sex hikaye

Varga Ágota: Szemünk fénye

Vakon, de nem világtalanul

2007. január 30. - Bilsiczky Balázs
Varga Ágota: Szemünk fénye
Súlyos kérdéseket vet föl nézőjében Varga Ágota dokumentumfilmje, a Szemünk fénye, amely egy nem-látó házaspár gyerekvállalását kíséri nyomon. Az ifjú feleség, Kati, születésétől fogva, míg férje, Győző, gyermekkora óta éli mindennapjait – vakon. Szemük fénye, Ferike, egészséges...
filmhu: A legkegyetlenebb kérdés, ami a filmet nézve eszembe jut: szabad-e gyermeket vállania egy nem látó házaspárnak?

Varga Ágota: Ismerve őket, és belegondolva bizonyos emberi érzésekbe, azt gondolom, hogy minden embernek alapvető joga, hogy gyereke lehessen. De az biztos, hogy egy ilyen esetben a környezetnek jobban oda kellene figyelni. Egy családgondozó nagyon hiányzik mellőlük, bár ott a Vöröskereszt, akik azért segítenek. Ez azonban lehet, hogy még mindig kevés, és talán kellene valaki, aki közel kerül hozzájuk és akár kapcsolati problémáikon is megpróbál segíteni.

filmhu: Hihetetlenül nyitott és őszinte házaspárról van szó, problémáikról is úgy beszélnek, mintha ketten lennének, stáb és kamera nélkül. Ilyen a természetük, vagy ezt Önnek kellett elérni?

V.Á.: Minden esetben el kell ezt érni, csak nem úgy, hogy görcsösen törekszik rá az ember. Katit már nyolc éve ismerem, más filmet is készítettem róla, sokszor voltam náluk. Ő hívott föl egyébként, hogy fia született, vagyis: ő akarta, hogy ebben részt vegyünk. A nyiltságuk annak is köszönhető, hogy két éven keresztül készült a film, és nyilván az sem mindegy, hogy egy összeszokott csapattal dolgozom. Nekünk már nem kell egymással is harmóniába kerülni – és azokkal is, akikről a filmet csináljuk –, mi már „egy egészként” megyünk oda forgatni.

Mi már „egy egészként” megyünk oda forgatni


filmhu: Ha jól tudom, a film előválogatásra került a Berlini Filmfesztiválon.

V.Á.: Igen, de végül elakadt az utolsó körben. Ezzel együtt már ez is nagy siker, egy szem magyar dokumentumfilm volt ezen az előválogatáson.


filmhu: Hol fogják bemutatni a filmet?

V.Á.: Az MTV leadja, azt hiszem február 13-án, de a film itt a szemlén indul igazán az útjára,  nyilván majd felfigyelnek rá. A Filmunióban is nagyon szeretik a filmet, ők is azon vannak, hogy minél több helyre, fesztiválra eljuttassák.

filmhu: Elképzelhető, hogy visszatér még a családhoz?

V.Á.: Hogyne, tervbe van véve. Akkor lesz nagyon érdekes, amikor már komolyodik  a kicsi, és amikor már kezdenek támaszkodni rá a szülei. Ez nem egy szokványos gyermekkor, az biztos, de nagyon sokan nőnek föl nem szokványos körülmények között, és lehet, hogy éppen ettől lesz belőlük igazi ember.

fotó: Szandtner Dániel

Címkék

interjú , szemle 38nka emblema 2012