sex hikaye

Már DVD-n is Dübörög a nemzeti rock

„Hazafi” Remix

2008. szeptember 22. - filmhu
Már DVD-n is Dübörög a nemzeti rock
„Hazaszeretet, büszkeség, lelki erő… normális gondolatok, kicsit társadalmon kívül.” Kriza Bori ámulatba ejtően józan portréfilmje a Romantikus Erőszak nevű zenekarról már DVD-n is megvásárolható a Metaforum saját kiadásában.

"„Jézust le kéne venni a keresztről… egy pozitív hős ne legyen ilyen hollywoodi dolog…, hogy fönn végzi a kereszten… Ő egy élő Jézus legyen,  aki itt jár köztünk… ez egy pozitív erő legyen.”  Az első olvasatra talán meghökkentő Krisztus-értelmezés Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontemberének szája kerítésin szökkent ki. Az újszerű vallástörténeti fejtegetést Kriza Bori, a nagyszerű Dübörög a nemzeti rock alkotója osztja meg velünk. Aki Szivát még a tetováló-szalonba is elkíséri, így megcsodálhatjuk a „hazafi” karját ékesítő rakamazi turult, egy székelyföldi freskóról ellesett Jézus-ábrázolást, a Csillagösvényen vágtató Csaba királyfi vitézeit, a párduccal viaskodó Árpádot, továbbá a csuklót díszítő FTC szurkolói emblémát.

Az 1993-ban, gimnáziumi bandából alakult társaság vezetőjének meghatározó zenei élménye a Muzsikás együttes, és az Egészséges fejbőr volt. Hitvallását következőképp határozza meg: „Hazaszeretet, büszkeség, lelki erő… normális gondolatok, kicsit társadalmon kívül.” Eközben belesünk a kulisszák mögé, nyomon követjük az együttes erdélyi turnéját, megismerhetünk számos R.E.-fant, és látunk jó néhány koncertfelvételt. Emellett két andalító nóta között fülünkbe cseng a futballhuliganizmus Sziva-féle definíciója is. „Ezek a férfias férfiak, nem az, amit most sugall a média, …., nem a buzik… különböző csapatok szurkolói vagy népei egy futballmeccsen egymásnak mennek… Én ebben nem látok semmi rosszat.”   A kompánia egyik rajongója pedig meghatározza az NB II-ben botladozó „fradika” leglényegét: „Szabadság…, körülbelül, soha meg nem alkuvás…, anti-kommunizmus.” Megnyugtat, hogy a „futball” és a „sport” szó nem hangzik el.

Hitelesen mutat meg egy belterjes világot

Kriza Bori munkájában sokkal fontosabb szerep jut az elszólásoknak, mint az iskolásan fölmondott, rasszista-homofób-antiszemita közhelyszótárnak. Ilyen pillanat, mikor Sziva elpanaszolja, méltatlannak érzi, hogy a Hun és magyar mondák című CD-jükkel csak a nemzeti radikális médiumok foglalkoztak. Kimondja: jó volna, ha „a normális”, majd zavarba jön, és helyesbít: „a fősodrású sajtó” is figyelmére méltatná a művet „kritika formájában”.
A két évig készült doku (2005-2007) egyik nagy erénye, hogy mindvégig hitelesen mutat meg egy olyan csoportot, belterjes világot, amelyről leginkább kétféleképpen beszélnek-írnak: lenéző-megvető fensőbbséggel, vagy hisztérikusan. Kriza ámulatra méltóan józan." - olvasható Horeczky Krisztina a Verziós vetítés kapcsán írt kritikájában.

Wizner Balázs, a Metaforum vezetője a filmhunak elmondta, a DVD-t elsőként a Pont Könyvesboltban és az Odeon Lloydban lehet majd megvásárolni.


nka emblema 2012