sex hikaye

A Bourne-rejtély (The Bourne Identity)

Számlaszám csípőből

2002. október 18. - Gőzsy Kati

Bemutató: 2002. október 17.

1975 óta, pontosabban A keselyű három napjától számítva a kémfilmek nélkülözhetetlen kelléke, hogy a CIA saját emberét akarja likvidáltatni. A Szervezet sorozatban kudarcot vall azóta is. Robert Redford nemcsak azt a három napot élte túl, a Kémjátszmában a nyugdíjas kémkorú ügynök menti meg a Cég új cserbenhagyottját: Brad Pittet. A Bourne rejtély főszereplője, Matt Damon is fiatal, de Profi. Nincs szüksége segítségre, csak egy nőre és egy Mini Morrisra.
Pszichodrog és amnézia is hátráltatja
Matt Damon és Franka Potente
A Bourne rejtély főszereplője Profi, nincs szüksége segítségre. Csak egy nőre és egy Mini Morrisra, hogy Zürichből Párizsba jusson. Pedig a kémthrillekre jellemző pszichodrog (pl. Összeesküvéselmélet) és amnézia (pl. Az elveszett zsaru Jackie Chan-film) is hátráltatja.

A főhős (Matt Damon) az égből érkezik a tengerre, egy olasz halászhajón találja magát, emlékezet nélkül, a hátában két golyóval és egy csípőjébe ültetett bankszámlaszámmal. Két hét után szállnak partra és az ismeretlen férfi a zürichi bankszám nyomába indul.

Damon egy padon fekszik, amikor két rendőr hajléktalannak nézi és be akarja vinni a rendőrörsre. Itt névtelen főszereplőnk valóra váltja Rejtő Jenő álmát, aki porszívó ügynökként külföldön gyakran töltötte szabadtéri padokon az éjszakáit és hogy ne vigyék be az őrsre: részegséget kellett szimulálnia. Az amnéziás titkosügynök a fülöp-szigeteki harcművészeti ágat, a Kalit veszi elő.

Zürichben megtalálja a nevét: Jason Bourne, és egy nőt is, Marie-t vagyis Franka Potentét a Lé meg a Lolából. A lány éppen diákvízumra vár a svájci amerikai követségen. Ő menekíti Bourne-t Zürichből Párizsba.

A CIA hadiszállásán bejelentik a fiatalok körözését, valamint azt, hogy Marie "cigánylány". Ezt mindenképpen közölni kellett a nézőkkel, mert a sablonos "ahogy az amerikaiak elképzelik" jellemzésből nem derült volna ki. Marie mindig utazik, kinti viszonylatokkal mérve nincs pénze, narancssárgára festett a haja, olaszosan temperamentumos, egyik barátja pedig egy-két Mária szoborral egy görög turista-szállóra emlékeztető házban lakik.

A jellemzés mellett a dialógus sem a film erőssége. Bourne gyenge szövegéhez alibit ad az egysíkú figurája, aki nem tudja, hogy kicsoda valójában, de minden szokatlan történést teljes egykedvűséggel fogad. Nem lepődik meg azon sem, hogy másodpercek alatt felmér egy terepet, szétkap és újra összerak egy fegyvert, hogy több nyelven beszél, sőt az sem zavarja, hogy a jó beszólások, hálásabb mondatok Marie-nak jutnak.

A kémthrillereket ismerve nem várunk meglepő fordulatokat sem a filmtől. Meglepő mozdulatokban és látványban viszont nincs hiány. Matt Damon profi küzdési technikáján kívül szokatlan autós üldözés, lépcsőházi repülés, falmászás, magányos ügynökök gigászi harca is szerepel a film számláján.

Robert Ludlum története egy regénytrilógia nyitódarabja. A rendező, Doug Liman már az elején mindháromra leszerződött. Az első részt már 1988-ban filmre vitte Roger Young is. A The Bourne Identity főszereplője akkor Richard Chamberlain volt. Hogy a most következő részekben ki lesz Jason Bourne, az Damontól függ, aki előbb megvárja, hogy milyen forgatókönyvek készülnek a második és harmadik regényből és persze, hogy milyen a 2002-es Bourne-rejtély fogadtatása.

Címkék

filmnévjegy , premiernka emblema 2012