sex hikaye

Az óriásmajom újra támad!

King Kong már DVD-n

2005. november 25. - filmhu
Az óriásmajom újra támad!
Az idei év egyik moziszenzációjának számít Peter Jackson hamarosan látható King Kong-verziója. Az óriásgorilla legendájának fejlődése során fontos állomás a korábbi, 1976-ban készült változat, Jessica Lange és Jeff Bridges főszereplésével, amely november 22-én jelenik meg DVD-n a Legendák Klubja sorozat részeként – adta hírül az InterCom.

A történet szerint az olajmágnás Fred Wilson expedíciót indít egy újonnan felfedezett szigetre, abban a reményben, hogy gazdag lelőhelyre bukkan. Vele tart Jack Prescott paleontológus. A hajón utazik még a szépséges Dwan, egy fiatal, balszerencsés színésznő, akit egy jachtbaleset után mentettek ki az óceánból. A szigetere érkezésük után felbukkan egy óriásmajom, és elragadja a színésznőt. A gorillában – akit a helybéli őslakosok Kongnak hívnak – nagyszerű üzleti lehetőséget lát Wilson, és Prescott tiltakozása ellenére New Yorkba viteti, hogy ott szenzációként mutogathassa. King Kong azonban elszabadul, és a metropolisz utcáin hamarosan hatalmas pusztítás jelzi a nyomát…

Félelem és reszketés 1976-ból
A korabeli viszonyokhoz képest hatalmas költségvetésből - 24 millió dollárból - készült filmet New Yorkban, Los Angelesben és Hawai egyik szigetén közel nyolc hónapon keresztül forgatták az alkotók - New Yorkban még a World Trade Centerben is rögzítettek jeleneteket.

Sokáig tartott míg az első csapó elcsattant ugyanis a film anyagi háttere nehezen állt össze, annak ellenére, hogy a 70-es években több stúdió is foglalkozott King Kong történetének a megfilmesítésével. A Universal például az 1933-ban készült változat remakejét szerette volna leforgatni, azonban elálltak a megvalósítástól amikor bejelentették a Jeff Bridges nevével fémjelzett produkció beindítását. A horror filmjeiről - legfőképp Dracula illetve Frankeinstein történeteiről  - közismert Hammer stúdió is belevágott a saját óriásmajom verziójába, azonban rövid idő után leálltak a forgatási munkák pénzügyi nehézségek miatt. A dobozba került részeket a stúdió évekkel később áruba bocsátotta, így egyes jeleneteket láthattak a nézők egy Volkswagen autóreklámban.

Végül a nagyszábású alkotásairól híres producer, Dino de Laurentis - akinek a nevéhez fűződnek a Conan-filmek Arnold Schwarzeneggerrel vagy a Hannibal Anthony Hopkinssal - belevágott a saját, modernizált verziójának az elkészítésébe. Sokáig kereste a legmegfelelőbb rendezőt céljai eléréséhez. Felajánlotta a direktori széket Roman Polanskinak és Sam Peckinpahnak is, azonban mindketten nemet mondtak a lehetőségre. Végül John Guillerinre esett a választása, aki 1974-ben kápráztatta el a világot a Pokoli torony című katasztrófa filmjével.

Sok fejtörést okozott az alkotóknak az is, hogy megtalálják a szépséges Dwant megformáló színésznőt. A legendák szerint Barbara Streisandnak is felkínálták ezt a szerepet, aki azoban maga helyett a kezdő Jessica Lange-t ajánlotta. A próbafelvételek meggyőzték a producereket és bizalmat szavaztak az abszolút ismeretlen színésznőnek. Mint később kiderült nem bánták meg döntésüket, özönlött a közönség a mozikba, hogy láthassa a tépett ruhában, az óriásmajom kezei között szendergő szőke bombázót.

King Kong modellje is számtalan vesződséget okozott a stábnak. Két méretben is elkészítették a félelmetes óriásmajmot a szakemberek. A Carlo Rambaldi által vezetett csapat egy életnagyságú mechanikus gorillát hozott létre, míg Rick Baker és munkatársai egy kisebb, olcsóbb majom jelmezt alkottak a közeli jelenetek leforgatásához.

Peter Jackson legújabb házi kedvence
King Kong újból vászonra vitt története kasszát robbantott bemutatásakor: világszerte több mint 80 millió dollár folyt be a pénztárakba. Nem csoda, hogy az alkotók szerették volna folytatni a filmet, amelyre azonban csak 1986-ban került sor. A King Kong lives című folytatásban a 10 évig kómában fekvő óriásmajom mellé egy női King Kong is társul szegődik és együtt kezdenek tombolni Amerikában. Az új rész rendezői székébe ismét John Guillerin ült, aki a főszerepet Linda Hamiltonra osztotta, aki akkor már túl volt élete első Terminátorán. Ennek ellenére a produkció csalódást okozott a közönségnek. Talán emiatt is kellett 2005-ig várni az óriásmajom újabb, immáron digitális, eljövetelére.


nka emblema 2012