sex hikaye

Februári DVD-ajánló

Forró western a télben: Peckinpah-díszdoboz

2006. február 17. - Dénes Balázs
Februári DVD-ajánló
A tél utolsó hónapjának DVD-választéka meglehetősen vegyes, a legmarkánsabb filmcsoportot, az elmúlt évek hazai közönségfilmjei adják. Ugyanakkor akad a filmtörténet egyik kiemelkedő alakját, a western újrateremtőjét, Sam Peckinpah-t bemutató díszdobozos kiadás, de a könnyed műfajok kedvelőinek sem kell tékába menniük régi kedvenceikért.

Régen jött ki egyszerre ennyi hazai alkotás, bár igaz, változó színvonalat képviselnek. Herendi Gábor Valami Amerikája, az egyik első kiemelkedő nézőszámot elért szórakoztató mozi, ami végre nem a ’30-40-es évek hazai mozisikereinek felújításával próbálta a nézőket mozikba csalogatni. A külvárosi iskolát a rulett-asztal mellől megmenteni akaró kalandor tanárokból verbuválódott akciócsapat Koltai Róberttel, Mucsi Zoltánnal és Pikali Gerdával a Montecarlóban szintén betölthet egy üres estét. Ugyanakkor a Csudafilm és a Le a fejjel! is fontos mozik a hazai filmkészítésben, hiszen van mit tanulni belőlük: sokat segíthetnek alapvető hibák elkerülésében!

Az igazi Mikulás - Szívet feltörni - biciklivel!
Maradva a hazai választéknál tavaly decemberben került mozikba Gárdos Péter egyik legújabb rendezése. Az igazi Mikulás keserédes történet az élet kudarcával mitkezdeni nem tudó pláza-Mikulásságig lecsúszó bárzongoristáról (Cserhalmi György), aki életében talán először végre tesz valami olyat, amire büszke lehet. Történet arról, miként töri fel egy biciklit követelő kislány, Liza a kudarcoktól megcsömörlött Misu kőszívét.

A hazai filmszemle előtt mozikba került Üvegtigris 2. apropóján pedig már megvásárolható a hat lúzer történetének első része, amely kevésbé érzelgősre sikerült, mint a most mozikban látható folytatás. Az Üvegtigris történetének íve hasonló Gárdos Péter munkájához: előbb le, olyan mélyre, hogy hőseink már elképzelni sem tudnak súlyosabb csapást, ám az mégis bekövetkezik, igaz, onnan már nincs tovább lefelé, vagyis van remény!

A hónap kétségkívül legfontosabb lemeze, pontosabban lemezei, a Sam Peckinpah életművének ’60-70-es évekbeli legfontosabb darabjait bemutató díszdobozban találhatóak. A forgalmazó összecsomagolta A pap, a kurtizán és a magányos hős történetét, a Délutáni puskalövések-et, a Dundee őrnagyot, valamint a Pat Garrett, és Billy, a kölyköt az egyik legfontosabb western-eposszal, a Vad bandával. Ez utóbbi duplalemezes kiadására olyan, végre valóban extrának nevezhető anyagok is kerültek, amelyek a még életben lévő művésztársak nosztalgiázásán túl egy viszonylag rövid, de annál fontosabb alkotói időszakot tárnak elénk.

Vad banda - Ben Johnson, Warren Oates,
William Holden és Ernest Borgnine
Ugyan nem díszdobozban, de kijött egy másik, a filmtörténetre szintén hatást gyakorló színész-rendező, Woody Allen két alkotása. Az öregedés-elmúlás gondolatát elkerülendő az idős mester - talán terápiás jelleggel - újabb lendülettel fordult a filmforgatás felé, ami az utóbbi években meg is látszott egyre erőtlenebb munkáin, ám a Manhattan (1979) és az Annie Hall (1977)méltán nevezhető klasszikusnak.

Szintén klasszikus darab Jim Jarmusch Mystery Train című mozija, az Elwis-rajongó fiatal japán párról és egy lepukkant szállodában eldördült lövés három nézőpontból leadott magyarázatáról, elképesztő figurák tolmácsolásában.

Hogy A gépész filmtörténeti szempontból maradandó lesz-e, vagy sem még nem dőlt el, ahhoz kevés idő telt el, de egy biztos, aki ebben a filmben látta Christian Bale-t, mint az általa elkövetett bűn elől menekülő, álmatlanságával önmagát sújtó Trevor Rezniket, az sokáig nem fogja őt elfelejteni.

Hosszú idő, három év után végre DVD-n is megjelent a Korcs szerelmek. Alejandró Gonzalez Inárritu kultfilmjét, a mexikói Ponyvaregényként is emlegetik, amelyet Oscarra is jelöltek. A nyomasztó családi körből szabadulni akaró Octaviot és környezetének terhelt emberi kapcsolatait bemutató történetben tűnt fel a Pedro Almodóvártól a Rossz nevelés-ben főszerepet kapott Gael Garcia Bernal.

Szintén nem könnyű darab, de viszonylag egyszerű történetvezetésű a Billy Bob Thorntonnal, Heath Ledgerrel készült Szörnyek keringője. A faji előítéleteket elsimítani igyekvő PC amerikai filmek egyik első darabja az új évezredben.

A nosztalgia kedvelőinek pedig ott van Surda, a szocreál éra örök túlélőjének kalandjait bemutató Forró szél első négy része, vagy Billy és Ted haláli túrája a még tejfelesszájú Keanu Reevesszel a ’90-es évek elejéről. Kicsit korábbról, 1984-ből származik Kalifornia állam jelenlegi vezetője és egyben az USA elnöki széke után áhítozó egykori osztrák testépítő Arnold Schwarzenegger Conan, a pusztító című mozija.

Forró szél - Túlélő az ex-Jugoszláviából
A Mrs. Doubtfire már nemcsak a kamaszokat vagy a nosztalgiázó szülőket képes a képernyő elé ültetni, hanem az egész családot. A Robin Williams megformálta állását és családját elvesztő szinkronszínész válása után bejárónővé maszkírozva settenkedik vissza  családjához, és igyekszik némi extra időt tölteni gyermekeivel. Hasonló, családi szórakozást nyújt a Dr. Dolittle 2. Eddie Murphyvel.

Végül pedig John Lennon halálának negyedszázados évfordulója (2005. december 8.) alkalmából piacra dobták az egykori Beatles alapító és szellemi vezérről készült portré-lemezt. A John Lennon – Imagine 240 órányi eddig szinte ismeretlen anyagból készült válogatás.


nka emblema 2012