sex hikaye

A kis utazás

2000. november 2. - Geréb Anna
Ez egy kis költségvetésű játékfilm.
Történetünk a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján játszódik. Főszereplői tizenhat év körüli kamaszok, valamint néhány kísérőtanár.
Egy vidéki kisvárosban zajlik a megszokott élet. A középiskolában - miközben a tesitanár a férjezett fizikatanárnőt szeretgeti a szertárban - a fiúk a csajokról dumálnak, a csajok a pasikról.
A WC-ben cigiznek, elbliccelik a tanulmányi vetélkedőt, a hét végén a családdal lemossák a féltve őrzött autót, végighallgatják a szigorú családapák szentbeszédeit a lakótelepi konyhákban, miközben szerelmesek és máshol jár az eszük.
És akkor jön a telefon, hogy egy osztályt ki kell utaztatni a Német Demokratikus Köztársaságba csere-építőtáborba. A III/b jó ötletnek tűnik.
Sok mai harmincas felnőtté válásának volt fontos állomása az NDK. Sokuk hagyta ott a szüzességét, szívta el az első cigijét, sörözött be először igazán, borotválkozott első ízben, sőt sokuk akkor járt először külföldön.
Ez rengeteg komikus és fonák helyzetet szül, miközben a szerelmi szálak, magándrámák is bonyolódnak. Mindez egy groteszk, értelmetlen környezetben zajlik, amit úgy hívtak, hogy szocialista építőtábor.
Szól a zene az MK-25 magnóból, bömböl a Piramis, szlovák csajokat szednek föl a "Bierstube"-ban sramlira, Dzsingisz Khanra táncolnak a táborzáró bulin és érzelmesen összebújnak Udo Jürgens negédes, lassú számaira. A táborzáró kultúrmusor kis híján botrányba fullad, de sikerült jutányosan turmixgépet venni, meg hajszárítót, meg melegszendvics-sütőt stb...
Akik hazaérkeznek, nem ugyanazok, mint akik kiutaztak, de nincs megoldás, "happy end", vagy drámai végkifejlet. A történet leír egy kört, majd visszacsatlakozik nagyjából oda, ahonnan elindult.
Nem történt más, csak egy kis utazás.

Címkék

filmnévjegy , premiernka emblema 2012