sex hikaye

Világnap a Tűzraktérben is

Animáció és Jazz

2009. október 27. - filmhu
Világnap a Tűzraktérben is
Október 28-án, az Animáció Világnapján rajzfilmektől lesz hangos Budapest. KAFF díjazottak az Urániában, Macskássy Gyula szobrának felavatása, friss horvát, koreai, portugál és lengyel animációk, Busho válogatás, valamint jazz improvizációk néma animációkra komponálva a Tűzraktérben. Az otthon ülőknek a Duna Televízió ünnepi vetítéseit vagy a Minimax-ot ajánljuk.

Az Animációs Világnap 2002-ben jött létre az ASIFA (Association Internationale du Film d'Animation) kezdeményezésére. Az október 28-i dátum Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános, 1892-es vetítéséhez kötődik, ezen a napon történt ugyanis az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére. Az ASIFA Hungary, azaz a Manifest 2005-ben szervezte meg a világnapon az első hazai rendezvényt a Szimplakertben. Az ASIFA csereprogramjának köszönhetően a vetítéssorozat keretében évről-évre különböző partnerországok friss animációit nézhetjük meg ezen a napon.

Diary of a Record Book Inspector c. portugál animáció

A Tűzraktér (Hegedű utca 3.) ad helyet az idei rendezvénynek, október 28-án szerdán 18 órától hajnali 2-ig három szálon fut majd a cselekmény a kultúrkocsma termeiben. Patrovits Tamás (a Manifeszt elnöke) elmondása szerint a cél egy "kötetlen, ki-be mászkálós, bulizással egybekötött" esemény megszervezése volt, amelynek keretében láthatóak lesznek a legfrissebb lengyel, koreai, portugál és horvát animációk, valamint a BUSHO Nemzetközi Fesztivál utóbbi két évének legjobb animációi. A 21:30-kor kezdődő Jazz Jam Session programban pedig a Komjáthy Áron Quartet rögtönöz zenét animációs némafilmekre. További részletek a Manifest blogján!

A művészet nevében - új-zélandi animáció a BUSHO programjából

Az ASIFA csereprogramjának köszönhetően magyar animációk utazgatnak a nagyvilágban. A portugál, horvát, amerikai, koreai, japán és lengyel közönség - országuk filmjeiért cserébe - megnézheti többek közt az Ariadné fonalá-t (Bertóti Attila), az ERGO-t (M. Tóth Géza), az Életvonal-at (Ducki Tomek), a KJFG No.5-ot (Alexei Alexeev) és az Arc-ot (Czakó Ferenc), az Animáció Világnapján megrendezett vetítéseken. A magyar animációs világnap filmjei ezúttal Nagyváradra utaznak tovább, a Metrion Animációs Fesztivál tűzi műsorra az alkotásokat október 29-én. 

Ariadné fonala - a 2009-es KAFF rövidfilmes kategóriájának győztese

Azoknak is kínál alternatívát a Világnap, akik nem Budapesten, Nagyváradon vagy a fent felsorolt országok valamelyikében ünnepelnek, vagy egyszerűen nem akarnak kimozdulni otthonról. A Duna Televízió ugyanis Cakó Ferenc egyik homokanimációjával és egy róla szóló portréfilmmel, az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza egyik rövidfilmjével, a mangák világát bemutató dokumentumfilmmel, egy Goya-díjas spanyol-portugál animációs mozival és a magyar animáció fénykorairól szóló körképpel ünnepli Az animáció világnapját, október 28-án. Mondanunk sem kell, hogy a Minimax, a Nickelodeon és az Animax is animációkkal ünnepel!

(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2009. október 28. szerda, 13:59#1| Toetje
Csak egy pici, de szerintem lényeges infóval szeretném kiegészíteni a cikket: az Animáció Világnapját tényleg a Manifeszt rendezi meg 2005 óta Budapesten, s néha másutt is, de eredetileg Tót Pál indította útjára a szegedi Grand Caféval karöltve, tehát őt illeti az alapítónak kijáró tisztelet.
Idén aztán csatlakozott az ünneplőkhöz több szervező is, tök jó, hurrá, végül is ez a nap az animációs műfaj népszerűsítéséről szól! Persze szép lett volna, ha tudunk egymás terveiről, s megosztjuk az információkat és a terheket is. Talán majd legközelebb....
Egy Manifesztes szervező

nka emblema 2012