sex hikaye

Előre!

Hormon-forradalom

2002. november 11. - Vaskó Péter

Bemutató: 2002. november 7.

2-2  /  4
A nosztalgia nem rés, hanem erős bástya a fiatal elsőfilmeseknél. Hátra, rendületlenül! Török Ferenc – hazai mércével mérve kasszasikernek számító – bemutatkozása a Moszkva tér 10 éves hátraarc a bársonyos forradalom évébe, Buzás Mihály A kis utazása („Jönnek a csehszlovákok!”) pedig a Kádár korba és a halványuló emlékű NDK-ba repített vissza. Erdélyi Dániel szintén a 80-as évek úttörő-hangulatát és a puha diktatúra ellen küzdő puha ellenállás korszakát választott Előre! című elsőfilmje keretéül.
Előre! (szinopszis)
Szamizdatok és elvtársak lakótelepi miliője kis vörös aláfestéssel az orwelli évben. Az élet úttörő módra avagy '84, ahogy mi láttuk. Vörös, hosszú és vágatlan. A bánatos kommunizmus vége gyerekfejjel, az abszurd humor optikájával. "A dolgozó népért, a hazáért Előre!"
Egy barátság története a nyolcvanas évek elejéről. Akkor még úgy tűnt, a szocializmus szilárd alapokon nyugszik. Zoli és Miki igazi barátok, egy padban ülnek az általános iskolában, és együtt lógnak tanítás után. Zoli apja a kevés ellenzéki egyike, aki röplapokat készít és szamizdat újság kiadásával próbálja felhívni a figyelmet a rendszer ellentmondásaira. Miki apja a kerületi párttitkár, aki fiatalon került magas pozícióba, úgy dönt emberek sorsa felől, ahogy azt kénye kedve tartja.

A két teljesen különböző férfi többször kerül kényszerű kapcsolatba gyerekeik barátsága miatt. Az egyetlen közös vonásuk, az iskolába érkező fiatal tanárnő iránti érdeklődés. Egy iskolai kirándulás végleg megváltoztatja sorsukat...

Címkék

filmnévjegy , premier


2-2  /  4

nka emblema 2012