ők is rendelkeznek, és ezek az alkotások együtt forognak majd itthoni rövidfilmekkel.” A külföldi problémák némelyike hasonló az itteniekhez, például a Herr Kameramann egy németországi hajléktalan zenész életét sűríti bele egy bő tíz perces filmbe.

A hazai munkák jó része is erős társadalmi töltettel bír, jobbára a mai vagy a pár évtizeddel korábbi Magyarországot mutatják be. Három, elsősorban dokus alkotó munkáiból látható majd válogatás Varga Ágota, Vészi János és Siklósi Szilveszter filmjeiből. „A program összeállításánál a rendezők társadalmi problémákkal kapcsolatos fogékonysága érvényesült, valamint az, hogy korábban a Hunnia moziban Varga Ágota dokuiból már tervbe vettük egy válogatás bemutatását, a többiekéből szintén, ám a mozi felújításának több hónapos csúszása miatt végül erről le kellett mondanunk.”

Szőllős Melinda a programból kiemelte még a Ráday Könyvesház programját. Ott az Elbert Márta és Pesty László nevéhez fűződő sorozat darabjaiból készült műsorblokk, Válogatás az ős-Fekete Doboz /1989-1990/ szamizdat felvételeiből címmel. Valamint levetítik a Magyar Televíziónak készített Pesty Fekete Doboz összeállítást, és olyan ritkán látható darabokat, mint a Vers mindenkinek mintájára készült Vers senkinek-sorozatot, a D.É.R.Y. című Déry Jánosról forgatott portréfilmet, vagy a neonáci fiatalokat bemutató Albert és testvérei-t.

Szintén a ritkán látható filmek közül kerültek a fesztivál programjába Gyulai Líviusz hattól tizenöt perces munkái, valamint átfogó vetítés lesz a ma már megszűnt Varga Stúdió alkotásaiból is.

Itt töltheted le a teljes programot!


nka emblema 2012