sex hikaye

Ébrenjárók

2002. szeptember 5. - borz
1-1  /  3
Ébrenjárók - a hősök legrosszabb éjszakája... de nem a nézőké. Sándor, a derék könyvelő, Anna, a kis dohányárus lány és Bandi, a gaz ELMÜ ellen szélmalomharcba induló fiatalember magánszámai a pesti éjszakában, kísér a mocsok menedzserből, vidéki rokonból, alkoholista orvosból, bunkesztáni rendőrökből, vidám villanyszerelőkből, egy közepes méretű házibuli résztvevőiből álló esztrádzenekar, és még sokan mások.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A műfaj a jól ismert és közkedvelt lidérces órák, vagy magyarosabban egy őrült éjszaka. A recept: végy pár érdekes figurát, hajtsd ki őket a nagyvárosi éjbe, keverd őket eszelős helyzetekbe, keresztezd az útjaikat, aztán hadd szóljon, mire kifogysz a munícióból, úgyis lemegy a másfél óra, feljön a nap, és lehet hazamenni. De reggelig pörögni kell rendesen, győzni ötlettel, svunggal, nincs leülés, megállás, hogy a hanyattesésről már ne is beszéljek.

Sándort (Gazsó György adja, akit az újabb magyar filmek láttán méltán nevezek "az év arcának") kirúgják az állásából; kis megingás után a jó oldaláról közelíti meg a dolgot, felkap saját készítésű, dizájnos lakókocsijára, és irány az Adria - nem jut messzire, mondanunk sem kell. Anna (Márkó Eszter), aki cigarettareklámozással keresi kenyerét, szintén elveszíti a munkáját, de kisebb gondja is nagyobb ennél. Egyrészt a filmesekkel ellentétben ő már tudja, hogy betiltották a dohányreklámot, másrészt meg azon ügyködik, hogy pénzt szerezzen DJ barátja bemutatkozó fellépéséhez, és a dolgot csak nehezíti a báty (a fővárosban töketlenkedő paraszt, kezében elsült kapanyéllel, ahogy azt a pestiek elképzelik, Pindroch Csaba jutalomjátékában), aki éppen most akarja hazaterelni az elbitangolt lánykát. Közben Sándort lekapcsolják a rendőrök, közben a pénzt kajtató Annán erőszakot tesz Sándor ex-főnöke, közben a bátyust füves-csajos-viszkis-technós buliba hurcolja Anna fiúja, így térítve el őt a családegyesítés nemes ügyétől. És közben végig gáz van az árammal. Titokzatos áramkimaradások nehezítik egy kisded közösség életét, és korunk hőse, Bandi (László Péter) egymaga száll szembe a csődbe jutott, de a lakosságot ettől csak még ádázabbul szívató elektromos művekkel. A hősök egytől egyig született lúzerek, számos baj, kár és szerencsétlenség éri őket ezen az egyetlen, nagy fene éjszakán, de végül bekövetkezik a csoda, és lőn világosság.

A Maruszki Balázs és Miklauzic Bence jegyezte forgatókönyv tele van fordulatokkal, sok szálat sodor és egyet sem hagy elvarratlanul? Miklauzic Márton operatőr nem abból indult ki, hogy sötétben minden tehén fekete, hanem abból, hogy legyen sokféle fény az éjszakában; az Ébrenjárók kész világítási tanulmány. És több mint ígéretes elsőfilm. Komoly munka lehet benne, de olyan ügyes és könnyű kézzel készült, hogy gond nélkül elsiklunk a hibái felett. Mert lehet ez a hősök életének legrosszabb éjszakája, de nem a mozinézőké.


Címkék

filmnévjegy , premier


1-1  /  3

nka emblema 2012