sex hikaye

Utolsó zenék filmkoncert

Utolsó idők remix

2009. október 18. - filmhu
Utolsó zenék filmkoncert
Mátyássy Áron szemlefődíjas filmjének, az Utolsó időknek zenei hanganyagát dolgozza fel a Művészetek Palotájának Hangversenytermében, október 20-án megrendezésre kerülő Utolsó idők - Utolsó zenék filmkoncert. A megismételhetetlen együttállást a film, Harcsa Veronika, Márkos Albert, a Smárton Trio és a pszchedelikus jazz rajongóinak ajánljuk megtekintésre. A koncert megálmodói és résztvevői a Müpában megrendezett sajtóreggelin beszéltek az előadásról. (Fotón a Smárton Trió+1)

Mátyássy Áron Filmszemle fődíjas filmje, az Utolsó idők Márkos Albert által jegyzett zenéje megosztotta a kritikusokat és a közönséget. Egyesek úgy tartották, hogy a zene a film cselekményéhez és milliőjéhez "tökéletesen indifferens", mások szerint a zene túl erős a filmhez, "leválik arról". A 40. Magyar Filmszemle zsűrije viszont a Legjobb FIlmzenének járó díjjal jutalmazta az alkotást, az indoklásban "a zene magas szabadságfokát, illusztratív képességét, maiságát" emelte ki. A Müpa Utolsó idők - Utolsó zenék október 20-i filmkoncertjére pedig szinte minden jegy elkelt, az előadás előtt egy héttel.

Csonka András, Harcsa Veronika, Márkos Albert, Pater Sparrow és a vizuális 'ízelítő' a háttérben Fotó: Valuska Gábor

Márkos Albert - az általános gyakorlattól eltérő módon - már a forgatókönyvírás stádiumában bekapcsolódott a filmkészítés folyamatába, a rendezővel ettől a pillanattól kezdve konzultáltak a filmzenéről. (Márkos Albert jegyzi egyébként Mátyássy Mínusz című rövidfilmjének zenéjét is.) "A Sivár vidék című film  zenéjét mutatta nekem Áron, hogy valami olyasmit szeretne hallani - a végeredmény persze tökéletesen más lett" - mondta a zeneszerző. Mátyássy Áron úgy képzelte el a film zenéjét, mint a görög drámák kórusát: reflektáljon a látottakra, legyen a baljós események előrevetítője, kommentálja az érzelmi kitöréseket és éreztesse egyes sorsdöntő események hogyan hatnak a szereplőkre.

A Müpa vezérigazgató-helyettese, Csonka András kezdettől fogva törekszik arra, hogy megtalálják az intézményhez illeszkedő könnyűzenei programokat. Az Utolsó idők zenéjére a Filmszemle alatt figyeltek fel, ekkor merült fel a Filmkoncert megrendezésének gondolata. "Jó hogy a film és a zene együtt tud indulni" - mondta a sajtótájékoztatón Csonka András, utalva ezzel arra, hogy az Utolsó idők mozipremiere október 22-re esik. A Müpa programszervezői a közelmúltban rendeztek egy hasonló estet - ekkor Szemző Tibor Csoma Legendárium című filmjére zenélt az Opéra Cinématique, miközben a film mesélője, Törőcsik Mari a zenekar közt ülve mesélte el Csoma Sándor történetét. 

Jelenetfotó az Utolsó időkből - a képen Vass Teréz

Harcsa Veronika a filmben is karakteres szereplőként van jelen hangjával, és ő jegyzi az elhangzó dalok szövegét is. Többek közt a Harcsa Veronika Quartett frontembereként és az Erik Sumo Band énekesnőjeként ismert hölgyet a koncerten a népszerű jazz-zenekar, a Smárton Trió+1 kíséri majd (Kovács Zoltán nagybőgő, Sütő Márton gitár, G. Szabó Hunor dob, a plussz 1 Premenz Mátyás zongoristát takarja). A formációt Jávorka Ádám brácsás és De Coll Ágnes hegedűs, valamint a zeneszerző, Márkos Albert cselló-játéka egészíti ki.
 
A koncerten természetesen elhangzanak majd a filmzenék, hosszabb, inprovizációkkal kiegészült változatban, az eredetileg főcímzenének szánt dal, amely "túl vidámra sikeredett", a résztvevő zenészek saját dalai is hallhatóak lesznek, továbbá kifejezetten erre az estére írt produkciók. A közönség Harcsa Veronika előadásában hallhatja majd a közelmúltban elhunyt zenész, Orszáczky Jackie József Attila versére írt Tiszta szívvel című szerzeményét, amelyet a filmen maga a legendás énekes ad elő. A zenéket alapvetően a pszchedellikus, jazzes-blues-os hangzás határozza meg, ugyanakkor megjelennek bennük a gospel, a hip-hop és a funk elemei is.

A szövegíró-énekes, Harcsa Veronika és a zeneszerző, Márkos Albert
Fotó: Valuska Gábor

A Filmkoncert nem pusztán az Utolsó idők zenei anyagának bemutatója lesz, sokkal inkább képi és zenei improvizációk a filmre, a film témáira, zenéjére, hangulatára. A dalokat Pater Sparrow képi improvizációi illusztrálják majd, amelyeket a film jelenetei és a kimaradt jelenetek felhasználásával, Kovács Zoltán, a film vágójának közreműködésével gondol újra. A rendező live-actjével három, a színpadon elhelyezett vászonra vetítve álmodja majd újra a filmet, és festi alá a elhangzó zenéket. Miközben Pater Sparrow, a koncert mozgóképes részének rendezője azért aggódik, "mit szól majd Áron szétcincált filmjének remixéhez", Márkos Albert zeneszerzőnek "még a tetűje is táncol a boldogságtól", amiért a Müpa fantasztikus akusztikájú termében léphetnek fel.

A zenei producer, Szepesi Mátyás elmondása szerint egyelőre nem tervezik kiadni a filmzene anyagát, tehát a jelen állás szerint a filmkoncert egyszeri alkalomnak ígérkezik arra, hogy a könzönség a film teljes zenei anyagával megismerkedhessen. Az előadásra jegyek már csak igen korlátozott számban kaphatók!


nka emblema 2012