sex hikaye

A Simpson család - A film

A nyár legjobb mozija

2007. augusztus 8. - Libor Anita

Bemutató: 2007. augusztus 9.

1-1  /  2
A Simpson család - A film
Az idei nyár aztán tényleg a blockbusterek nyara: a folytatások végtelen hada mellett a sorozatok moziadaptációja a másik tuti befutó. A szintén televíziós alapokon nyugvó rettenetes Transformers után hátra van még a magyar forgalmazók által őszre tolt Tini nindzsa teknőcök is, de most örüljünk együtt A Simpson-család-nak, a televíziózás történetének, egyik, ha nem legsikeresebb sorozatának, amelynek filmváltozata úgy értékelhetetlen, hogy közben a nyár legjobb filmje.

Egy héttel a szintén magyar vonatkozású, Antal Nimród által rendezett Elhagyott szoba premier után ismét megdobbanhat a hazafias szívünk: legalább a magyar moziportálon illik megemlékezni arról, hogy a kezdetek kezdetén a Csupó Gábor nevével fémjelzett Klasky&Csupó stúdió szállította a FOX számára a Simpsons epizódokat – tizennyolc évvel ezelőtt. A Simpsons azóta is töretlen népszerűségnek örvend, és végre valahára utolérte őket is a végzet: elkészült a mozifilmváltozat.

A Simpson-család: A film ennek megfelelően magán viseli a sorozatokból készült mozifilmek (South Park: Nagyobb, hosszabb, vágatlan vagy Beavis and Butthed lenyomja Amerikát) jegyeit: az alapvetően 20-30-40 perces történetmondásra berendezkedett alkotók próbálnak kilencven percet tartalommal megtölteni. Ennek az eredménye általában az szokott lenni, hogy van egy hajszállal összetettebb cselekményszál, amelyet profi sorozatírókhoz méltóan jó darabosan dolgoznak fel.

Az egyetlen blockbuster, amelyre nem sajnáltam az elpazarolt időt

Ebben a mozis Simpsons-ban is van valamiféle politikailag korrektnek látszani akaró, de tökéletesen leszart környezetvédelmi főszál, amely szerint Homer a disznóürüléket a springfieldi tóba önti, és ezért száműzik őket – de természetesen nem ez a lényeg. Egy Simpsons-epizód bármiről szólhat, a kidolgozásmódja teszi érdekessé: a mozifilm legnagyobb erénye, hogy a sorozathoz hasonlóan ütős humora van. Az önironikus nyitójelenetben Homer hosszan fejtegeti, hogy micsoda baromság moziban nézni pénzért azt, amit otthon a tévében ingyen lehetne, majd Bartnak kell százszor felírnia a táblára, hogy „Soha többet nem töltök le filmet az internetről”, mígnem egy FOX hirdetés is beúszik a mozivászonra. A Simpsons-film tehát nem kertel, őszintén vállalja, hogy az, ami: a néző zsebéből minden forintot kihúzni akaró franchise – sok-sok pénzért.

A Simpsons-mozi a július 27-i világpremier óta döntögeti a nézettségi és bevételi rekordokat Amerikában, amire még legyinthetnénk, hogy ebben a mai világban már bármit el lehet adni. De akkor mit lehet mondani arra, hogy még egy hónap sem telt el, és máris benne van az imdb.com 250 legjobbja között, méghozza az előkelő 165. helyen 8,2 ponttal? A Simpson-család: A film ugyanis az idei nyár legjobbja, a Die Hard-tól eltekintve az egyetlen olyan blockbuster, amelyre nem sajnáltam az elpazarolt időt.

Túladagolták a kisebb porciókhoz szokott nézőjüket

Közel másfél órát töltöttem a számomra oly kedves hősökkel, akik hozták a legjobb formájukat, és gyakorlatilag túl is adagolták a kisebb porciókhoz szokott nézőjüket. Több fajta humorral operál a Simpsons-film, látszik hogy tizenegy, a korai évadokból szerződtetett író gyúrta össze a sztorit: olyan szinten érik egymást a poénok, hogy én még sokszor az előzőn röhögtem, amikor már rég kettővel előrébb tartott a gegparádé. Ebből a szempontból számomra a Simpsons-film a Borat méltó utódja tud lenni, más meg úgysem számít. Címkék

premier , kritika


(1) 
1-1  /  2
Hozzászólások
1-1  /  1
2007. augusztus 21. kedd, 19:37#1| Lóri98
Szerintem nagyon jó kis történet.Jók a szereplők, sok a humor.Mindenkinek ajánlom aki még nem látta.Szuper sztem

nka emblema 2012