sex hikaye

Egy csók és a semmi

Kritika a Szex és New York 2 című filmről

2010. május 27. - Libor Anita
Egy csók és a semmi

A Szex és New York második részének vetítése után mikor azon kezdtem volna gondolkodni , hogy vajon a folytatás jobban sikerült-e a pocsék első résznél, sajnos azon kaptam magam, hogy egyáltalán nem emlékszem arra, hogy mi történt a korábbi filmváltozatban, és hiába olvastam el korábbi kritikámat, abból sem jöttem rá, hogy mi volt a sztori. (Jó, Carrie férjhez ment, de azon kívül?)


Igazság szerint, ha a tegnap estémre visszagondolok, sem tudom megmondani, miről is szólt a második epizód: mindenki éli tovább az életét, de mivel ez a Szex és New York, így a mindennapi konfliktusok elől Abu-Dzabiba menekülnek az asszonyok. Mert ők már régen nem azok a New York-i szeretnivaló szinglik, akikre a sorozatból emlékezhetünk, itt már négy, savanyodásnak indult anyókát láthatunk, akik még mindig a tiniboltból öltözködnek (ha egyáltalán vásárolnak még ruhákat, Carrie fészekrakó ösztöne már bútorra költi a Manolo Blahnik cipőkre szánt pénzt).


Valahogy úgy képzelem, hogy az Abu-Dzabi Turisztikai Hivatal mérhetetlenül sok pénzt fektetett abba, hogy a szappanopera folytatódjék, hiszen az egész film nem más, mint egy két és fél órás Abu-Dzabi reklám (amit érthetetlen mód Marokkóban forgattak egyébként). Féltékeny a bögyös dadára? Felmondott a munkahelyén? Szabadnapot kér a férje a házasságukból? A megoldás Abu-Dzabi, az új Közel-kelet! Gyémántlakosztályainkhoz saját limuzin, lakáj és bár jár, itt lehet csak igazán kiinni magunkból az életünket nyomasztó problémákat. De pénzt is lehet költeni, van teve! van bazár! van fűszer! van cipő! És nini, itt van Aidan, hogy lassan két óra után legyen valami konfliktus is a történetben, bár felfoghatatlan, hogy negyvenéves asszonyok egy véletlenül elcsattant, következmények nélküli csók nem létező jelentősége miatt teszik kockára a házasságukat.

satc2_500_3


Nagyon nincs mit hozzátenni: a Szex és New York egy baromi jó sorozat volt, mítoszt teremtett, miközben érdekes, fontos és vicces tudott maradni, egy csomó meghatározó dologra emlékszem még mindig belőle, ellentétben a filmváltozattal. Nem ért meglepetés, hiszen az első részben már kilúgoztak minden számomra fontosat ebből a franchise-ból, még abban reménykedtem, hogy a második rész talán lesz annyira rossz, hogy már-már szórakoztatónak számít majd, a Guardian Sátántangó hasonlata például kifejezetten kecsegtető volt, de sajnos nem így történt.

satc2_500_2


Annál jobban megdöbbentem, hogy a Westend éjféli vetítésére micsoda hordák érkeznek, hogy megtekintsék A Filmet, és hogy nyerítve röhögjenek Samantha óriási poénjain, sőt, a klimaxtól szenvedő nő piaci kiborulását éppen hogy meg nem tapsolták. Szóval a mítosz még ilyen híg és élettelen változatában is él és működik, bár tegyük hozzá, hogy annyit nálam is elért, miután  egészen közelről szemléltem két és fél órán át a szereplők arcát, hogy éjszakára nagyon vastagon bekentem magam hidratáló krémmel.

satc2_500_1

(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2010. május 31. hétfő, 17:55#3| liboranita
cty: igazad lehet, de ott sántít a dolog, hogy a satc mint tévés sorozat szerintem alapvetően nem tévés szemlélettel készült (lehet mert kábeles volt?), ezért joggal vártam/vártuk el, hogy a filmváltozat is hozza a színvonalat - míg éppen a filmváltozatra lett igaz, hogy tévés szemlélettel készült. ha lesz következő rész, nem fogom kritizálni.
 
Előzmény: cty #2
 
2010. május 28. péntek, 19:43#2| cty
ja és még valami: a filmkritikusokat és -rajongókat el kellene tiltani minden olyan dologtól, aminek folytatása van, vagy lesz. értem ezalatt a mindenféle képregényadaptációkat, rajzfilmeket és egyéb nyári tömbbontókat. aminek folytatása van, az tévé. mindegy, hogy moziban játsszák, az a tévénéző emberhez van hozzászabva, nem lehet ezeket az alkotásokat a hagyományos filmes szemlélettel sem nézni, sem kritizálni.
2010. május 28. péntek, 18:23#1| cty
haha, végre másnak is leesett. az első rész kapcsán írtam egy kritikában a Tarr-hasonlatot, a jelenetek látszólagos dramaturgiai céltalansága kapcsán. nyilván nem pontosan ugyanarról beszélünk, de akkor is van valami meditatív jellegű, az idő tényét egy kizárólag sosem-múló örökkévalóságnak bemutató narratív beütés ezekben a filmekben. ehhez elég, ha csak az alaptételre gondolunk: ötvenévesen is viselkedhetsz úgy, mintha tizenöt lennél - és mi az örökkévalóság, ha nem ez? mármint, ha gyakorlatias-populáris felfogásból nézzük, mert nyilván senki -szerencsére még a film hősei sem- él örökké.

nka emblema 2012